Zonguldak CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın 'Gencim, çalışkanım ama işsizim' raporunu değerlendirirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a Zonguldak'ta ki işsizlik rakamını ve yaş gruplara göre dağılımını sordu.
İSMMMO'nun Şubat ayı verilerine göre genç işsizlik oranının yüzde 28'i aştığını vurgulayan Köktürk, raporun sonucunda 'Türkiye'nin en büyük çıkmazı' olarak belirlendiğini söyledi.
Köktürk, Zonguldak'ın da işsizlik rakamını sorduğu önergesinde şu görüşlere yer verdi:
"İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası'nın (İSMMMO) ''Gencim, Çalışkanım ama İşsizim'' başlıklı raporuna göre, "Türkiye'de 15-24 yaş grubundaki 1,2 milyon gencin öğrenim görmediği ve aynı zamanda da çalışmadığı" belirtilmiştir.  15-24 yaş arasındaki 12,4 milyon genç nüfusa sahip Türkiye'de, gençlerin 4,2 milyonunun çalıştığı 6,2 milyonunun ise öğrenim gördüğü bildirilen açıklamada, 15-24 yaş grubunda en çok genç barındıran ilin, nüfusu en düşük olan ve yüzde 26,1'ini söz konusu yaş grubunun oluşturduğu Tunceli ili olduğu vurgulanmıştır. 
YÜZDE 28'İ AŞTI
İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, verilere ilişkin değerlendirmesinde, Şubat ayı verilerine göre genç işsizlik oranının yüzde 28'i aştığını hatırlatarak, her üç gençten birisinin işsiz olmasını ''Türkiye'nin en büyük çıkmazı'' olarak nitelendirmiştir. 
Türkiye ekonomisinin bu yıl daha da küçülmesinin beklendiğine değinen Arıkan:
''Rekor kıran işsizliğin 2010 başında yeni rekorlar kırması, sanayi ve hizmetler sektörünün yeni iş alanı yaratma kabiliyetini de ölçen tarım dışı işsizlik oranının daha da yükselmesi bekleniyor. Bu gelişmeler Türkiye için büyük bir tehlikedir. Türkiye sanayisini destekleyecek köklü önlemleri tartışmaya açmaktan artık kaçınmamalı, bütün önlemler işsizliğin azaltılmasını hedeflemelidir." Şeklinde somut gerçeklikleri kamuoyuyla paylaşmıştır. Gerek bunlara paralel olarak, gerekse yerel diğer nedenlere bağlı olarak, Zonguldak İlimiz özelinde de, işsizlik ve ekonomik kriz nedeniyle insanların yaşam şartları alabildiğince bozulmuş, son günlerde, bu nedenlere dayanan intihar vakaları, oldukça artmıştır. 
ZONGULDAK'IN DAĞILIMI NEDİR?
Buna göre; Zonguldak İlimizde şu an gerçek işsizlik rakamı ve yaş gruplarına göre dağılımı nedir?
İstihdam ve teşvik politikasında, kriz koşullarına ve illerin durumuna göre yeni bir planlama yapılmış mıdır? Zonguldak İline yönelik bu konuda Hükümetinizde mevcut olan anlayış ve çalışmalar nelerdir? "Türkiye'nin en büyük çıkmazı" olarak nitelendirilen her üç gençten birinin işsiz olmasına sorununa çözüm için, Zonguldak özelinde ve ülke genelinde yapmayı düşündüğünüz çalışmalar nelerdir? Bugün ücretler üzerinden alınan vergi oranı yüzde 40'ı aşmaktadır, bazı sektörlerde ise, yüzde 50'yi bulmaktadır. Bu yük Avrupa ortalamasının oldukça üzerindedir.
Brüt ücreti 2 bin 200 lira civarındaki bir çalışan için ödenen vergi ve prim kesintisi 1000 lirayı aşmaktadır, istihdam üzerindeki bu ağır yükü kaldırmak için herhangi bir çalışmanız var mıdır?"