Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, AKP iktidarı döneminde kadınlara fırsat eşitliği verilip verilmediği konusunda ne gibi çalışmalar yapıldığını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sordu.
Köktürk'ün, Başbakan Erdoğan'ın yazılı olarak yanıtlamasını istediği soru önergesi şu şekilde:
"Türkiye'de Kadın Hakları alanında büyük atılımlar Cumhuriyetin ilanıyla başlamıştır. Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk kadınların toplum yaşamında yer almasının önemine birçok kez dikkat çekerek bu alanda büyük devrimlere girişileceğinin müjdesini vermiştir. İlkel siyasal anlayışların terk edilip, çağdaş uygarlığın gereklerine göre düzenlenen ve Türkiye Cumhuriyetinin esasını teşkil eden Türk Medeni Yasası (Yurttaşlar Yasası) TBMM'de görüşülürken dönemin Adalet Bakanı Mahmut Esat BOZKURT' un şu sözleri, Büyük Önder Atatürk' ün düşüncelerini, Cumhuriyetimizin kuruluş amacını ve kadınlara verilen önemi çok açık ifade etmektedir. Buna göre, " Medeni yasa '?istenildiği zaman kolundan tutulup bir köle gibi yerden yere vurulan, ama ezelden beri hanım olan Türk anasını layık olduğu saygın konuma getirecektir.' 1926'da Medeni Kanun'un kabulüyle sosyal yaşamda kadın erkek eşitliği sağlanmıştır. Türk Kadını; 1930 Belediye Seçimlerine katılma hakkı, 1934 yılında seçme ve seçilme hakkını kazanarak birçok Avrupa devletinden önce kanun önünde erkeklerle eşit haklara sahip olmuştur. 1936'da İş Kanunu yürürlüğe girmiş,  kadınların çalışma hayatına yönelik düzenlemeler getirmiştir. 1937'de Kadınların yeraltında ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılmasını yasaklayan 1935 tarihli 45 sayılı ILO sözleşmesi kabul edilmiş, 1945 yılında "Analık sigortası "(doğum yardımı) 4772 sayılı yasa ile düzenlenmiştir. 1949 yılında da, "Yaşlılık sigortası"nın kadın ve erkekler için eşit esaslara göre düzenlenmesi 5417 sayılı yasa ile sağlanmış ve kadınların aleyhine olan eşitsizlikler giderilmiştir. Ne yazık ki, ülkemiz 1946'dan sonra aydınlık yolundan saptırılarak her alanda olduğu gibi Kadın Hakları konusunda da gerileme sürecine girmiştir"
"8 MİLYON KADIN  OKUMA YAZMA BİLMİYOR"
"BM Kalkınma Programı'nın (UNDP) yıllık 'İnsani Gelişme Endeksi' raporunda bu yıl üç sıra birden gerileyerek 79'uncu sıraya inen Türkiye, kadınlara fırsat eşitliği sunulması konusunda da dikkat çekici gerileme içindedir. Rapordaki 'Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksi' (GEM) verilerine göre, Türkiye, bu alanda Pakistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de gerisinde kalarak 109 ülke arasında 101. oldu. Son 27 yılda ortalama yaşam beklentisi, okuma-yazma oranı ve gayrı safi milli hâsılası giderek yükselen Türkiye'nin bu endeksteki yeri şaşırttı. Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksi (GEM) kadınların ekonomik ve politik hayata aktif katılımı ve bunun gücüne dair göstergeler ortaya dökülerek hesaplanıyor. GEM'e ilk kez 1995 raporunda yer verilmişti. Bu yılki raporda Türkiye; Pakistan ve Ermenistan'ın altında 101. sırada. Türkiye'yi Azerbaycan ve İran izliyor. UNDP yetkilileri, Radikal'in soruları üzerine, cinsiyete dayalı gelişme endeksi verilerinde birçok kriterin yer aldığını hatırlattı: "Cinsiyeti güçlendirme ölçüsü kadınların siyasal ve ekonomik hayatta etkin bir rol üstlenip üstlenemediklerini gösterir. Bu ölçü, kadınların parlamentodaki sandalye sayısının; kadın yasama üyelerinin, üst düzey yetkili ve yöneticilerin; kadın profesyonel ve teknik çalışanların oranını ve ekonomik bağımsızlığın bir göstergesi olarak kazanılan gelirdeki cinsiyete bağlı eşitsizliği ölçümler." (Radikal 6 Ekim 2009) Uluslararası Yönetim Geliştirme Enstitüsü tarafından yapılan açıklamaya göre "Kadın nüfusunun istihdamı açısından oldukça geri sıralarda yer almaktadır.  Kadın-erkek ücret farklılığı 2005 İnsani Kalkınma Raporuna göre yüzde 46'dır. Türkiye'de her üç kadından biri şiddet görüyor. Her gün bir kadın töre -namus cinayeti ve örtülenmiş intiharlar nedeni ile yaşamını yitiriyor. Okuma yazma bilmeyen 40 yaş üzerinde kadın oranı yüzde 64. Kırsalda yüzde 28.6 kadın, okuryazar değil. Türkiye'de yaklaşık 8 Milyon kadın okuma yazma bilmiyor."
BAŞBAKAN'A SORULAR
"Bu bilgiler ışığında; Kadınlarımızın; hakları açısından AKP İktidarıyla birlikte alabildiğince olumsuz bir sürece sokulduğu, tüm Cumhuriyet kazanımlarını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı görülmektedir. Bu duruma engel olmak için herhangi bir çalışmanız, planınız ve programınız var mıdır? BM Kalkınma Programı'nın (UNDP) yıllık 'İnsani Gelişme Endeksi' raporunda bu yıl üç sıra birden gerileyerek 79'uncu sıraya inen ülkemizin, kadınlara fırsat eşitliği sunulması konusunda da dikkat çekici gerileme içinde olduğu görülmektedir? Rapordaki 'Cinsiyete Dayalı Gelişme Endeksi' (GEM) verilerine göre, Ülkemizin, bu alanda Pakistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de gerisinde kalarak 109 ülke arasında 101. sırada olmasının nedeni nedir? Bu gerilemenin durdurulması ve ülkemiz kadınlarının çağdaş ülkelerin kadınlarının içinde yerini alabilmesi için yakın zamanda yaşama geçirilecek bir planınız var mıdır? Ülkemizde 2002-2009 yılları arasında yıllara göre kadınlarının çalışma hayatına katılma oranları nedir?  Kasım 2009 itibariyle kadınların işgücüne katılma oranı nedir?"