Zonguldak CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak yanıtlamasını istediği soru önergesinde ülke genelindeki okullarda elektrik borcunun ödenmediği gerekçesiyle yapılan kesintileri sordu.
Köktürk, Zonguldak / Çaycuma Barbaros Kutlutaş İlköğretim Okulu,   Zonguldak / Ereğli Merkez İzmirlioğlu İlköğretim Okulu, Kepez İlköğretim Okulu, Nurhan ve Ahmet Orhan Oğuz İlköğretim Okulunun aralarında bulunduğu yaklaşık 12 okulun elektriklerinin kesildiği öğrenildiğini belirten önergesinde, "Hükümetiniz, oy avcılığına dayalı erzak ve kömür dağıtımı yaparken ödenek sıkıntısı çekmiyor da, geleceğimizin teminatı çocuklarımızın yetiştiği okullarımızın elektriğini keserken niçin ödenek sıkıntısı çekmektedir?" dedi.
"Elektrik borçlarının ödenmemesi halinde başta Kdz. Ereğli ve Çaycuma olmak üzere Zonguldak İl ve İlçelerinde şu an elektrikleri kesik olan okulların dışında diğer okulların tamamına yakının elektriklerinin kesileceği şeklindeki bilgiler doğru mudur?" sorusunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yanıtlanmasını isteyen Zonguldak CHP Milletvekili Ali İhsan Köktürk önergede şu görüşlere yer verdi:
"Yurdumuzun birçok yerinde, birçok eğitim kurumumuzun borcunu ödeyemediği gerekçesiyle elektrik, su ve doğalgazının kesildiği haberleri basına yansımaktadır.
Son olarak Zonguldak / Çaycuma Barbaros Kutlutaş İlköğretim Okulu,   Zonguldak / Ereğli Merkez İzmirlioğlu İlköğretim Okulu, Kepez İlköğretim Okulu, Nurhan ve Ahmet Orhan Oğuz İlköğretim Okulunun aralarında bulunduğu yaklaşık 12 okulun elektriklerinin kesildiği öğrenilmiştir.   Yine; yetkililerden alınan bilgiye göre, Sayaçları  mühürlenip, elektriği kesilecek daha birçok okul olduğu ifade edilmektedir. Elektrik kesintileri nedeniyle bu okullarımızda hiçbir iş ve işlem yapılamamakta, bilgisayarlar, faks makineleri ve diğer araç ve gereçler çalıştırılamamaktadır. 
Yine okullarımızda bugünlerde Orta Öğretim Yerleştirme puanlarına göre ilköğretim Okullarımızdan tercih yükseltme başvuruları yapılması gerekliliği hepimizin bilgisi dâhilindedir. 
Eğitim Sen tarafından hazırlanan rapora göre; "2002 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bütçesinin % 17, 18'i yatırımlara ayrılırken AKP İktidarı süresince bu pay sürekli azalmış ve 2008 yılında % 5,66'ya kadar düşmüştür."
Bu verilerden de anlaşılacağı üzere, Genel Bütçeden ve MEB Bütçesinden yatırımlara ayrılan paydaki azalma yurttaşların eğitim maliyetini üstlenmede daha çok yükümlülük altına girdiğini net olarak ortaya çıkartmaktadır.
Bilindiği üzere Anayasamızın 42. Maddesinde; "Kimse, eğitim ve öğrenim hakkından yoksun bırakılamaz. İlköğretim, kız ve erkek bütün vatandaşlar için zorunludur ve Devlet okullarında parasızdır…" hükmünü içermektedir. Yine Anayasamızın Cumhuriyetimizin temel niteliklerine ilişkin 2. Maddesi; "Türkiye Cumhuriyetinin demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devleti olduğunu" emredici bir şekilde ortaya koymaktadır.
Bu bilgiler ışığında;
Zonguldak İl genelinde Milli Eğitimin şu ana kadar biriken elektrik borcu ne kadardır, bu borcun yaklaşık 800.000 TL civarına ulaştığı doğru mudur?
Elektrik borçlarının ödenmemesi halinde başta Kdz. Ereğli ve Çaycuma olmak üzere Zonguldak İl ve İlçelerinde şu an elektrikleri kesik olan okulların dışında diğer okulların tamamına yakının elektriklerinin kesileceği şeklindeki bilgiler doğru mudur?
Devletin temel görevi olan eğitim öğretim hizmetlerinin temel kurumları olan okullarımızın elektriklerinin borçları nedeniyle eğitim veremez duruma gelmesi karşısında, daha çok kısa bir zaman önce 60 Milyon dolar ödenerek alınan 3. uçağınıza gönül rahatlığıyla binmeyi düşünüyor musunuz?
Parasız eğitimin koşullarını gerçekleştirmek, laik ve sosyal devletin kendisine yüklediği görevleri yerine getirmek, siyasal iktidarınızın açık görevi iken, bu görevi Anayasamızın emredici hükümleri doğrultusunda yerine getirdiğiniz kanısında mısınız?
Hükümetiniz, oy avcılığına dayalı erzak ve kömür dağıtımı yaparken ödenek sıkıntısı çekmiyor da, geleceğimizin teminatı çocuklarımızın yetiştiği okullarımızın elektriğini keserken niçin ödenek sıkıntısı çekmektedir? Üniversite ve yüksekokullarımızda her eğitim öğretim dönemi yaşanan büyük yurt sıkıntıları sonucu, devlet yurtlarında barınma olanağı bulamayan binlerce öğrencinin zorunlu olarak pek çok tarikat ve cemaatin barınma evlerine ve yurtlarına sığınmak zorunda bırakılması karşısında, Başbakan olarak; öğrencilerimize ve Anayasanın 2. Maddesinde yer alan "Laik ve Sosyal devlet" ilkelerinin emredici hükümlerine karşı görevinizi yerine getirdiğinizi düşünüyor musunuz?"