CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinin Milli Eğitim Bakanı Sayın Ömer Dinçer'in yanıtlamasını istedi.

 

Öğretmen atamalarıyla ilgili eş durumunu soran Köktürk önergesinde şöyle dedi:

On binlerce öğretmeni ve ailesini ilgilendiren eş durumu ve özür grubu tayinlerini, yaşanan tüm dramlara karşın katı kurallarla sınırlayan Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), 48 şanslı öğretmeni Ankara merkez ve taşra teşkilatında görevlendirdi. Görevlendirilenler arasında AKP'li bakanlar ve milletvekili yakınları da bulunuyor. Ömer Dinçer, bakanlık koltuğuna oturduktan sonra görevlendirmelere sıcak bakmadığını belirtmiş ve temmuz ayı başında bakanlıktaki tüm görevlendirmeleri iptal ederek başka okullarda ya da geçici görevle çalışan öğretmenleri okullarına döndürmüştü.

Dinçer, bakanlık koltuğuna oturduktan sonra öğretmenlerin asli kadrolarından başka kadrolara kaydırılmasına yol açan geçici görevlendirmeler konusunda net bir tavır takınmıştı. Bu kapsamda 21 bin 652 öğretmen bulunduğuna işaret eden Dinçer, bunlardan 3 bin 440'ının kadrosunun bulunduğu okul dışındaki okullarda, 4 bin 615'inin norm fazlası olduğundan diğer okullarda, 521'inin norm fazlası olduğundan il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinde, 12 bin 593'ünün çeşitli nedenlerle diğer okullarda, 438'inin bakanlık merkez teşkilatında, 45'inin de başka ildeki okullarda görev yaptığını bildirmişti.

Referans güçlü olunca...

Ancak bakanın bu kararlı tutumu, aradan daha 1 ay geçmişken delindi ve ortaya yine Türkiye'ye özgü bir tablo çıktı. Yüksek makamlarda tanıdığı olanlar bu kuralı deldirdi. Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü'nce, Ankara Valiliği'ne gönderilen bir yazıda 48 kişinin Ankara'nın çeşitli okullarında görevlendirildiği bildirildi. Cumhuriyet'in ele geçirdiği 48 kişilik listede yer alan isimlerse dikkat çekici. Bunların arasında Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın yakını Kemal Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın danışmanı, AKP Ankara Milletvekili Yalçın Akdoğan'ın yakını Aslıhan Akdoğan, AKP Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik'in yakını Hatice Çelik, AKP Muş Milletvekili Faruk Işık'ın eşi Meral Işık da yer alıyor.

Buna göre;

1.      Çok sayıda öğretmenin ailelerinin yanına gelebilmelerinin yolu olan özür grubu tayinlerinde bile oldukça sıkı davranan, taviz vermeyen bakanlığınızın, 48 özel kişiye geçici görevlendirme yapması; anayasamızın 10. Maddesinde ifadesini bulan, yasalar karşısında herkesin eşit olması ilkesine uymakta mıdır?

2.      Özür grubu atamaları ve eş durumu tayinlerinde uygulanan katı kurallar nedeniyle öğretmenlerin altüst olan yaşamlarını düzeltmek için herhangi bir adım atılmazken, çıkartılan bu görevlendirmelerle siyasal iktidarınıza yakın kişilerin de aralarında bulunduğu bir grubun korunması AKP'nin adalet anlayışını mıortaya koymaktadır?

3.      Anayasadaki laiklik ilkesine karşın, söylem ve açıklamalarında mütemadiyen dini referansları öne alan bir Bakan olarak, Bakanlığınızın böylebir vicdan dışı uygulamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?