Sağlık uzmanları, 2011-2012 eğitim öğretim yılının açılmasıyla, kokulu silgi, kokulu defter ve yazı düzeltici sıvılar gibi kırtasiye malzemelerinin madde bağımlılığına yol açabileceği ihtimaline karşı ebeveynleri uyardı.

Zonguldak Sağlık İl Müdürü Dr. Rüstem Albayrak, 13-18 yaş arası gençleri tehdit eden uçucu madde bağımlılığının gittikçe yaygınlaşan bir sorun olduğunu söyledi. Solumak ve koklamak şeklinde kullanılan bu maddelerin, ürettikleri kimyasal buharlarla kullanan kişiye ciddi bedensel ve ruhsal zararlar verdiğine dikkat çeken Albayrak, kullanıcıda davranış ve kişilik değişiklikleri yaparak, suça eğilimi artırmak suretiyle telafisi güç toplumsal zararlara da yol açtığını ifade etti. Albayrak, uçucu maddelerin ucuz olmaları, günlük yaşamda yaygın olarak kullanılmaları, kolay temin edilebilmeleri, hızlı etkili maddeler olmaları ve kullanımlarını kısıtlayan yeterli yasal müeyyidelerin bulunmaması nedeniyle özellikle küçük yastaki kullanıcılar için cazip halde bulunduğunu dile getirdi.
Okul döneminin başlamasıyla arkadaş çevresi ve kokulu kırtasiye ürünlerinin kullanımının bu tür zararlığı alışkanlıkları tetiklediğini kaydeden Albayarak, şunları söyledi: Geçen yıl yürürlüğe giren yönetmeliğe göre kokulu silgi, kokulu defter, işaretleyici kalemler, oyun hamurları, uçan balon, uçucu madde ihtiva eden diğer kırtasiye malzemeleri, tiner ve boya incelticileri, cila ve boya çıkarıcılar, maket yapıştırıcıları, lastik tutkallar, sprey boyalar, yazı düzeltici sıvılar, cila ve vernikler, ayakkabı boyaları, su bazlı olmayan yapıştırıcı ve uçucu madde ihtiva eden diğer yapıştırıcılar ve teknik eğitim malzemeleri gibi uçucu madde ihtiva edebilen ürünlerin madde bağımlılığına neden olması ve kanserojen olmasından dolayı eğitim ve öğretim faaliyetlerinde kullanılması yasaklanmıştır. Bu konuda özellikle anne ve babalar ile öğretmenlere büyük görev düşmektedir.
Bu tür ürünlerin hangi amaçla olursa olsun çocuklara satışının yasak olduğunu hatırlatan İl Sağlık Müdürü Dr. Rüstem Albayrak, bu ürünlerin satışının yapıldığı iş yerlerinde belirtilen niteliklere uygun Satış Yeri Uyarı Levhası asılmaması halinde de cezai müeyyede uygulanacağını kaydetti.