Yüksek öğrenim kredisi borcu olanlara kolaylık sağlandı. Yük sek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu (YURTKUR) İl Müdürü Musa Alan, 25 Haziran 20-09 tarihinde kabul edilen ve 10 Temmuz 2009 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5917 sayılı kanun ile öğrenim ve/veya katkı kredisi borçlarının yeniden yapılandırılması ve takibi konusunda getirilen kolaylıktan ilgili ki-şilerin yararlanabileceğini hatırl attı. İl Müdürlüğü'nün ayrıntılı açıklamasında şu şekilde.

“KİMLERİ KAPSIYOR?”
"1984 yılından itibaren YURT-KUR'dan öğrenim ve katkı kredisi alan ve çeşitli sebeplerden dolayı borçlarım zamanında ödeyemeyenlerin 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre takibe alınmış ve 10 Temmuz 2009 tarihi itibariyle tahsil edilmemiş borçlarını kapsıyor. (1984-10 Temmuz 2009 tarihleri arası).Yasadan yararlanacak 1 milyon 41 bin borçlu bulunuyor.
Toplam takibe alınmış borç miktarı 1 milyar 628 milyon TL."

"NE GİBİ KOLAYLIKLAR GETİRİLDİ?"

"Bu maddenin (Madde 15-Geçici Madde 4) yürürlüğe girdiği tarihten önce (10 Temmuz 2009) takibe alınmış olan borcunu üç ay içerisinde Kuruma başvurarak ödeme taahhüdünde bulunanların, borcunun tamamını;
a) Başvuru süresi içinde defaten ödemesi durumunda hesaplanan gecikme zammının
yüzde 75 i,
b) 12 ay içinde aylık eşit taksitler halinde ödemesi durumunda hesaplanan gecikme zammının yüzde 50'si,
c) 24 ay içinde aylık eşit taksitler halinde ödemesi durumunda hesaplanan gecikme zammının yüzde 25'i.
d) 36 ay içinde aylık eşit taksitler halinde ödemesi durumunda gecikme zammının yüzde 10'u silinir. İndirim, sadece gecikme zammı tutarlarına uygulanacak. Ödeme tarihi henüz gelmemiş olanlar veya borçlarını düzenli olarak ödeyenler, bu yasadan yararlanamaz."

"BAŞVURULAR NE ZAMAN YAPILACAK?"
"5917 sayılı Kanunun yayımlandığı 10 Temmuz 2009 tarihinden itibaren üç ay olup 12 Ekim 2009 tarihi mesai bitiminde sona erecek. Başvurularda süre uzatımı söz konusu değil."

"BORÇLULAR NEREYE  BAŞVURACAK?"
"Borçlular, Kurumun
www.kyk.gov.tr internet adresinden 14 Temmuz 2009 tarihinden ibaren elektronik ortamda ödeme planlarını belirleyerek başvuruda bulunabileceği gibi dilekçe ile de en son 12 Ekim 2009 tarihi mesai saati bitimine kadar Kurumun ülke genelinde bulunan bölge ve yurt müdürlükleri ile Cemal Gürsel Caddesi No:61 06590 Cebeci Ankara adresine bizzat ya da posta yoluyla başvuracak. Başvurularda kimlik ve adres bilgileri ile kredi numarasının ver alması zorunlu. Başvuruların taahhütlü posta veya APS ile yapılması halinde dilekçenin postaya verildiği tarih, adi posta ile yapılması halinde ise dilekçenin Kurum kayıtlarına giriş tarihi başvuru tarihi olarak kabul edilecek."
"FARKLI ÖDEME SEÇENEKLERİ VAR MI?"
"Öğrenim kredisi ve katkı kredisinin ve her ikisinden borcu olanlar farklı ödeme seçenekleri ile tercih yapabilecekler. Örnek olarak öğrenim kredisinden peşin ödeme seçeneği yapılmış iken katkı kredisinden 12 ay ödeme seçeneği yapılabilecek.
Peşin ödeme seçeneğinden yararlanmak isteyen borçluların 5917 sayılı Kanunun yayımlandığı tarihten itibaren üç ay içinde (en son 12 Ekim 2009 tarihi mesai saati bitimine kadar) peşin ödeme hükmüne göre hesaplanan borçlarını peşin ödemeleri halinde gecikme zammının yüzde 75'i silinecek. Taksitli ödeme seçeneklerinden birini tercih ederek yararlanmak isteyen borçluların tercih ettikleri seçeneğe göre borçları hesaplanacak ve ilk taksit başvuru tarihini takip eden aydan başlamak üzere aylık eşit taksitler halinde ödenecek tutarlar belirtilecek. Ödeme planlarında yer alan taksitlerin, ait olduğu ayın son iş günü mesai bitimine kadar ödenmesi gerekiyor. Aylık taksitlerin aksatılmadan ödenmesi halinde, bu maddenin yürürlük tarihinden itibaren gecikme zammı uygulanmaz."
"ÖDEMELER NEREYE YAPILACAK?"
"Peşin ve taksitli ödemeler, başvuru yapıldıktan sonra alman ödeme planlarında yer alan kredi numarası ile Ziraat Bankası Şubelerine yapılacak."

"TAKSİTLER AKSATILIRSA NE OLACAK?"
"Aylık taksitlerin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde borçlu 5917 sayılı Kanunun 15 inci maddesi jile 351 sayılı Kanuna eklenen geçici 4 üncü madde hükümlerinden yararlanamayacak. Bu durumda olanlarla ilgili olarak gerekli takibatın yapılması için Kurum tarafından Maliye Bakanlığının ilgili birimlerine gerekli bildirimde bulunulacak. Önemli bir nokta, tercih edilen ödeme planının sonradan değiştirilmesi mümkün olmayacak. Yasa çıkmadan önce borcunun tamamım ödeyenler, bu yasadan yararlanamayacak. Takibe alınmış gecikme zamlarına da indirim uygulanacak. Bu arada, Vakıfbank ile yapılan görüşmeler sonucunda, 6183 sayılı yasaya takılan ve Kuruma borcunu ödemek isteyen vatandaşlara düşük faizli kredi verilmesi konusunda protokol imzalandığı da bildirildi."