- Hacıali köyü cami imamı Danışmaz: "Her akşam gönüllü kişi ya da kişiler, 300 civarındaki köy sakinine iftar yemeği veriyor. Yemekler ya aşçımız ya da köy halkının el birliğiyle hazırlanıyor. Her akşam orucumuzu birlikte açıyoruz"


Zonguldak'ın Beycuma ilçesine bağlı Hacıali köyü sakinleri, gönüllülerin ramazan ayı münasebetiyle her gün cami yemekhanesinde düzenlediği iftarda orucunu açıyor.

Hayırseverlerin yaptırdığı Hacıali Köyü Merkez Camisi'nde kurulan yemekhane, 6 yıldır sürdürülen bir ramazan geleneğine sahne oluyor. Her ramazan imece usulü pişirilen yemekler, köy halkını bir sofrada buluşturuyor. 

Gönüllüler tarafından temin edilen malzemeleri kullanarak el birliğiyle hazırlık yapan köy halkı, iftar vaktinde oruçlarını evlerinde açmak yerine cami yemekhanesinde bir araya gelerek, birlik ve dayanışma örneği sergiliyor.

Caminin imamı Muhammet Danışmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, caminin hayırseverler tarafından yaptırılmasının ardından her yıl ramazanda iftar vermeye başlandığını söyledi. 


- "Bizim için gelenek haline geldi"

Köy halkının evde oruç açmaya adeta fırsat bulamadığını ifade eden Danışmaz, "Her yıl cami derneğimizin organizatörlüğünde 3-4 kişi bir araya gelerek iftar vermek için gönüllü oluyor. Her akşam gönüllü kişi ya da kişiler, 300 civarındaki köy sakinine iftar yemeği veriyor. Yemekler ya aşçımız ya da köy halkının el birliğiyle hazırlanıyor. Her akşam orucumuzu birlikte açıyoruz. Bizim için gelenek haline geldi." dedi. 

Yaklaşık 8 yıldır imamlık yaptığını aktaran Muhammet Danışmaz, "Ben ilk defa bu köyde böyle bir uygulama gördüm. Belediyelerin yapamadığını 3 fedakar insan yapıyor. Daha önce görev yaptığım yerlerde, davet edildiğim evlere gidiyordum. Ama burada akrabalık ve komşuluk bağları kuvvetli olduğu için böyle bir uygulama düşünmüşler." diye konuştu. 

Geleneksel olarak her yıl köy camisinin yemekhanesinde oruçlarını açtıklarını anlatan gönüllülerden Kerim Akgün ise iftar vermek isteyenlerin listeye adlarını yazdırdığını ve hazırlıkların hep birlikte yapılarak, sofraların şenlendiğini dile getirdi. 

Celal İslamoğlu da iftarlarına diğer köy ve ilçelerden gelenlerin de olduğunu belirterek, "Köylümüz evinde iftar yapmıyor. Köy halkı her akşam cami yemekhanesinde orucunu toplu şekilde açıyor." ifadesini kullandı.