TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Zonguldak İl Temsilcisi Şaban Koç, 8 Kasım Kömürün Bulunuşunun Zonguldak ve çevresinde ilk jeolojik çalışmalardan sayılabileceğini belirtti.
Koç, “Önümüzdeki süreçte, MTA Zonguldak Bölge Müdürlüğü ile TTK arasında işbirliği geliştirilerek Karbonifer alanlarının genişletilmesi ve taşkömürü rezervlerinin artırılmasına ve rezervlerin bilimsel kriterlerle yeniden hesaplanmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır” dedi.
Zonguldak’a ve taşkömürüne hak ettiği değerin verilmesini umut ettiğini belirten TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Zonguldak İl Temsilcisi Şaban Koç, açıklamasında şu görüşlere yer verdi;
“Uzun Mehmet’in 1829 yılında Karadeniz Ereğli’sinin Neyren deresinde taşkömürünün keşfiyle başlayan madenciliğin üzerinden 184 yıl geçmiş bulunmaktadır. Bu keşif aynı zamanda Zonguldak ve çevresinde ilk jeolojik çalışmalardan sayılabilir. Bildiğiniz üzere Jeoloji Mühendisliğinin ana amaçlarından biri de, madenlerin aranması, bulunması ve ülke ekonomisinde kazandırılması yönünde çalışmalar yapmaktır.
Uzun Mehmet’in bu buluşu ile XIX yüzyılın ilk yarısından itibaren Zonguldak ve yöresinin yazgısı değişmiştir. Rastlantı sonucu bulunan ve 1848 yılından 1940’lı yıllara kadar yerli ve yabancı jeologlar tarafından yapılan araştırmalarda bölgede zengin kömür yataklarının olduğu tespit edilmiştir. Ancak günümüze gelindiğinde, uzun yıllardır 1,3 milyar ton olarak telaffuz edilen taşkömürü rezervlerinin hala daha uluslararası kriterlerde yeniden hesaplanmadığı görülmektedir. 
Önümüzdeki süreçte, MTA Zonguldak Bölge Müdürlüğü ile TTK arasında işbirliği geliştirilerek Karbonifer alanlarının genişletilmesi ve taşkömürü rezervlerinin artırılmasına ve rezervlerin bilimsel kriterlerle yeniden hesaplanmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır. Bugün, ülkemizin yıllık kömür ihtiyacı 25 milyon ton civarındadır. Başta enerji üretiminde ve taşkömüründe dışa bağımlılığın azaltılması, yerli üretimin artırılması ile mümkün olabilir. Burada da devletin teşvik ve desteği çok önemli rol oynamaktadır. İkinci bir konu da, bugün Zonguldak için kangren haline gelmiş bulunan ve ancak ölümlü kazalar olduğunda gündeme gelen kaçak ocakların çalışılmasının önüne geçilmesi gerekir. Kayıt dışı ve ilkel koşullarda iş güvenliğinden yoksun yapılan kaçak üretim çalışmaların önüne geçilmediği ve ivedilikle önlem alınmadığı takdirde, telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşılaşılması kaçınılmaz olacaktır.
8 Kasım münasebetiyle, Zonguldak’a ve Taşkömürüne hak ettiği önem ve değerin verilmesi dileğiyle, Kömürün bulunuşunun 184. yılında başta ilk maden şehidi Uzun Mehmet olmak üzere yeraltından kömürün çıkartılması ve ülke ekonomisine kazandırılması uğrunda hayatlarını kaybeden tüm maden şehitlerimizi saygıyla anıyoruz.”