Uzunmehmet'in taşkömürü buluşunun 183. yıldönümü törenle kutlandı.

 

Uzunmehmet, taşkömürünü buluşunun 183. yılında Zonguldak'ta Uzunmehmet Anıtı'nda törenle anıldı. Törene, Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, İl Jandarma Alay Komutanı Halil İbrahim Yaşatır, TTK Genel Müdürü Burhan İnan, GMİS Genel Başkanı Eyüp Alabaş, Amelebirliği Başkanı Muzaffer Kalaycıoğlu, Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı, CHP İl Başkanı Halil Furat katıldı.
Tören bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlarken, öğrenciler tarafından şiir okundu. Törende ilk konuşmayı TTK Genel Müdürü Burhan İnan yaptı. Burhan İnan, Karaelmas serüveni ülkemizde bulunan bundan 183 yıl önce Bahriye erlerinden Uzunmehmet'in 8 Kasım 1829 yılında Ereğli'nin Köseağzı köyünün Meyren deresi yatağında taşkömürünü bulmasıyla başlamıştır. Karaelmas hem ülkenin hem de bölgenin kaderini etkilemiştir. Ülkenin kalkınmasında ve sanayileşmesinde Zonguldak havzası yıllarca bir lokomotif görevi üstlenmiştir. Zonguldak havzasındaki taşkömürü üretim faaliyetleri önemli bir istihdam kaynağı olmuştur. Ülkenin sanayileşmesinde çok önemli bir rolü olan demir-çelik üretiminde temel bir girdisi olmuştur dedi.
Ardından konuşma yapan Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş, taşkömürünün önemini koruduğunu, Türkiye'nin yıllık 20 milyon tonu aşan taşkömürüne ihtiyacı bulunduğunu belirterek, Biz, havzamızda bulunan 1 milyar 300 milyon ton taşkömürü rezervimizi üreterek ülkemizin sanayisine ve ekonomisine daha çok katkı vermek istiyoruz. Biz üretmek istiyoruz. TTK'nın kendi kendine yeter bir duruma getirilebilmesi için yatırımların artırılmasını ve verimli bir şekilde kullanılmasını istiyoruz. Çünkü biz, üretmek istiyoruz diye konuştu.
Ardından konuşan Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı da, TTK ve taşkömürünün önemine değindi. Tören konuşmaların ardından sona erdi.