Zonguldaklı Araştırmacı-Yazar-Maden Mühendisi Ekrem Murat Zaman, “Kömürün Çocukları” adlı ikinci kitabını önceki akşam TMMOB Maden Mühendisleri Odası Şube Lokali’nde imzaladı. Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı’nın (ZOKEV) düzenlediği söyleşi ve imza gününe; Zonguldak Belediye Başkanı Muharrem Akdemir, Başkan Danışmanı Erol Yılmaz, ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Coşgun, ZOKEV Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Öztürk, TMMOB Mimarlar Odası İl Temsilcisi Turan Demirtaş, BEÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Vedat Didari, Zonguldaklı yazarlar ve çok sayıda sanatsever katıldı. Araştırmacı-Yazar-Maden Mühendisi Ekrem Murat Zaman, imza gününe katılan herkese teşekkür ederek, şunları söyledi:”Kitap yayınlamak, yazmaktan daha çok önem kazanmış. Kitap yazarken destek aldığınız gibi yayınlarken de destek almanız gerekiyor. Kitabım Karina Yayıncılık tarafından basıldı. Benim yazarlık gibi bir iddiam yok, ben yazar olduğumu da iddia etmiyorum. Hatta araştırmacı-yazar laflarından da sıkılıyorum. Aslında ben bir düşünürüm, düşünüyorum. Zonguldak üzerine araştırma yapıyorum. Küçük küçük kağıt parçaları toplayıp onları birleştirmeye çalışıyorum. Onlardan tablo yaratmaya çalışıyorum. Bunu yaparken de gerçekten bu kitaplar, ‘Ben de yarın bir kitap yazmak istiyorum’ diye yazılacak kitaplar değildir. Bunlar, o toplanan parçaların bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Bu kitabı yazarken Erol Çatma’nın arşivinden faydalandım. 
Kendisine teşekkür ediyorum. Ben bu kitapta dünyada madencilik eğitiminin nasıl başladığını, teknik okulların nasıl açıldığını kısa ve öz olarak anlatmaya çalıştım. Bunlar bana ait sözcükler değildir. Benim araştırmam değildir. Bunlar hep kaynaklarla yaptığım çalışmalardır. Türkiye’de madencilik nasıl eğitim sürecine başlamıştır? BEğitim çok önemli biliyorsunuz, eğitim olmaksızın iş kazalarının önlenmesi, kaliteli üretim yapmak mümkün değildir.  
Bu da iş kazalarının önlenmesine dair bu eğitimin bir faydasıydı. Bu insanlar burada yaşadıysa, Zonguldak’a can verdiyse, kan verdiyse, ben de bu insanların isimlerini, okullarını, yaşamlarını benden sonra gelecek nesillere aktarmak için çaba sarf ettim.”
Zaman, konuşmasının ardından “Kömürün Çocukları” kitabını imzaladı.