Ülke ekonomisinin kaderini değiştiren Uzunmehmet?in taşkömürünü buluşunun 180. yıldönümü sıkıntılı başladı, alkışlarla bitti.

Törenin kamuoyuna yeterince duyurulmadığı ve bazı yerlere gönderilen davetiyelerde farklı saatlerin yeralması nedeniyle Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi ve Karadeniz Bölge Komutanı Tuğamiral Doğan Bozkurt tören alanına 25 dakika gecikmeli geldi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından ilk konuşmayı GMİS Armutçuk Şube Başkanı Şeref Bozkurt gerçekleştirdi. Bozkurt, Türkiye'nin her yıl 20 milyon ton taşkömürüne ihtiyaç olduğunu her yıl da 2 milyar dolar ödenerek dışarıdan kömür alındığını vurguladığı konuşmasında, "5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan TTK, en kısa sürede tam kapasiteyle ça lışır duruma getirilmeli. Bu işi yapa bilecek olan özel sektörde en az 5 milyon ton üretmeli ve Türkiye'nin yıllık ihtiyacının en az yarısı ülkemizde üretilmelidir. TTK'nın yıllık 5 milyon ton üretebilmesi için yapılması gereken yatırımlar kesintisiz sürdürülmeli ve ihtiyaç duyulan işçiler alınmaya devam edilmeli" dedi.

ÖZÜR DİLEYEREK KONUŞMASINA BAŞLADI
Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi'de konuşmasında programda yaşanan karmaşıklıktan ötürü geç kal dıkları için özür dileyerek başladığı konuşmasında,  "Maden ocağına gezi amaçlı gittik, 2 saat kal dığımız ocaktan çıkışımızda yarım saat ağız ve burnumuzdaki tozları silmek için uğraştık. Ki çalışanlar bir ömür boyu yer altında kazma sallayarak çalışıyor. Bu bakımdan tüm madencilerimiz saygıyı fazlasıyla hak ediyor. Zonguldak'ın kurulması, bugünkü hale gelmesinde, 100 bin merkez
nüfuslu Ereğli'nin modern şehir olmasında ve ülkenin en güzide kuruluşlarından Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nın ilçeye kurulmasında kömürün burada çıkmasına bağlıdır. Kömür sektörü geçmiş dönemdeki şaşasından uzakta. Ülkeye çok önemli katkılarda bulunan sektör bugün çeşitli nedenlerle istenilen düzeyde değil. Ülkemiz daha gelişmeler ülkelerle arasındaki mesafeye kapatmak durumunda. Kömür bizim öz kaynağımız. Öz kaynakları bugünde çok kullanmak durumundayız. Enerji kaynaklarımızın büyük bir bölümünü dışarıdan almak zorunda kalıyoruz" dedi.
İlçe genelindeki okullar arasında düzenlenen kompozisyon, şiir ve resim yarışmalarında dereceye giren öğrencilere protokol tarafından çeşitli hediyeler verilirken İzmirlioğlu İlköğretim Okulu Halk Oyunları ekibinin gösterisi de kalabalığa renkli dakikalar yaşattı.