*CHP Kdz. Ereğli ilçe kongresi öncesinde Gülüç  Beldesi'ndeki Anadolu Otelinin bahçesi çoğunluğu eski olan delegelerin birbirleri ile özlem gidermesi ile başladı. Delegeler baharın ılık sıcağının altında 'kimler geldi, kimler geliyor' diye etrafı süzerken otelin önüne yaklaşan otomobilden partinin efsane belediye başkanı Ruhi Cöbekoğlu indi. Cöbekoğlu'nu ilk karşılayanlardan biri ise eski ilçe Başkanı ve 2007 yılında yapılan milletvekili genel seçimlerinde aday olan İlker Öncel karşıladı. Gazetemiz köşe yazarlarından Eyüp Bektaş'ı karşılayanlar arasında gören Cöbekoğlu, bir süredir kendisini ziyaret etmeyen Bektaş'a  'sana kırgınım' sözleriyle takıldı.

*Kongre salonunda ise Hayrettin Kartal'ı A3 ebatında renkli olarak hazırlanan yönetim kurulu listesi ve özel haber  yaptırılan Hayrettin Kartal manşetli Gündem Gazetesi dağıtıldı.

*Divan Başkanı Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk'ün saygı duruşuna davet ederken, Atatürk ve İnönü'nün isimlerini saydıktan sonra Bülent Ecevit'ten söz etmemesi dikkatleri çekti. Divan başkanı ülkenin içinde bulunduğu durumu özetlerken ve CHP'lilere 'kavga etmeyin' öğütü verirken 45 dakika konuştu.

*MHP Kdz. Ereğli ilçe Başkanı İlkay Özdemir kongreye katılıp divan başkanının konuşması tamamlandıktan sonra  salondan ayrıldı. AKP ilçe Başkanı Adem Öztürk ise kongreye çelenk gönderdi.

*Divan başkanı faaliyet raporu üzerinde söz isteyen olup olmadığını sorarken, delege olmayanların tüzük gereği konuşma hakkı bulunmadığını söyledi.

*Faaliyet raporu üzerinde iki kişi söz aldı. Eğitimci Cengiz Öksüz cumhuriyetin temelinin oyan bu iktidarın 4+4+4 yasasıyla eğitim birliğinin bozulduğunu ve ülkenin karanlık bir noktaya sürüklendiğini anlattı. Öksüz, büyük kurultaydan sonra seçimsiz kurultaylar toplanmasını ve bu kurultaylarda bir çıkış yolu bulmak üzere düşünce üretilmesini öneri olarak getirdi.

Diğer konuşmacı ise Nigar Çakır üniversitede çocuğu olan bir anne olarak taşın altına elini koyduğunu, Yaşar Balcı'nın listesinden yönetim kuruluna adaylığını açıkladı.

*Divan Başkanı ilçe başkan adayı olabilmek için tüzük gereği şart olan yüzde 10 delege desteğini her iki adayın da aştığını ifade etti.

*Belediye Başkanı kongre delegelerinin üzerinde yaptığı araştırmada yüzde 75 nin 50-60 yaşın üzerinde olduğunu ifade ederek gençleştirmeden bahsetti.

*Kemal Kılıçdaroğlu'nun mesajını kongre başlangıcında okuyan divan, ilçe başkan adaylarına söz vermeden önce tutuklu Zonguldak Milletvekili Mehmet Haberal'ın  ardından; Erdoğan Toprak, Muharrem  İnce, Levent Gök,  Perihan Sarı, Sezgin Tanrıkulu, Emine Ülker Tarhan, Adnan Keskin, Akif Hamza Çebi,  Gürsel Tekin, Rıza Yalçınkaya, Birgül Ayman Güler ve Genel Sekreter Birhul Tamaylıgil'in de kongreye gönderdiği mesajları okudu.

*CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, divanın 'konuşacak mısınız?' sorusuna 'hayır!' dedi.

*Her iki aday ile ilgili 'yansız' olacağını söyleyen divan başkanı adayların konuşma sırasını belirlemek için kur'a çekimi yaptırdı. Kur'a çekimi için ise Neriman Posbıyık'ı sahneye çağırdı. Posbıyık'ın kurası sonucunda ise ilk konuşmacı Hayrettin Kartal oldu.

*Kartal'ın konuşmasını tamamladıktan sonra yönetim kurulu adaylarını kürsüye davet etmek istemesini dile getirmesine, Yaşar Balcı divana dönerek 'yapsın tamam'  dedi. Balcı'nın bu jestini anlayamayan divan başkanı 'sana mı soracağım' diye Balcı'ya tepki gösterdi.

*Yaşar Balcı'nın konuşması sırasında salondan bir kişi söz atınca divan başkanı çok sert tepki gösterdi ve böyle bir davranışın CHP'lilere yakışmadığını belirterek 'otur yerine' dedi.

*Divan başkanı salonda düzeni sağlamakta gösterdiği otoriteyi adayların konuşmasının ardından her iki adayı sahnenin önünde elele delegeleri selamlamaya davet etti. Kartal ve Balcı'nın elele selamlaması salonda alkış kopardı. Daha sonra her iki adayın yönetim kurulunda görev almak isteyenlerde sahneye davet edildi. Divan başkanı, milletvekili ve belediye başkanını da sahneye davet ederek  delegeleri birlikte selamlattı.

*Kongrede delegelere ve konuklara soğuk sandviç ve meyve suyu  dağıtıldı. Delegeler ve konuklar salondan dışarı çıkmadan midelerini bu yiyeceklerle aperatif doyurma şansı da buldu.