Bütçe olmaması nedeniyle pek çok projesini rafa kaldırdığını açıklayan Kdz.Ereğli Kent Konseyi seçimsiz genel kurulunu Kdz.Ereğli Kültür Merkezinde az sayıda katılım ile gerçekleştirdi.

  Kent Konseyi'nin çalışmaları hakkında bilgiler aktaran Başkan Tezel, Kadın ve Gençlik Meclisi ile Yürütme Kurulu'nun çok önemli projeler hazırladığını yönetmelik çerçevesinde çalışma gruplarının da faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

  İl Çevre Müdürlüğüne yaptıkları müracaat sonucu Erdemir'in ilçe merkezine hava izleme istasyonu kurması yönünde adım attırdıklarını, ilçenin belirli noktalarına konulacak dijital panolar ile İl Çevre Müdürlüğü kontrolünde Ereğli'deki havanın durumunun vatandaşlara aktarılacağını müjdeledi.

  Bölgenin çöp sorununun çözümü için Gökçeler tepesine yapılması düşünülen ancak ihalesi iptal edilen çöp nakil istasyonunda gelişmeleri yakınen takip ettiklerini belirten Başkan Tezel, dere yatakları başta olmak üzere çevre kirliliğinin önüne geçebilmek için ilgili kurumların yanı sıra vatandaşların da üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi istendi.

Kdz.Ereğli Kent Konseyi Başkanı Muhammet Tezel, Kadın ve Gençlik Meclisi Başkanları ile Yürütme Kurulu Üyeleri düzenledikleri ortak basın toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerin ardından seçimsiz genel kurulunu gerçekleştirdi.

DUYARLILIK İSTEĞİ
Kdz.Ereğli Kent Konseyi Başkanı Tezel, Kdz.Ereğli Kent Konseyi'nin yeni yönetiminin belirlenmesinin ardından gerek Kadın gerek Gençlik gerekse Yürütme Kurulu'nun ciddi çalışmalar içerisinde olduğunu yasal sorumluluklar çerçevesinde üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye çalıştıklarına dikkati çekti. Kent Konseyi'nden kamuoyunun beklentileri ile ilgili yanıt veren Tezel, Kdz.Ereğli halkının, sivil toplum örgütleri ve meslek odalarının duyarlılığını istedi. Tezel, Kdz.Ereğli Belediyesi'nin Kent Konseyi'ne bütçe ayırmaması ve gelen müfettişlerinde Kent Konseyi'ye destek yapılamayacağını beyan etmesi üzerine pek çok projeyi rafa kaldırdıklarını vurgularken ufak tefek masrafların da Kent Konseyi yöneticileri tarafından ödendiğini açıkladı.

ETKİNLİKLER DÜZENLENDİ
Tezel yaptığı konuşmasında, "2010 yılının seçimsiz genel kurulunu gerçekleştiriyoruz. 80'e yakın üyemiz var ancak katılımın düşük olmasından üzüntü duyuyoruz. 2011 Haziran ayında seçimli genel kurul gerçekleştirilecek ve yeniden Kent Konseyi Başkanı, Yürütme Kurulu, Kadın ve Gençlik Meclisleri seçilecek. Geçtiğimiz süre içerisinde Kadın ve Gençlik Meclisleri ile yürütme kurulumuz çeşitli etkinliklerde bulundular. Türk Sanat Musikisi, Pop Müzik ve Halk Müziği dalında Kültür Sanat Çalışma Grubunun hazırlamış olduğu "Ereğli yıldızlarını arıyor" yarışması gerçekleştirildi. Sağlıklı yaşam için bisikleti sevdirme ve doğa yürüyüşü etkinliği düzenlendi. Sanayi ve Ticaret Çalışma Grubumuz Avrupa Birliği fonlarından sağlanacak kaynak ve balıkçılığımız geliştirilmesi ile ilgili bir proje hazırladı. Kadın Meclisimizin çeşitli etkinlikleri Gençlik Meclisimizin çeşitli kampanyaları oldu.

PROJELER PARAYA TAKILDI
Kamuoyunda Kdz.Ereğli Kent Konseyi ile ilgili çeşitli beklentiler var. Biz yönetmeliğe göre hareket ediyoruz. Görevimiz genel kurulda kabul eden çalışma gruplarının kente ilişkin kendi faaliyet alanlarında projeler üretip bu projeleri belediye meclisine vermekle görevlidir. Çeşitli etkinlikler yapılması için maddi imkanlar gerekiyor, geçtiğimiz günlerde Başbakanlık Denetleme Kurulundan Kdz.Ereğli Belediyesi'ne müfettiş geldi ve Kent Konseyi'nin faaliyetlerinde belediyenin harcama yapamayacağını açıkladı bu da elimizi kolumuzu bağladı. Bugünlerde yapılması düşünülen şiir festivaline de katkı yapamıyoruz. Projeler için maddi destek yok, yapılması düşünülen çok sayıda etkinlik askıya alındı.

TERMİK SANTRAL
KONFERANSI YAPILAMADI
Bölgemizde yapılması planlanan termik santral ile ilgili Kadın ve Gençlik Meclisi, Yürütme Kurulu Üyelerimiz ile bir araya gelip termik santralin değerlendirileceği çevreye etkilerinin tartışılacağı yetkililerin bilgi aktaracağı bir panel düzenlemek istedik. Halkımızı ilgili kurum ve kuruluşları, basını davet edip bunu gerçekleştirmek isteyelim dedik. Bu da maddi imkânsızlıklar nedeniyle gerçekleştirilemedi.

KİRLİLİK DİJİTAL
ORTAMDA ANLATILACAK
Son dönemlerde sıkça konuşulan ve gündemde yeralan çevre kirliliği konusunda Kdz.Ereğli Kent Konseyi olarak özellikle Erdemir'in çevreye verdiği zararların yanı sıra hava kirliliğinin de sürekli kontrol altında tutulabilmesi için Zonguldak İl Çevre Müdürlüğüne giderek İl Çevre Müdürü Nazmiye Uzun ile görüştük. Kendisinden Erdemir'in bir hava izleme istasyonu kurması gerektiğini ve buradaki sonuçların dijital ortamda İl Çevre Müdürlüğünün kontrolünde ilçenin belirli noktalarından halka duyurulması gerektiğini anlattık. Erdemir'in yasal anlamda zaten bunu yapması gerekiyor. İl Çevre Müdürü, Erdemir yöneticileri ile bu konuyu görüştü ve talimatı verdi. Bu istasyon yapılacak en azından gün ve tarih veremiyoruz ama bu hassas konunun üzerine ısrarla gidiyoruz. Vatandaşımız bu istasyon sayesinde havada kirlilik oranını rahatlıkla görebilecek ve bu sayede Erdemir'in kirliliği daha net takip edilebilecek.

ÇÖP SORUNU İHALEDE
Gökçeler tepesinde oluşturulması hedeflenen çöp nakil istasyonu ile ilgili gelişmeleri izliyoruz. Son aldığımız bilgilerde buranın ihalesi yapıldı ancak ihale iptal edildi yeniden ihaleye çıkacak. Bölgenin çöpleri bu söz konusu alanda toplanıp oradan Çaycuma'ya nakil olacak. Kısa sürede ihale aşamasının tamamlanmasını ve bölgemizin çöp sorununun ortadan kalkmasını istiyoruz. Yine dere yataklarına dökülen çöpler hem çevre hem görüntü kirliliğine neden oluyor. İnsan sağlığını da oldukça olumsuz etkileyen içme suyu şebekelerine dahi karışabilen bu kirlilik karşısında her kesimin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini ve daha duyarlı davranması gerektiğini tekrarlıyoruz" sözleri ile konuştu.

İLETİŞİM KOPUKLUĞU
Kdz.Ereğli Kent Konseyi'ne verilen ve gündeme alınması istenen dilekçelerden bir tanesi de Kent Konseyi'nin gerek çalışma grupları gerekse üyeleri arasında iletişim kopukluğunun giderilmesi yönündeydi. Başkan Tezel sorundan ötürü özür dileyerek, "Evet bu bizim gündemimizde olan ve biran önce gidermemiz gereken bir konu. Biz bir sistem oturtuyoruz enazından bizden sonra gelenler daha sistemli bir çalışma içerisine gireceklerdir" dedi.

KONSEY'E TEŞEKKÜR
Söz alan üyeler Kent Konseyi üyeleri özellikle Kdz.Ereğli'de çevre kirliliği oranlarının dijital ortamda vatandaşlara duyurulacak olmasının çok önemli bir adım olduğunu yine çöp konusunda da Konsey'in gösterdiği titizliğe dikkat çekilerek teşekkür edildi.