Büyük beklentilerle oluşturulan Kdz.Ereğli Kent Konseyi'nin Kadın ve Gençlik Meclisi dışında hiçbir projeye imza atamadı. Türkiye'nin pek çok bölgesinde Kent Konseyleri harıl harıl çalışıp bu çalışmalarını internet sitelerinden duyurarak kamuoyunu bilgilendirirken, Kdz.Ereğli Kent Konseyi'nin çalışma grupları ile dahi düzenli toplantı yapamadığı öğrenildi.

İlçenin sorunlarının tespiti, çözümü ve gündemin yakın takibinde oldukça etkisiz kaldığı gözlenen Kdz.Ereğli Kent Konseyi'nin İçişleri Bakanlığı Yönetmeliğinde yer alan hükümleri artık yerine getirmek için üzerindeki ölü toprağını kaldırması bekleniyor.

Kdz.Ereğli'de 30 Mayıs 2009 tarihinde Atatürk Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Kdz.Ereğli Kent Konseyi genel kurulunda başkanlığa Alaplı Belediyesi'nin önceki Başkanlarından Muhabbet Tezel, Kadın Meclisi Başkanlığına Neriman Posbıyık, Gençlik Meclisi Başkanlığına Ertan Acur, Yönetim Kurulu'na da Hüseyin Kocatürk, Ayhan Atay, Nihat Eken, Oktay Demiroğlu ve Mustafa Kemal Bektaş  seçilmişti. Aradan geçen yaklaşık 15 aylık süre içerisinde kamuoyunun beklentilerine yanıt veremeyen Kdz.Ereğli Kent Konseyi'nde aktif olarak Kadın ve Gençlik Meclisinin düzenlediği etkinlikler ön plana çıkmış. Zaman zaman toplantılarında da aksama yaşandığı öğrenilen Kdz.Ereğli Kent Konseyi'nin yönetmeliğe uygun hareket etmesi bekleniyor.

BEKLENTİ ÇOK
PROJE YOK!..

İşinin sadece belediye meclis toplantılarının gündemine madde sokmak olmadığı da İçişleri Bakanlığının yönetmeliğinde de açıkça belirtiliyor kent konseyinin görevleri. Kentlerin yaşanabilir bir geleceğe taşınmasına katkıda bulunmak, kent vizyonunu ve hemşehricilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini ön planda tutmak şeklinde İçişleri Bakanlığının talimatı ile yönetmeliği bulunan Kdz.Ereğli Kent Konseyi ilçede yaşanan pek çok konuya da duyarsız kaldı. Yine Kdz.Ereğli Kent Konseyi'nin çalışma grupları başkan ve yöneticileri ile arasında irtibat sorunu yaşarken bazı grup başkanlarının düzenli çalışmadığı toplantılara da katılmadığı öğrenildi.

SEYİRCİ KALIYOR

Kdz.Ereğli ile Kandilli arasında sökülen demiryolu yine Kırmacı Mevkisinde sökülüp götürülen tarihi tren, ilçenin ekonomik çöküşünde yaşadığı sessizlik, gerek Erdemir gerekse tersaneler bölgesinde yaşanan sıkıntılar, bölgeye kurulması düşünülen termik santrallere karşı mücadelede seyirci kalması gibi pek çok sorunda da duyarsız kalan ve Kdz.Ereğli halkının beklentisini karşılayamayan Kdz.Ereğli Kent Konseyinin varlığı bile tartışılıyor.

DİĞER BÖLGELERDE
DURUM ÇOK FARKLI

Türkiye'nin pek çok bölgesinde Kent Konseyleri düzenledikleri çeşitli etkinliklerle ön plana çıkıyor. İlçe ve İl'lerde bulunan Kent Konseylerinin resmi internet sitelerinde çalışmaları, projeleri, kentleri ile ilgili detaylı bilgiler aktarılırken pek çok konuda örnek olan Kdz.Ereğli Kent Konseyi'nin bu gelişmeye ayak uyduramadığı gözleniyor. Kdz.Ereğli Atatürk Kültür Merkezi'nde küçücük bir oda verilen bütçesi dahi oluşturulmayan Kdz.Ereğli Kent Konseyi'nin Kdz.Ereğli'de gerçekleştirilen etkinliklere gerek yurt dışından gerekse yurt içinden gelen konuklarla hiçbir şekilde irtibata geçmediği de belirtiliyor.

YÖNETMELİK ÇOK AÇIK

Yönetmelik hükümlerini İçişleri Bakanlığının yürüttüğü Kent Konsey'lerinin çalışma ilkeleri ise şu şekilde. YG21 süreci kapsamında, kentine sahip çıkma, aktif katılım ve çözümde ortaklık ilkelerinin bütünlüğünde, kentlerin yaşanabilir bir geleceğe taşınmasına katkıda bulunmak. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin imzaladığı ve onayladığı Birleşmiş Milletler Zirveleri ile diğer uluslar arası sözleşmelerde kent ve kent yaşamına yönelik temel ilkeleri hayata geçirmek. Kent vizyonunun ve hemşehrilik bilincinin geliştirilmesi, kentin hak ve hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınma, çevreye duyarlılık, sosyal yardımlaşma ve dayanışma, saydamlık, hesap sorma ve hesap verme, katılım ve yerinden yönetim ilkelerini ön planda tutmak. Kent konseyi, uluslararası gelişmeleri ve ülke koşullarını gözeterek, tarafsız bir yaklaşımla görüş ve önerilerini oluşturmak. Katılımcılığı ve ortak akla dayanan uzlaşmayı esas almak. Değişimi ve yenilikleri önceden fark ederek sonuç odaklı çalışma kültürünü benimsemektir.

ATAY İSTİFA ETTİ

Kdz. Ereğli Kent Konseyi'nde işlerinin yoğunluğunu gerekçe gösteren Türk Metal Sendikası Temsilcisi Ayhan Atay'ın istifa ettiği ve Yönetim Kurulu'na istifa dilekçesini sunduğu belirtilirken Yönetim Kurulu üye sayısı ise 4'e düştü. Kdz.Ereğli Kent Konseyi toplantılarında Kent Konseyinden beklentilerin çok olduğu ilçenin sorunlarının tespiti, çözümü ve gündemin yakından takip edilmesi gerektiğini yönetim kurulu üyelerinin defalarca gündeme taşıdığı ancak somut bir adım atılmayarak geçiştirildiği iddia ediliyor. Kdz.Ereğli Kent Konseyi'nin ilçe yöneticileri, sivil toplum örgütleri, meslek odaları, muhtarlar, basın mensupları ile sürekli irtibat halinde olması isteniyor.