Kırşehir Emniyet Müdürlüğü’nde Şube Müdürü olarak görev yapmakta olan Yunus Soyaslan’ın şikayet başvurusu, 14 Mayıs 2016 tarihinde, www.hurriyet.com.tr , www.haberler.com ve www.yenicaggazetesi.com.tr internet sitelerinde yayımlanan “462 müdür ve amirin rütbeleri söküldü” başlığını taşıyan haberlerle ilgilidir.

 

KARAR

 

 

REFERANS: 2016 / 53

 

ŞİKAYET EDEN: Kırşehir Emniyet Müdürlüğü’nde Şube Müdürü olarak görev yapan Yunus Soyaslan.

 

ŞİKAYET EDİLEN: Hürriyet.com.tr adına Sedat Ergin, Haberler.com.tr adına Duygu Göktaş, Yeniçağ gazetesi adına Batuhan Çolak.

 

ŞİKAYET KONUSU: Şikayet başvurusunda bulunan Yunus Soyaslan, haberlerde sözü edilen 462 emniyet mensuplarından biri olduğunu belirtiyor. Şikayetçi, haberlerde, “Tenzil-i rütbe uygulanan emniyet amir ve müdürlerin 2013 yılından sonra Emniyet Genel Müdürlüğü içerisinde başlatılan paralel yapı soruşturmalarında adı geçenler olduğu” yönünde ibare bulunduğunu belirtiyor. Soyaslan haberlerde toptancı anlayışla tüm tenzil-i rütbeye uğrayan personelin kamuoyunda bilinen bir grupla ilişkilendirilmeye çalışıldığını, paralel yapı soruşturmalarında adı geçenlerden biri olmadığını, hakkında herhangi bir soruşturma bulunmadığını kaydediyor. Bu nedenle yapılan haberlerin birçok basın meslek ilkelerine aykırı olduğunu söylüyor.

 

Söz konusu haber şöyle:

 

462 müdür ve amirin rütbeleri söküldü

 

Emniyet Genel Müdürlüğü Yüksek Değerlendirme Kurulu, 2013, 2014 ve 2015 yıllarında dava sonucu terfi alan ya da halen davası devam eden 628 müdür ve amirin durumunu karara bağladı.

 

Kurul, 121 üçüncü sınıf emniyet müdürü, 194 dördüncü sınıf emniyet müdürü, 147 emniyet amiri olmak üzere 462 müdür ve amire tenzil-i rütbe (bir alt rütbeye) uyguladı. Birinci sınıf 2 emniyet müdürü de kadrosuzluktan emekliye sevk edildi.

 

628 KİŞİ ELE ALINDI

 

Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz başkanlığında 13 Mayıs Cuma günü toplanan Yüksek Değerlendirme Kurulu, emniyet içerisinde başlatılan paralelsoruşturmaları nedeniyle 2013, 2014 ve 2015 yıllarında terfi ettirilmediği için dava açan rütbeli personelin durumunu görüştü. Toplantıda 206 emniyet amiri, 245 dördüncü sınıf emniyet müdürü, 177 üçüncü sınıf emniyet müdürü olmak üzere 628 rütbeli polisin durumu karara bağlandı. Dosyaları değerlendirilen 121 üçüncü sınıf emniyet müdürü, 194 dördüncü sınıf emniyet müdürü, 147 emniyet amiri olmak üzere toplam 462 personele tenzil-i rütbe uygulandı. Rütbelerinin sökülmesine karar verilen personel bir alt rütbeye indirildi. Kurulda dosyaları görüşülen 166 müdür ve amirin rütbelerinde herhangi bir değişiklik olmadı.

 

PARALEL YAPI BAĞLANTILI

 

Tenzil-i rütbe uygulanan emniyet amir ve müdürlerinin 2013 yılından sonra Emniyet Genel Müdürlüğü içerisinde başlatılan paralel yapı soruşturmalarında adı geçenler olduğu bildirildi. Yürütülen birçok paralel yapı soruşturma dosyalarında şüpheli olarak isimleri yer alan bu amir ve müdürlerin 2013, 2014 ve 2015 yıllarındaki terfi döneminde terfi ettirilmedikleri, bu nedenle söz konusu amir ve müdürlerin idari mahkemelere başvurarak dava açtıkları kaydedildi.

 

UZLAŞMA VE DİĞER KONULAR: Taraflara gönderilen uzlaşma ya da herhangi bir talepleri olup olmadığına yönelik yazıya, şikayet sahibi Yunus Soyaslan’dan yanıt geldi. Soyaslan kendisinden özür dilenmesi ve haberin doğru olmadığı yönünde bir düzeltme yayınlamaları halinde uzlaşacağını belirtti. Ancak haberi yayımlayan sitelerden herhangi bir cevap gelmedi.

 

DEĞERLENDİRME VE SONUÇ:

Söz konusu haber, Doğan Haber Ajansı’nın haberidir ve adı geçen üç internet sitesi bu haberi ajanstan alarak kullanmıştır. Haberde, şikayetçi Yunus Soyaslan’ın adı, fotoğrafı veya kendisini tanımlayacak ve haberle bağdaştıracak herhangi bir ibare bulunmamaktadır. Şikâyetçinin herhangi bir hak mahrumiyeti veya kişilik haklarının zedelenmesi söz konusu değildir. Kaldı ki haber tamamıyla Emniyet Genel Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamaya dayandırılmış ve bu açıklama dışında herhangi yorum ve ek bilgiye yer verilmemiştir. Haberde, Basın Meslek İlkeleri’ni ihlal eden bir unsura rastlanmamıştır.

 

Bu sebeple şikâyete “Yersizlik” kararı verilmesi oybirliği ile uygun görülmüştür.