Sanal Bağımlılıklar Üzerine Bir Sergi: Dijital Tutsaklık Sosyal medya ve Selfie bağımlılıkların işlendiği, ‘Dijital Tutsaklık’ fotoğraf sergisi, Ankara’da İklim Sanat Projesi’nde sanatseverlerle buluşuyor. 6 Aralık’ta ilgili meslek ve sivil toplum kuruluşlarının geniş katılımıyla açılacak sergi, 4 Ocak 2019’a kadar gezilip görülebilir.

Kandilli Kültür Derneği’nin Başkanı Korhan Us’un oğlu Sanatçı Erhan Us’un dijital ajans, marka yönetimi, sosyal medya çalışmaları sırasında yaptığı gözlemlere dayanan, yazdığı köşe yazılarının görsel bir izdüşümü olan ve altı yıllık bir çalışmanın  ürünü eserlerin yer aldığı sergide, ‘ânı kaçıran hayatlar’ olgusu üzerinde duruluyor.



Us, eş zamanlı yayımlanan Dijital Prestij kitabında da ilgi bağımlılığı ekseninde gelişen sosyal medya tutsaklığını, diğer teknoloji başlıklarının yanında bütün derinliği ile işliyor. Sergi Manifestosu Takip etmemiz gereken gündemler, elimizde kullanabileceğimiz ileri teknolojiler var. Ama biz, ne kadar iyi göründüğümüzle, fikirlerin / kavramların içini boşaltmakla, hızlı tüketmekle, aptallaşmakla meşgulüz.

Bu bir dijital ölüm. İlgisizlik, boşvermişlik, algılama problemleri, bencillik, eşsiz ve özel olduğumuz illüzyonu…

Sanal dünyamızda kendi magazin programımızın yıldızı gibi hissediyoruz. Dışarı çıkmaktan korkmamız bu yüzden. Dış referanslı, onay alma ihtiyacına bağımlı bireyler arasında aylar, yıllar geçiriyoruz. Belki onlardan biri olduğumuzu fark bile etmeden.

Paylaşımların kontrolden çıktığının farkında mısınız? Mezarlıkta, hastanede, trafikte, namazda, serumla çekilen fotoğraflar, ‘selfie’ler size çoktan normal gelmeye mi başladı? İnternetiniz kesilirse, uzun bir uçak yolculuğunda, ‘akıllı’ telefonunuzdan ne kadar uzak kalabilirsiniz?



ERHAN US KİMDİR?

1987’de Ankara’da doğdu. Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği’nden mezun olarak çeşitli yerel / uluslararası zincir otellerin pazarlama operasyonlarını yönettikten sonra dijital ve stratejik marketing, mimari / ürün fotoğrafları, tasarım ve sosyal medya hizmetlerini A.D.1644 Marketing Group çatısı altında birleştirdi.

Görsel sanatlar, sanat tarihi, kavramsal illüstrasyon ve yazarlık üzerine de eğitim alan Us, fotoğraf ve modern sanat eserleri ile çeşitli sergilere katıldı. 

Ulusal ve uluslararası on bir sivil toplum kuruluşunda başkanlık seviyesinde görevlere istinaden onur nişanları, birçok özel ödül ve iki ‘En İyi Dijital Ajans’ ödülü sahibi olup; İstanbul Üniversitesi Sosyoloji, Anadolu Üniversitesi Felsefe bölümlerinde ve A.D.1644’te [CEO] çalışmalarına devam ediyor.