Kdz. Ereğli’de Çarşı istikametinden İstasyon istikametine gitmekte olan iki araç polisevi önünde kaza yaptı. Olayda, önden  gitmekte olan sürücü kursuna ait bir otomobilin önüne aniden köpek fırladı. Otomobilin sürücüsü bu anda aniden fren yapmak  durumunda kalınca, arkasından gelmekte olan diğer araç duramadı ve öndeki otomobile çarptı. Maddi hasarlı kazada, kimsenin burnunun kanamaması büyük teselli oldu.



ARAÇ KULLANIRKEN TAKİP MESAFESİ NE KADAR OLMALIDIR?

Bildiğiniz üzere, seyir halindeki iki aracın arasındaki mesafeye, takip mesafesi deniyor. Arabalar hareket halindeyken aralarında mesafe bırakmamaları kazalara neden oluyor. Bu yüzden araçlar arasındaki takip mesafesi oldukça önemli. Takip mesafeniz en az hızının yarısı kadar olması iyi olacaktır.

Bunu örneklemek gerekirse, hızınız 90 km ise aranızda 45 m bırakmalısınız. Bu takip ettiğiniz araçla aranızda en az 2sn’lik bir yol bulunması anlamına gelir. Unutmamalısınız ki, kendinize ne kadar hızlı gidebilirim değil; zamanında durabilecek miyim sorusunu sormalısınız.

88/89 Kuralı - Takip Mesafesini Nasıl Belirlerim?

Takip mesafenizi belirlemeniz için çok basit bir kural bulunuyor. Bunun için öndeki bulunan aracın herhangi bir noktadan çıktığı an normal bir tempoyla 88-89 diye saydığımızda, (bu yaklaşık iki saniyedir) aracımız aynı noktaya varması, uygun bir takip mesafesi olduğunu gösterir. Belirlediğiniz noktaya 2 saniyeden önce geliyorsanız, yavaşlamanız sizin için iyi olacaktır.


Kenar Taşı Kuralı

Düz yollarda kenar taşları 50’şer metre aralıklarla dizilidir. Seyir halindeki araç kenar taşı hizasında iken, arkasından takip eden araç bir sonraki kenar taşı hizasında ise, takip mesafesi uygun demektir. 90 km/saat hızla giden bir otomobil, ortalama olarak saniyede 25 m yol alır. İki saniyede 50 m yol aldığına göre, iki saniyelik mesafe iki araç arası mesafe uygun demektir.


Takip Mesafesini Nelere Göre Belirlemeliyim?

Öndeki araçla takip mesafenizi sadece hızınıza göre belirlemeniz doğru değildir. Bunun yanında aracın cinsi, hava ve yol durumu, yüklü ve boş olma durumu, trafik yoğunluğu gibi etmenleri de göz ardı etmemelisiniz.

 

KAYNAK: www.aig.com.tr/blog/arac-kullanirken-takip-mesafesi-ne-kadar-olmali