​Orman Genel Müdürlüğü 2014 – 2018 yılları arasında uygulanacak Trüf Mantarı Eylem Planı kapsamında; bölge ormanlarındaki trüf varlığını tespit etmek amacıyla gelen Trüf Uzmanı Ziyafet Arslan ile beraberinde getirdiği Lagotta romagnolo cinsi trüf arama konusunda eğitilmiş iki adet köpek ile arama çalışmaları yapıldı.

 

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

 


Dünyada “siyah elmas” ve “kralların yiyeceği” olarak adlandırılan trüf mantarı, toprağın 5 ile 20 santimetre derinliğinde ağaç köklerinde yetişiyor ve yaklaşık 200 türü bulunuyor. Türkiye de doğal olarak nemli, ormanlık alanlarda yetişen bu mantar keşfedilmemiş hazine olarak adlandırılıyor. Tabiatta en fazla domuzlar tarafından tüketilen ve özel eğitimli köpeklerle toplanan trüf mantarının kilosu türüne göre 50-2.000 Avro arasında değişiyor.

Daha önce tespit edilmiş olan noktalar olan Ovacık, Yenice, Çaycuma, Devrek Alaplı ve Ereğli ilçelerinde aramalar yapılarak; başta Tuber uncinatum (Sonbahar Trüfü) olmak üzere T. nitidum, T. magnetum, T. genadii, T. rufum, T. excavatum türleri tespit edildi. Bazı alanlarda ise trüf emarelerine ve misellerine rastladı.