Türkiye Basım Yayın Meslek Birliği (BASYAYBİR)'nin korsan kitap başta olmak üzere yayın dünyası için yaptığı çalışmalara uluslararası destek geldi. 

 

BASYAYBİR'i ziyaret eden Uluslararası Telif Birlikleri Federasyonu (IFRRO) Başkanı Olav Stokkmo, Türkiye'de yayımcılık alanında BASYAYBİR'in faaliyetlerini takdirle karşıladığını söyledi. Dünyada Türkiye yayımcılığının temsili ve güçlenmesi için ortak çalışmalara devam edileceğini belirten IFRRO Başkanı Stokkmo, BASYAYBİR Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Doğru'ya sektöre katkılarından dolayı teşekkür etti. 

 

IFFRO'nun 76 ülkeden toplam 138 üyesi olduğunu belirten Stokkmo; WIPO, EU, UNESCO, ARIPO, OAPI, CERLALC, ASEAN APEC, IFLA, CISAC gibi uluslararası bir çok kuruluşun üye olduğunu söyledi. Üye olmayan meslek birliklerinin bile IFRRO'nun fora gruplarına katılabileceklerini ve birçok ülkede ise birden fazla meslek birliğinin üye olduğunu belirtti. 

Lisanslamanın çok önemli olduğuna vurgu yapan Stokkmo, dünyada yayımcıların birçoğunun gelirinin lisanslama kaynaklı olduğunu sayısal değerlerle ifade etti. 

BASYAYBİR Başkanı Doğru ise, ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan Telif Yasa Taslağı'na göre, eserlerin kütüphanelerde ve üniversitelerde bedelsiz bir şekilde kullanılabileceğini anımsattı. 

 

BERN SÖZLEŞMESİ VE AB MEVZUATI UYARISI 

IFFRO Başkanı Stokkmo, Türkiye'de yeni yapılan kanun çalışmalarını takip ettiklerini üniversite, eğitim kurumları gibi birçok alanın kısmı çoğaltmalarının, kütüphanelerinin kamuya ödünç vermelerinin bir bedelinin olması ve bunun yayımcıya dağıtılması gerektiğini vurguladı. Aksi takdirde Türkiye'nin taraf olduğu Bern Sözleşmesi ve Avrupa Birliği mevzuatına aykırı olacağına dikkat çekti. Stokkmo kullanımın sadece kişisel kullanım için mi, sınıf içi kullanım mı ya da araştırma amaçlı kullanım mı olduklarının tek tek belirlenmesi gerektiğini, bunların ayrı ayrı ücretlendirilmesi gereğine dikkat çekti. O kadar ki, eserin fotokopi ile mi çoğaltılacağı, e-mail ile mi kullanılacağı, bu bilgilerin depolanıp depolanmayacağı, başkaları ile paylaşılıp paylaşılmayacağı gibi ayrıntılarına kadar fiyat belirlenmesinin yapılması gerektiğini ve bunu ancak toplu hak takibi olarak meslek birliklerinin yapması gerektiği vurguladı. Öksüz eser gibi sahibi belli olmayan eserlerinde kültür hayatına kazandırılabileceği ve eğitimde kullanılabileceğine dikkat çekti. 

 

PARASINI ÖDEMEYEN  KULLANMASIN 

Stokkmo, kısmı lisanslamanın download, printout, tarama, powerpoint, akıllı tahta, sanal sınıf ile kullanılabileceği gibi analog, online ya da offline olarak yapılabileceği teknolojinin gelişimi yanında eserlerinde bir çok alanda kullanıldığını ama karşılığında muhakkak hak sahiplerine bir bedel ödenmesi gerektiği belirtti. Stokkmo, eserlerin ticaret ve endüstri aktörlerinin kullanımında, kamu kurum ve kuruluşlarında, kamu ve özel kütüphanelerde, fotokopi kullanılan tüm eğitim ve öğretim kurumlarının yanı sıra her mecrada bu ödemelerin gerekliliğine dikkat çekti. 

Stokkmo, Sultanahmet'te eşsiz İstanbul manzarası eşliğinde geçen görüşmede; Türkiye'de yayıncılık dünyasına yön çizen ve alınan bandrollerin yaklaşık % 60'ına sahip güçlü bir kuruluş olan BASYAYBİR'in çalışmaları hakkında Yönetim Kurulu Başkanı Doğru'dan ayrıntılı bilgi aldı. 

IFFRO başkanı ayrıca, engelliler için kitap buluşmasının ne kadar önemli olduğunun ve engellerine yönelik yayınların gerekliliğine, yayım yöntemlerine ilişkin BASYAYBİR'den destek beklediklerini ve iş birliği yapmak istediklerini belirtti. 

Aynı zamanda Norveçli bir yayımcı olan Stokkmo, Avrupa Topluluğu Adalet Divanı (ATAD)'nın yayımcılığın dünya standartlarını belirlemeye yönelik kararları hakkında da bilgiler verdi.