Devrek Baston ustası Raşit Korum Zonguldak büromuzu ziyaret ederek, uzun araştırmalar sonucunda bastonun tarihini kitap haline getirdiğini söyledi.
Devrek Bastonunun tarihinin yazılması için Devrek Belediyesi tarafından oluşturulan komisyon da görevli Raşit Korum, yıllardır sürdürdüğü baston tarihi araştırmalarını tamamladığını açıkladı. Şimdiye kadar Devrek Baston tarihi konusunda çok şeyin yanlış bilindiğini söyleyen Raşit Korum, "Örneğin Baston ustası olarak tanınan Ali Ziya'nın yüzbaşı rütbesinde bir asker olduğunu, II. Abdülhamit'in sarayında mobilya tasarımcısı ve marangoz olarak görev yaptığını, İngilizlere falan esir düşmediğini, bunu belgelerle ispat ettiklerini, oysa Devrek Baston tarihi konusunda yazanların birçok konuyu okuyucuya yanlış aksettirdiğini ifade etmiştir" dedi.
Devrek Bastonunda kullanılan yılan figürünün ve diğer kabartmaların hangi sosyal ve kültürel etkenlerden kaynaklandığını bilimsel metotlarda ortaya koyduklarını söyleyen Raşit Korum, "Devrek bastonu hakkında üniversitelerde hazırlanan bütün tezleri gözden geçirildi, baston çizimlerinden yararlandık, baston hakkında bilinmeyen birçok şeyi ortaya çıkardık. Türkiye'de nerede baston yapılıyorsa inceleme yaptık. Beykoz'dan Ahlat'a, Devrek'ten Ordu'ya bir çok yerde baston ustasıyla görüştük. Kitapta onlara yer verdik. Kitapta yüzlerce baston resmi ve orijinal çizimlerinin bulunduğunu bu nedenle sanatsal bir içerik taşıyan kitabın, üniversitelerde ve meslek liselerinde ders kitabı olarak okutulabileceğini gündeme getirilmiştir" dedi.