Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hayata geçirilen çocuk evler projesinde, Zonguldak'ta yetiştirme yurtlarında kalan çocuklar, jakuzili, bilgisayarlı evlere taşınıyor. Komşuları da bulunan çocuklara, birebir özel dersler de veriliyor.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından geliştirilen Çocuk Evleri Projesi kapsamında Zonguldak'ta 3 Çocuk Evi açıldı. 5 ile 8 çocuğun kaldığı 3 evde toplam 22 çocuk yaşıyor. Her dairede 1 bakıcı annenin de bulunduğu evler, komşuları bulunan apartman dairelerinden seçiliyor. Proje ile birlikte çocukların yuvalardaki gibi toplumdan izole edilmesinin önleneceğini belirten Zonguldak Sosyal Hizmetler İl Müdür Yardımcısı Ali Osman Yılmaz, çocuklara sosyal hayatın ve düzenli yaşamanın da öğretmeyi hedeflediklerini kaydetti. Çocukların taşındıkları evlerde, internet ve telefon bağlantılarından bilgisayar, banyolarındaki jakuzilere kadar hiçbir eksiğinin bulunmadığını belirten Yılmaz, ayrıca çocuklara kurum uzmanları ve öğretmenler tarafından birebir derslerin verildiğini de kaydetti.
Kurum uzmanlarının çocukları ev hayatı ve sosyal yaşam ile ilgili sürekli bilgilendirdiğini belirten Yılmaz, Halk Eğitim Merkezi ile yapılan protokol kapsamında ise hafta içinde çocuklara Sosyal Bilgiler, Türkçe Matematik, Fen Bilimleri, İngilizce gibi ilköğretim derslerinde özel eğitimler verdiğini ifade etti. Yılmaz, proje ile birlikte çocukların kavuştukları imkanları şöyle sıraladı:
Artık çocuk yuvalarından çocuk evlerine geçiş yapıyoruz. Çocuk evleri daha insancıl ortamlar. Her çocuğumuzun kendine has odası, düzeni oluyor. Yemeklerini bile kendileri yapabiliyorlar. Düzene kavuşuyorlar. Komşuluk ilişkilerini öğreniyorlar. Yuvalardaki gibi toplumdan izole edilmiyorlar. Şu anki Çocuk evlerimizde 5 yada 6 kişi kalıyor. Bu sayı en fazla 8'a kadar arttırılıyor. Başlarında bakıcı anneleri bulunuyor. Sürekli ihtiyaçlarının temin edileceği görevlilerimiz bulunuyor. Yurtlara göre daha bağımsız oluyorlar. Bu çocuklarımızı dershanelere gönderiyoruz. Uzmanlarımız, çocuklarla birebir görüşerek, ev ve sosyal hayat ile ilgili bilgiler veriyor. Ev yaşamına hazırlıyorlar. Halk eğitim merkezi ile yaptığımız proje kapsamında ise çocuklarımıza ilköğretim okulu temel derslerde özel eğitimler de veriyoruz.
Yılmaz, çocuk evlerine taşınacakların ise kurumdaki psikolog ve sosyologlardan oluşan uzman ekiplerce, bilimsel yöntemlerle seçildiğini ifade etti. Ev hayatına yatkın, uyumlu ve ev kurallarını benimseyebilecek çocukların ilk etapta seçildiğini belirten Yılmaz, bu çocuklar arasından da uzman ekiplerin birebir yaptığı mülakatlarla elemelerin yapıldığını sözlerine ekledi.
Bu seçimlerde kardeşlerin ayrılmaması gibi temel ilkelerin de bulunduğunu belirten Yılmaz, çocuk evlerinde ise yaş sınırın 18 olduğunu kaydetti. Kuruma 13 yaş öncesinde alınmış olabilen ve gerekli özellikleri barındıran her öğrencinin faydalanabildiğini vurgulayan Yılmaz, en fazla 18 yaşına kadar bu çocuk evlerinde kalınabildiğini de sözlerine ekledi.
Yılmaz, çocukların kişisel gelişiminin sağlam olabilmesi, sorunlarının anında çözülebilmesi ve işleyişin sağlıklı takip edilebilmesi amacıyla Çocuk Gelişim uzmanları, Sosyolog ve öğretmenlerden oluşan Çocuk Evleri Koordinasyon Birimi kurulduğunu kaydetti.
Öğrencilere ve uzmanlara bilgi vermeden öğrenci evlerini ziyaret eden Yılmaz, zaman zaman çocuklarla birlikte ders çalışıyor. Yılmaz her ilçeye bir çocuk evi yaptırmak istediklerini belirtirken, ilk etapta Zonguldak ve Ereğli ve Alaplı ilçelerine ise birer adet daha çocuk evleri oluşturulacağını ifade etti.