Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürü Mustafa Sucu ve Kurul üyeleri, "Zonguldak Lavuar Alanı Proje Yarışması" sonucunda birinci olan projeyi ve proje alanını yerinde incelemek için önceki gün Zonguldak'a geldi.
Koruma Kurulu Müdürü Mustafa Sucu, Kurul Başkanı Prof.Dr.Sare Sahil, Başkan Yardımcısı ve Şehir Plancısı Mehmet Ali Açıkalın, Kurul Üyesi ve Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Ender Ethem Atay, Kurul Üyesi ve aynı zamanda Karabük Üniversitesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Aysun Özköse, Kurul Üyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Şehir Planlama Öğretim Üyesi Doç.Dr.Sibel Ecemiş Kılıç ve Kurul üyesi Karabük Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr.Lütfiye Göktaş Kaya, Belediye Başkanı İsmail Eşref'i makamında ziyaret ettikten sonra, birlikte lavuar alanını gezdiler. Başkan Eşef, heyetin kente gelerek lavuar alanını incelemesinden dolayı mutlu olduğunu belirterek şunları söyledi:
"KENTE İYİ BİR ESER KAZANDIRACAĞIZ"
"Zonguldak'ta en büyük projemiz olan ve bittiğinde sonraki nesillere gerçekten iyi bir eser olarak bırakacağımız lavuar alanımızı incelemek üzere heyetimiz geldi. Şu anda lavuar alanında bulunduğumuz alanı projelendirmesi zaten bitmişti. 24 Haziran'da seçilen proje, 1 Eylül tarihinde belediyemizin meclis kararıyla, imar planı hazırlandı ve planlı hale geldi. Karabük Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun başkan ve yönetiminde yapılan toplantıda, alınan karar gereğince yerine bakmaya karar verildi. Koruma Kurulumuz, tüm heyet üyeleri ile birlikte, lavuar alanımızı inceledi. Prensip olarak bazı konular konuşuldu ve tartışıldı. Birinci seçilen projenin yerine uygunluğu yönünden, 'emsal uygulamasıyla mı, kitle uygulamasıyla mı?' çözülmesi gerektiğini, yerinde görmeyi uygun gördüler ve bizi ziyaret ettiler. Artık işin sonuna geldik. Bugün bir dönüm noktası. Birinci seçilen projenin buraya uygunluğunu, Koruma Kurulumuz, bize onay verecek. Kültürel miraslarımızı korumak lazım. Yıkım sonrasına kalan o siloları, yine yeraltı silolarını, kriptal binasını koruyarak, hatta yapılacak eserlerde ve binalarda, eski lavuarı anımsatacak, anımsatma projelerini de katarak, eski endüstriyel binamızı korumaya çalışacağız. Zonguldak'a iyi bir eser kazandıracağız"
Ardından birinci seçilen projenin uygulanabilirliğini incelemek üzere lavuar alanını gezen Koruma Kurulu heyeti, bir dizi incelemelerde bulunarak toplantı yapmak üzere alandan ayrıldılar. Koruma Kurulu üyelerinin toplantı sonrası aldığı kararı açıklayan Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref şu ifadelerine yer verdi:
"ÖNÜMÜZDE
HİÇBİR ENGEL KALMADI"
"Toplantıda, birinci seçilen projenin aynen uygulanmasına karar verildi. Hiçbir değişikliğin gerek olmadığına, projenin sonuçta koruma kurulunun kararlarıyla sınırları çizilmiş olan, 20 bin metrelik alan içersindeki, yapılaşmanın uygunluğuna ve hiçbir değişiklik yapmadan uygulanacak. 24 Haziran'da proje birinci olarak seçilmiştir. 1 Eylül'de Belediye Meclisi'nden, imar planı kararı çıktı.
Biz bugünü dönüm noktası olarak nitelendirebiliriz. Projemiz onaylandı. Artık önümüzde hiçbir engel yok. Geçmişte, 'Koruma Kurulu kararını nasıl aşarız?' diye düşünürken, o sorun aşılmış oldu. Koruma Kurulu Müdürü ve heyeti, yarışmada seçilen projenin, planlı uygulamasını kabul etti. Sadece plan tekniği açısından, 'emsal ya da kitle mi olsun?' görüşü yani tanımlama açısından, kitle çizimi olarak onayladılar. Yani bizim planımız onaylandı ama tarifinde plan notlarında uygulama değişikliği, olarak geçmiş oldu. Plan notlarımızdan emsali kaldırıyoruz. Kitle çizimiyle Belediye Meclisimize tekrar getiriyoruz."