Alaplı Tüketici Koruma Derneği Başkanı Halit Tekin, bölgede Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı İlçe Müdürlüklerinin eleman yetersizliği nedeniyle tam anlamıyla denetim yapamadığını savundu.
Köylerdeki bakkallarda ve marketlerde son kullanma tarihleri geçmiş gıda maddelerinin olduğuna yönelik şikayetler geldiğini belirten Tekin, "Bölgemizde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı; İlçe Müdürlükleri eleman yetersizliği nedeniyle tam anlamıyla denetim yapamamaktadır. Ancak Ereğli İlçe Müdürlüğü'ne şikayet vukuunda Ereğli'den gelecek olan ekip denetim yapabilmektedir. Alaplı'da 58 köy ve 128 yerleşim yeri mevcuttur.Bunun üzerine birde Ereğli İlçesi, Kandilli, Ormanlı, Kozlu ve Devrek sınırına kadar Ereğli eklendiğinde denetimin ne kadar yetersiz olduğu da apaçık ortadadır" dedi.
Tekin, yaptığı açıkalamada şunları kaydetti:
"Alışveriş yaparken; Etiket Bilgilerini Kontrol Edin...
Üretim İznine veya ithalat İznine Dikkat Edin..  Tarım ve Köyişleri Bakanlığınca verilen üretim izni tarihi ve numarasının, eğer ürün ithal ise TKB'nın izni ve numarasının etikette yazıyor olmasına dikkat edilmelidir.

Son Tüketim Tarihini Kontrol Edin ...
Ambalaj üzerindeki ürünün son tüketim tarihi ve raf ömrü dikkatle okunmalıdır. Son tüketim tarihi geçmiş veya üretim izniolmayan ürünleri satan işyerleri, Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine mutlaka bildirilmelidir.
Ambalaj Kontrolü Yapın... Bozulmuş, bommaj yapmış, şişmiş, delinmiş, sızıntı yapmış ambalajlı gıda ürünleri risk taşıyabileceğinden dolayı satın alınmamalıdır. Bozuk veya günü geçmiş gıdaların içeriğinde bulunan katkı maddeleri vücutta mutlaka hasara yol açmaktadır.

Muhafaza Şartlarını Kontrol Edin...
Etiket üzerindeki uyarılara dikkat edilmeli ve her ürünün kendine özgü muhafaa şartlarında(sıcaklık, nem, ışık, koku vs..)satışa sunulup sunulmadığı kontrol edilmelidir.

Açıkta Satışa Sunulan
Gıdaları Satın Almayın...
Taze meyve sebzeler ile uygun kolullarda satılan dökme gıdalar hariç, açıkta satılan ambajsız gıdalar satın alınmamalıdır.
İlçemizin bilhassa kırsal bölgelerinde ; köylerde okul kantinlerinin ve bölge marketlerinin süratle denetlenmesi gerekmektedir. Bihassa Merkez köy statüsündeki Köy Bakkallarında son tüketim tarihi 2 yıldan fazla geçmiş gıdalar bulunduğu, Derneğimize yapılan şikayetler neticesinde tesbit edilmiştir. Bir ürünün raf ömrünün 2 yıl olduğunu düşünürsek ;Son tüketim tarihi 2 yıldan fazla geçmiş gıda bulunan bir markete;devletin denetim elemanlarının en az 4 yıldır hiç uğramadığı da apaçık görülmektedir. Bu konuda köy Muhtarlıklarına ve ilgili Köy İlköğüretim Okulu yöneticilerine de bu konuda büyük sorumluluklar düşmektedir. Köy Okullarındaki Öğrenciler bu konuda mutlaka uyarılmalıdır. Zira bozulmuş kabul edilen bu tür gıdalar vucutta mutlaka yan etki yapmaktadır.Bunların başında alerji, zehirlenme belirtileri başta gelmektedir.
Bölgemizde Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı; İlçe Müdürlükleri eleman yetersizliği nedeniyle tam anlamıyla denetim yapamamaktadır. Ancak; Ereğli İlçe Müdürlüğü'ne şikayet vukuunda Ereğli'den gelecek olan ekip denetim yapabilmektedir. Alaplı da 58 köy ve 128 yerleşim yeri mevcuttur.Bunun üzerine birde Ereğli İlçesi, Kandilli, Ormanlı, Kozlu ve Devrek sınırına kadar Ereğli eklendiğinde denetimin ne kadar yetersiz olduğu da apaçık ortadadır.
Evin geçiminden sorumlu aile reislerini sorumluluğa davet ediyoruz.Ne yediğinize ve çocuğunuza ne yedirdiğinize lütfen dikkat edin. Son günlerde DNA'sı değiştirilen GDO'su değiştirilen ithal tohumlardan elde edilen ürünlerde piyasada bolca dolaşmaktadır.  Pazara getirilen portakal, mandalina gibi sezonun ilk meyveleri üzerinde mutlaka ilaç kalıntıları vardır.Henüz dalında kızarmamış olan mandalinanın çabuk satışa sunulması için ; depolanma yada ambalajlanma işçiliği sırasında erken kızarması için kimyasallar kullanılmaktadır.Bu çok basit bir işlem sayesinde tüketici tarafından ılık suyla yıkama ,yada sirkeli suyla yıkama yapıldığı takdirde, kimyasal boya kalıntısı yıkama suyuna çıktığı görülmektedir. Tüketicilerimize sağlıklı yaşam dilerim."