Çaycuma Belediye Meclisinin Aralık ayı toplantısında önemli kararlar alındı. ,  İlk karar belediye çatısı altında bir çocuk korosu kurulması olurken, ilçeye bağlı bütün köylerde, belediyenin birer çocuk bahçesi yaptırması için Milli Eğitim Müdürlüğü ile protokol imzalanması kabul edildi.  

 

Belediyeden meclis kararlarıyla ilgili şu açıklama gönderildi:

 

ÇAYCUMA’NIN ORTASINDAKİ BU ALANIN ÇOK İYİ PLANLANMASI LAZIM

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün Endüstri Meslek Lisesinin olduğu alanda istediği imar planı tadilatıyla ilgili bilgi veren Başkan Kantarcı, “Tadilat istenen yerde Milli Eğitim’in 9.341, bizimse 9.736 metrekare arsamız var. Bir de Alpaylar firmasına ait 18 uygulamasıyla imar artığı olarak bırakılmış 1750 metrekare yer var. Çevresiyle birlikte toplamda 30 bin metrekarenin üzerinde olan ve Çaycuma’nın tam ortasında kalan yerin, bir eğitim kampüsü olarak çok iyi planlanması gerekiyor. Alpaylar’a rica ettik, kendi alanlarını bedelsiz hibe ediyorlar. Kendilerine teşekkür ediyorum. Buradaki bu büyük alanda gelişigüzel yapılmış yapılar var. Şimdi Milli Eğitim oraya İmam Hatip Ortaokulu yapmak istiyor. Yılsonu nedeniyle ödenek geri gitmesin diye de hemen başlamak istiyorlar. Daha dün Adana’da bit yurt faciası yaşadık. Geçmişte de böyle facialar oldu. Devletin yaptığı inşaatlarda büyük sıkıntı var. Düşünmeden, taşınmadan yapılıyor. Biz bu alanın çok akıllı bir şekilde planlamasını istiyoruz.  Vali bugün burada, yarın başka yerde görevli, kaymakam da öyle milli eğitim müdürü de. Ama biz burada yaşıyoruz. Çaycuma Belediyesi, Çaycuma’nın sahibidir. İstiyoruz ki, devletin yapacağı işleri de bir planla, programla, hedefle yapalım” dedi.

 

BİRÇOK KAMU BİNASI RUHSATSIZ

Milli Eğitimin talebinin imar planına da aykırı olduğunu söyleyen Kantarcı, “Çok çalışkan, çok değerli kaymakamımız var. Onun da bazen eli sıkışıyor, o da orayı hızlı bir şekilde halletmek istiyor. Bütün devlet kurumlarını ortak ederek yaptığımız yeni imar planında yapı yüksekliği 12,5 metre. Zemin çürük. O kötü zemine 26 metre yüksekliğinde yapı izni istiyorlar. Belediyeye hiç sormadan zemin etüdü, güçlendirme projesi yaptırılmış, hiç sormadan da bu binayı yapacağız diyorlar. Ne yazık ki bizim ülkemizde modern devlete yakışacak şekilde planlı, programlı işler yapılmıyor. O parselin yanında bir ilkokul projesi var. O çevrede ilkokul yok, küçücük çocuklarımızın çok uzaklara gitmesi sakıncalı. Kamulaştırılması tamamlanmış o alanda, öncelikli olarak o ilkokulun yapılması lazım. İlkokul da, imam hatip de, liseler de üniversiteler de bizim okulumuz. Arasında hiçbir ayrım yapmayız.  Biz Çaycuma’da kimsenin elini uzatmaya cesaret edemediği sorunları çözmek için geldik. Çözmeye de devam edeceğiz. Çaycuma’da pek çok okul ruhsatsız, birçoğunun oturma izni bulunmuyor.  Yarın bir gün bir olay olsa, tüm kameralar üzerimize çevrilip bizden hesap sorulacak. Bu bir şanstır. Biz bu sorunları çözmek istiyoruz. Buradan tüm kamu kurumlarına çağrı yapıyorum, gelin bu sorunu çözelim, tüm kamu binalarını kâğıda uydurmak için değil, olması gerektiği yaparak hizmete sunalım” dedi.

 

OYKA’YA MİNNETTARIZ

Çaycuma Belediyesinin 2016 yılı performasını da değerlendiren Kantarcı, 2017 yılı bütçesinin 38 milyon lira olarak bağlandığını bildirdi. SEKA sosyal tesislerini 500 bin lira masraf yaparak yenilediklerini söyleyen Kantarcı, “Bu sene çok önemli bir yaraya daha neşter vurduk. Belediye tarihinde hiç yapılmayan bir işi yaptık, emlak kayıtlarını tapu bilgileriyle eşleştirdik. Kayıtların güncellenmesi sayesinde insanımızın kafasındaki soru işaretleri giderken, kimi vatandaşlarımız fark çıkması nedeniyle şikâyetçi oldu. Yasa gereği, geriye doğru beş yılı da değerlendirmek zorundaydık. Sıkıntıyı artıran biraz da bu oldu. Vergi affı imdadımıza yetişti. Yasadan yararlanan birçok hemşerimiz bundan yaralanarak, borcunu kolayca ödedi. Biz daha önce 1.8 milyon lira vergi toplarken, bu yıl 3 milyon liraya yaklaştık. 4,5 milyon liraya yakın olarak da geriye dönük tahakkuk yaptık” dedi. Çaycuma Belediyesinin OYKA’ya minnettar olduğunu da söyleyen Kantarcı, “ 400 civarında insan çalıştıran bu kuruluşumuz son derece kaliteli kâğıt üreterek dünyaya satıyor. Belediyemize de 600 bin liraya yakın emlak vergisi ödeyerek büyük katkı sunuyor. Tüm OYKA çalışanlarına ve yöneticilerine minnetlerimi sunuyor, başarılar diliyorum” dedi.

 

BÜTÇE GERÇEKLEŞME ORANI %100’E YAKIN OLACAK

2016 yılı içinde KDV dahil 17 milyon liraya yakın ihale yaptıklarını söyleyen Kantarcı, “Bütçemizin yarısı yatırıma gitti. Kasım ayı sonu itibariyle 27 milyona yakın gelirimiz var. Bu rakamlar bizim öz gelirlerimiz. 2014 yılında 17, 2015’te 19, 2016’da da 28 milyon harcadık. Belediyemizin artmaması gereken cari harcamaları kendi seyrinde giderken, yatırım bütçemiz çok büyük oldu. Göreve başladığımızda personel giderlerinin bütçeye oranı %30’un üzerindeydi. Şimdi bu rakam, %20’lere gerilemiş durumda. Merkezi idarenin gelirdeki oranı %50’lerdeyken bu rakam %44’e düştü. Yani öz gelirimiz arttı” dedi. Bütçe gerçekleşme oranının %100’yakın olduğunu dile getiren Kantarcı, bunun gerçekleşmesine katkı sunan belediye personeline teşekkür ederken, dileyen herkesle de bilgileri paylaşabileceklerini de belirtti.