Mahmutoğlu köyü sakinleri, aşırı derecede kireçli ve kanserojen madde içeren sularının kansere yol açtığını iddia etti.

Devrek Mahmutoğlu köyü Aşağı Ören Mahallesi'nde yaşayan vatandaşlar, mahallerinde akan suyun aşırı derecede kireçli ve kanserojen madde içerdiğini iddia ederek, 15 yılda 7 kişinin vefat ettiğini söylediler. Yaklaşık 30 yıldır bu suyu mecburen içtiklerini ifade eden vatandaşlar, "Devletin ilgili kurumları tarafından bu suyun içilmesini bir yana bırakın, kullanılmasının dahi yasak olduğunu belirten raporlar olmasına rağmen çaresiz bir şekilde göz göre göre içiyoruz ve kullanıyoruz. Bunun bedelini de kanser vakaları ile ödüyoruz. Mahallemizde 15 yıldan bu yana 7 kişiyi kanserden kaybettik. Doktorlar genellikle bunun köyde içilen sulardan kaynaklandığını belirterek, kısa sürede bu suyun tüketilmesinden ve içilmesinden acilen vazgeçmemizi istiyorlar. Ama başka tüketecek suyumuz yok ki, nereden içelim? Daha fazla kanser vakaları meydana gelmesin, ölümler olmasın. Yetkililer sesimizi duysun" dediler. 
Köy muhtarı Hüseyin Karöz ise "Maalesef mahallemizde tüketilen ve içilen sulardan kaynaklandığını tespit ettiğimiz ve ilgililerin de kullanılmaz raporu verdikleri suların tüketilmesinden dolayı yüksek derecede kanser vakalarına rastlanmakta ve bu vakalar genellikle ölümle sona ermektedir. Mahallemizde yaklaşık 200 kişi yaşamaktadır. Defalarca ilgililere suyumuzun kireçli ve yoğun kirlilik oluşturduğunu resmi raporlarla ispat etmemize rağmen yıllardan bu yana sesimizi duyuramadık. Her yıl boruları değiştirmek zorunda kalıyoruz. Boruların hem içi hem de dışı kireç bağlamakta. Bu boruların değişimi maddi olarak büyük külfet oluştururken, suyumuzun kalitesinde de değişiklik yaşanmıyor. Bizim ilgililerden isteğimiz mahallemizin 3 kilometre uzaklığında çok kaliteli ve bol miktarda su var. Bu suyun mahallemize getirilerek vatandaşların hizmetine sunulmasını istiyoruz. Devletimiz çok büyük bu işi çözerek mahallemizin hem kirli su içilmesinin önüne geçmiş olacak, hem de yaz ayında belirli dönemden sonra oluşan susuzluğun önüne geçilmiş olacak" diye konuştu.  
2008 yılında 1 No'lu Sağlık Ocağı Çevre Sağlık Teknisyeni Münire Yılmaz tarafından suya verilen raporda ise, "İçme ve kullanma suları ilgili yazınıza istinaden yapılan incelemede Devrek merkezden 23.09.2008 tarihinde su numunesi alındığı, sonuçlarından bazılarının düşük değerde bozuk çıktığı görüldü. Numune alındığı gün şebeke suyunda klor miktarının yetersiz olduğu, yetersizliğin bu şekilde kirliliğe neden olabileceği görüldü. Devrek köylerinden 02-03.09.2008 tarihlerinde su numuneleri alındığı, bazı bölgelerde bakteri değerlerinin yüksek olduğu, yapılan incelemede su hattı ve su depolarının eski ve bakımsız olduğu, bu şekilde kirliliğe neden olabileceği görüldü" denildi.