Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, fındık ağaçlarındaki meyve, yaprak ve sürgünü oluşturacak gözleri tahrip ederek ürün kaybı ile ağaçların kurumasına sebep olan ve halk arasında ?kozalak akarı? olarak bilinen zararlılara karşı mücadele konusunda üreticileri uyardı.

Alaplı Ziraat Odası Başkanı Şeref Türkoğlu, fındık üreticilerini ?kozalak akarı? hastalığı konusunda uyararak, ilaçlı mücadelede zamanının geldiğini söyledi. Fındık kozalak akarının örümceğe benzeyen ve gözle görülmeyecek kadar küçük canlılar oludğunu belirten Türkoğlu, ?Bu canlılar, Mart-Nisan aylarından başlayarak fındıkların deforme olmalarına, şişmelerine, halk arasında ?fındık gülü? ismiyle bilinen kozalakların oluşmasına neden olmaktadır. Bu zararlı, fındık kurdu kadar zararlı olmasına rağmen, bir sonraki yılın ürününde kayba neden olduğu için üretici tarafından fark edilmemekte ve mücadelesine gereken önem verilmemektedir. Oysa her bir kozalak kaybedilmiş bir çotanak olabileceği gibi sebep olduğu, uç kurusu da ayrı bir kayıptır. Zararlı çok küçük, ortalama 0.09 mm uzunluğunda, ince uzun silindir veya havuç şeklinde, 2 çift bacaklı bir akardır. Gözle görülmeleri zordur. Ancak gözlerin kozalak şekline dönmesi ile varlıkları kolaylıkla belirlenir. Mart-Nisan aylarında kozalaklar tepelerinden patlar ve nemfler göç ederek yeni uyanmış 3 ? 3,5 cm boyundaki sürgünlere geçerler. Kışı genellikle kozalaklar içinde geçirirler? dedi.

Kozalak akarı ile mücadelenin bahçede görülen kozalakların toplanması ile başlandığını belirten Türkoğlu, şöyle devam etti:

?Kozalaklar görüldüğünde, toplanarak bahçeden uzak bir alana gömülerek imha edilmelidir. Ayrıca mücadele de toz kükürt de kullanılabilir. Fındık üreticilerimiz Nisan ayının ortasından itibaren Endosulfan 360 g/lt, Methidathion 400 g/lt ve Omethoate 500 g/lt etkili madde içeren sıvı ilaçlardan kullanarak kimyasal mücadele yapabilirler. İlk ilaçlamadan 15 gün sonra ikinci ilaçlama yapılması halinde daha iyi sonuç alınır. Daha ayrıntılı bilgi almak isteyen üreticilerimiz odamıza başvurabilirler.?