Bütün fındık bahçelerinde yaygın bir şekilde kendini gösteren fındık kozalak akarı ile ilaçlı mücadele başladı.

Kdz. Ereğli İlçe Tarım Müdürü T. Hakan Tekin, fındık kozalak akarı ile ilaçlı mücadele zamanı geldiğini belirterek, fındık üreticilerini uyardı.
Fındık kozalak akarının bütün fındık bahçelerinde yaygın bir şekilde mevcut olduğunu belirten Tekin, "İlkbaharda kozalaklardan ayrılan akarlar gözlerin pulları arasında çoğalarak zararlının çıkardığı salgı ve emgileri sonunda gözler anormal gelişir ve deforme olur. Bir kozalak akarı bir meyvenin oluşumuna mani olduğu hesaplandığında zararlının önemi ortaya çıkmaktadır" dedi.
Tanımı, yaşayışı ve zarar şeklinin yanı sıra kozalak akarı ile ilgili alınması gereken kültürel ve kimyasal önlemleri ayrıntılı bir biçimde açıklayan Kdz. Ereğli İlçe Tarım Müdürü Tekin, üreticileri uyaran açıklamasında şunları kaydetti:
"Tanımı Yaşayışı ve Zarar Şekli: Fındık Kozalak Akarı çıplak gözle görülmeyecek kadar küçük donuk renkli bir akardır. Zararlının saldırısına uğramış tomurcukların irileşmesi sonucu meydana gelen kozalaklardan tanınmaktadır.
Fındık Kozalak Akarı bütün fındık bahçelerinde yaygındır. İlkbaharda kozalaklardan ayrılan akarlar gözlerin pulları arasında çoğalarak zararlının çıkardığı salgı ve emgileri sonunda gözler anormal gelişir ve deforme olur. Bir kozalak akarı bir meyvenin oluşumuna mani olduğu hesaplandığında zararlının önemi ortaya çıkmaktadır.
Martta Nisan ayı başlarına kadar kozalaklar tepelerinden patlar ve nimf'ler göç ederek yeni uyanmış 3-3.5 cm boyunda ki sürgünlere geçerler, yaprak ve yaprak koltuklarında beslenerek dolaşırlar. Yaz aylarında ayda 1, kış aylarında daha uzun zaman da meydana gelen döllerle kozalakların içi yumurta, nimf ve erginlerle dolar. Zararlı yoğunluğunun artması ile gözler irileşir ve 0,5-3 çapında galeriler oluşur.
Doğal Düşmanları: Kozalak içinde çok sayıda predatör akar ve Orius spp. saptanmıştır. Ancak Bunların etkinlik derecesi bilinmemektedir.
MÜCADELESİ:
a)Kültürel Önlemler: Yapraksız dönemde kozalakların toplanması yoğunluğun azaltılması yönünden önemlidir.
b)Kimyasal Önlemler: İlaçlama yapılacak bahçede ön sayım yapılmalıdır. Bu amaçla 1-10 dekar bahçede 10 ocak, 10-30 dekar bahçede 30 ocak işaretlenir. İşaretli her ocağın birer dalında kozalak akarı sayımı yapılır. Bir dalda ortalama 5 kozalak akarı varsa o bahçede ilaçlama gereklidir. İlk ilaçlamadan 15 gün sonra bir ilaçlama daha yapılırsa daha iyi sonuç alınır. Yeni sürgünler üzerinde, dipten itibaren üçüncü yaprak, uçtaki yaprakçık grubundan ayrılıp arkaya devrildiğinde ilaçlamaya başlanmalıdır."
KULLANILACAK İLAÇLAR
ENDOSSÜLFAN 360g/l 300ml 150ml HektionexEC,B.Endosülfan,Büonex 36
ENDOSSÜLFAN 132.9 300g. 150g Hektionex 35WP,B.Endosülfan,Büonex 35 WP
METHİDATHİON400g/l 150ml ---------- Suprathion 40 EC Cupraside 40 EC ,Suprakor 40 EC
OMETHOATE500g/l ---------------- 150ml Folimat