Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğünde 3 Mart 1992'de meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 263 maden işçisi anıldı. 

Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Erdoğan Kaymakçı, odada düzenlediği basın toplantısında, 3 Mart tarihinin ülkedeki en önemli maden facialarından biri olduğunu söyledi.

İş başındayken hayatını kaybeden tüm emekçilerin anıları önünde saygıyla eğildiklerini belirten Kaymakçı, "Yaşanan ölümler kamuoyu tarafından kaza değil, cinayet olarak adlandırılmaktadır. Basına yansıyan rakamlara göre geçtiğimiz yıl ülkemizde en az 2 bin 6 kişi, iş yerlerinde çalışırken hayatını kaybetmiştir. Yani ülkemizde her 4 saatte bir emekçi, evine ekmek götürebilme gayretinin bedelini hayatıyla ödemektedir." dedi.

İş cinayetlerini önlemek için atılması gereken ilk adımın, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusuna kamusal bir anlayışla yaklaşmak olduğunun altını çizen Kaymakçı, şöyle devam etti:

"Başta, 4857 sayılı İş Kanunu ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu olmak üzere bu alana ilişkin tüm yasalar, kamusal bir bakış açısıyla yeniden düzenlenmelidir. Her şeyden önce emekçilerin gelecek kaygısı hissetmeyeceği, güvenli bir çalışma ilişkisi yaratılmalıdır. Bunun için de İş Kanunu'nda yer alan 'telafi çalışması', 'denkleştirme, 'çağrı üzerine çalışma', 'kısmi süreli çalışma', 'asıl işveren-alt işveren ilişkisi', 'geçici iş ilişkisi' gibi esnek ve kuralsız çalışma hükümleri derhal kaldırılmalıdır. Sendikal hak ve özgürlüklerin kullanılması önündeki her türden yasal ve fiili engel kaldırılarak işçilerin kendilerini örgütlü ve güvende hissetmesi sağlanmalıdır. İş yerlerine verilecek işçi sağlığı ve iş güvenliği hizmetleri bir kamu hizmeti olarak ele alınmalı, işçi sağlığı ve iş güvenliği ticari kuruluşların kar alanı olmaktan çıkartılmalıdır."

 

ZONGULDAK AK PARTİ MİLLETVEKİLİ ÖZCAN ULUPINAR:

Zonguldak Milletvekili Özcan Ulupınar, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde 3 Mart 1992'de 263 maden işçisinin hayatını kaybettiği grizu faciası dolayısıyla mesaj yayımladı. 

Özcan Ulupınar;

“Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü'ne ait maden ocağında meydana gelen grizu faciasında 263 işçi yaşamını yitirdi, 550 işçi de yaralandı. Bütün şehitlerimizi ve yaralılarımızı saygıyla, minnetle ve şükranla anıyoruz. Hiçbir zaman yaşanan bu büyük felaketi unutmuyoruz.

Maden işçilerimiz ülkemiz için stratejik öneme sahip, cefakar bir meslek grubunun temsilcileridir. Canlarını hiçe sayarak dünyanın en ağır işlerinden birisini ifa etmektedirler. Ülkemizin milli menfaatleri uğruna madenlerimizden katma değer sağlamak için tüm bedenini taşın altına koyan bu değerli mesleğe mensup madencilerimiz ülkemize hizmet etmeye devam edeceklerdir.

Bugüne kadar gelen süreçte, bu vefakâr ve çileli işçi kesimi için gerekenin yapılması, madencilerin ve madenciliğin hak ettiği değeri kazanması için iktidarımız, madencilik politikalarını uluslararası standartlarda, dünyaya açık, ulusal kalkınmayı tetikleyecek bir şekilde planlamıştır.

Mecliste kabul edilen 90 maddelik İş Güvenliği Paketi ile maden işçilerimizin iş güvenliği ve çalışma standartları üst seviyelere çıkarılmıştır. Hükümetlerimiz döneminde madencilik mesleğinin mesleki riskleri minimize edilerek, çalışma saatleri düzenlenmiş, ücret konusu belli bir seviyeye erişmiştir. En son olarak da Sayın Başbakanımızın Zonguldak ziyaretinde yaptığı açıklama ile maden şehidi yakınlarına kadro imkanı verilmiştir.

Tabi ki yapılan bu ve bunun gibi düzenlemeler insanlarımızı geri getiremez. Ancak bundan sonrası için kayıpları azaltmada, kazaların önlenmesinde, madencilerimizin yaşam standartlarını iyileştirmede fayda sağlayacaktır. 

Kozlu’ daki elim faciadaki 263 şehidimiz ile bugüne kadar madenlerde hayatını kaybetmiş bütün maden şehitlerine Allah’tan rahmet dilerken, böylesine acıların bir daha yaşanmaması temennisiyle madenlerde canı pahasına alın teri döken tüm madenci kardeşlerimize yüce Yaradan’ın kolaylıklar vermesini diliyor, saygılarımı sunuyorum.”

 

 

ZONGULDAK CHP MİLLETVEKİLİ ŞERAFETTİN TURPCU:

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Zonguldak Milletvekili Şerafettin Turpcu, 3 Mart 1992 tarihinde Kozlu’da ve 7 Mart 1983 tarihinde Armutçuk’ta meydana gelen facialarda hayatını kaybeden maden şehitlerini andı. Turpcu, anma mesajında, şunları söyledi:

“3 Mart 1992 Kozlu’da 263 ve 7 Mart 1983 Armutçuk’ta 103 maden şehidi verdiğimiz felaketler Zonguldak taşkömürü madenciliği tarihinin en büyük felaketleridir. Ülkemizin kalkınması ve gelişmesi için verilen mücadelede taşkömürünün başkenti Zonguldak çok ağır bedeller ödemiş, bir çok facia yaşamıştır. Şimdiye kadar gerçekleşen her bir felakette hayatını kaybeden maden şehitlerimizi saygıyla anıyorum.

Madencilerin ne zorlukla evlerine ekmek götürdükleri, ülkemizin kalkınması için hangi şartlarda çalıştıkları, genellikle bir facia yaşandığında, ölümler olduğunda gündeme gelmekte ardından unutulmaktadır.

Maden kazası olduğunda herkesin yanında olduğu maden emekçilerin aileleri emekçi toprağa verildikten sonra kaderine terk edilmektedir. Yaşanan facialar nedeniyle hayatını kaybeden maden emekçilerimizin aileleri çok zor durumdadır.

Beş binden fazla maden şehidi vermiş Zonguldak, maden şehitleriyle ilgili kapsamın genişletilmesine ilişkin söz verilen düzenlemenin 2003 ile 2014 yıllarıyla sınırlandırılmasının kaldırılmasını bekliyor. CHP olarak Plan Bütçe Komisyonu’na sunduğumuz önerge, geride kalan maden şehitlerinin yakınlarına devlet eliyle sahip çıkılmasına ilişkin zaman sınırlamasını kaldırarak, geçici uygulamanın sürekli hale getirilmesini içeriyor. Ayrıca önergeyle, hayatını kaybeden madencilerimizin reşit olmayan çocuklarının hakları güvence altına alınarak, gerçekleşmiş olan bütün maden kazalarında hayatlarını kaybeden maden şehitlerimizin yakınlarının da bu haklardan yararlanmasının kanuni güvenceye kavuşturulması hedeflendi. Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yapılan görüşmelerde değişikliğin TBMM Genel Kurul görüşmelerinde yapılması konusunda mutabık kalındı. AKP yanlışta ısrar etmedi, Genel Kurul görüşmelerinde maden şehidi ailelerimize haklarının zaman sınırlaması olmadan verilmesi için çabamız devam edecektir.

Bu düşüncelerle, yaşadığımız acı olaylar nedeniyle kaybettiğimiz tüm maden şehitlerimizi saygıyla anıyor, maden emekçilerimize kazasız günler diliyorum.”

İYİ PARTİ ZONGULDAK İL BAŞKANI RAGIP BAYRAKTAR:

3 Mart 1992 tarihinde Kozlu’da TTK’ya ait maden ocağında meydana gelen grizu patlaması sonucu yaşamını yitiren 263 maden emekçisi için anma töreni düzenlenecek. İYİ Parti Zonguldak İl Başkanı Ragıp Bayraktar bu facianın 26’ncı yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Bayraktar mesajında, “Maden ocaklarımızdaki iş kazaları artık madencilerimizin kaderi olmaktan çıkartılmalıdır” dedi.

 

İYİ Parti Zonguldak İl Başkanı Ragıp Bayraktar mesajında şu ifadelere yer verdi;

 

“Zonguldak madenci kentidir. Zonguldak madenci kenti olmaya da devam edecektir. Yerin altında, dünyanın en güzel kömürünü çıkartarak ülkemizde sanayinin gelişimine önemli katkılar sağlamakta olan maden emekçilerimize sahip çıkmak zorundayız. Çok net bir şekilde ifade etmek gerekirse, Maden ocaklarımızdaki iş kazaları artık madencilerimizin kaderi olmaktan çıkartılmalıdır.

 

Türkiye Taş Kurumu’na bağlı ocaklarımızın işçi açığının kapatılması elbette önemlidir. Bununla birlikte ocaklarımızda çalışma koşulları da iyileştirilmelidir. Madenlerdeki ölümlü kazaları madencinin kaderi olarak görmek ve göstermek yerine acil olarak gerekli önlemlerin alınmasını istiyoruz.

 

263 MADEN ŞEHİTLERİMİZİ RAHMETLE ANIYORUZ

 

26 yıl önce; 3 Mart 1992 tarihinde TTK’ya ait Kozlu’daki grizu patlamasında yaşamını yitiren 263 maden şehidimizi rahmetle anıyorum. Şehit madencilerimizin ailelerine ve yakınlarına tekraren başsağlığı diliyorum. Maden ocaklarımızda böyle üzücü kazaların olmaması hepimizin ortak dileğidir. İYİ Parti Zonguldak il teşkilatı olarak;  gerek TTK’ya ait ve gerekse de özel sektörün işlettiği ocaklarda iş sağlığı ve iş güvenliği önlemlerinin arttırılması ve noksanlıkların giderilmesi için konunun sıkı takipçisi olacağız.”