Devrekli Yazar Metin Köse’nin Mükellefiyet ve Göl Dağı’nın ardından kaleme aldığı “Büyük Yürüyüş” kitabında; 1992 yılında Kozlu’da meydana gelen grizu faciasının ilk kez denenen  Macar tekniğinin uygulanması sırasında meydana geldiğini öne sürdü.

 

Metin Köse, -560’daki galeride gerçekleştirilen deneme  sırasında işçilerin ‘Coni’ adını verdiği Macar teknikerin de olay yerinde bulunduğunu kaydetti.  Macar tekniğinin  ise dinamit yerine havalı yüksek basınç kullanılarak patlatma yapılması olduğunu anlatan Köse, Kozlu Faciasının neden kaynaklandığı yolundaki tartışmalara farklı bir görüş ekledi.

 

Zonguldak Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı, facianın ardından yapılan araştırmalarda böyle bir  sebebi hiç duymadığını, kitabı yazanın ise bu bilgiye nasıl ulaştığını bilmediğini belirtti.

 

 

** Zonguldak ve kömür işletmeciliği üzerinde araştırmalara dayalı kitaplar yazan Devrekli Metin Köse, son kitabında madencilerin gerçekleştirdiği “Büyük Yürüyüş” anlattı. Bu kitabında 3 Mart 1992’de Türkiye Taşkömürü Kurumu’nun (TTK) Kozlu Müessesesi’nde  263 maden işçisinin şehit olmasıyla sonuçlanan zincirleme grizu patlamalarını yazan Metin Köse, facianın Zonguldak’ta ilk kez denenen ‘Macar Tekniği’nin uygulanmasının ardından gerçekleştiğini iddia etti.

Zonguldak maden işçilerinin ‘kara yazgısı’ olan iş ve yaşam koşullarını ele alan ve büyük ses getiren “Mükellefiyet” ve “Göl Dağı” isimli iki kitabı bulunan Metin Köse, Doğan Kitap tarafından yayımlanan Büyük Yürüyüş’te Kozlu Faciasının sebebiyle ilgili elde ettiği bilgileri de yazdı. 

Deniz seviyesinin 560 metre altındaki galeride dinamit yerine Macar Tekniği denilen, havalı yüksek basınç sisteminin Zonguldak kömür havzasında ilk kez kullanıldığını “Büyük Yürüyüş”  kitabında anlatan Metin Köse;  uygulama sırasında işçiler tarafından ‘Coni’ diye tanınan Macar Teknikerin de olay yerinde olduğuna vurgu yaptı. Saat 19.45’de ‘patlat’ emriyle havalı yüksek basınç denemesinin ilk kez gerçekleştirilmesinde kulakları sağır eden bir patlamanın ortaya çıktığını ve bu patlama ile ışıkların kömür tozunun zifiri karanlığına yenildiğini, ardından meydana gelen diğer patlamalarla yeraltında deprem yaşandığını, saniyeden daha kısa bir sürede400 dereceye ulaşan ısının her önüne geleni erittiğini ifade eden Metin Köse, 263 madencinin bu patlamalarla yanarak, parçalanarak öldüklerini kaleme aldı.

Metin Köse’nin Kozlu Faciasının yaşanma sebebini Macar tekniğinin uygulanmasına bağlayan ifadeleri üzerine görüşlerini başvurduğumuz Zonguldak Maden Mühendisleri Odası Başkanı Erdoğan Kaymakçı, yapılan araştırmalarda böyle bir  sebebi hiç duymadığını, kitabı yazanın ise bu bilgiye nasıl ulaştığını bilmediğini kaydetti.

Facianın ardından Kozlu Müessese Müdürlüğüne atanan Ali Yorulmaz da bilgisine başvurduğumuzda,  kazanın sebepleriyle ilgili resmi raporlarda Macar tekniğinin geçmediğini açıkladı.

Zonguldak Maden İşçilerinin 30 Kasım 1990’da başlayan grevinin, 4 Ocak 1991’de ‘Ankara Yürüyüşü’ ile devam ettiği büyük ve şanlı eylemini kaleme alan Metin Köse’nin son kitabının da ilk ikisi gibi büyük ilgi görmesi bekleniyor.