Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu ve Armutçuk müesseselerinde, maden ocaklarında meydana gelen grizu facialarında hayatını kaybeden işçiler için mevlit programı düzenlendi.
Zonguldak Maden Şehit Aileleri Yaşatma Derneği tarafından Müftü Mahallesi Atatürk Bulvarı'ndaki dernek binasındaki programda saygı duruşundu bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Dernek Başkanı Çetin Yiğit, burada yaptığı konuşmada, 3 Mart 1992'de Kozlu'da 263 ve 7 Mart 1983'te Kandilli'de meydana gelen grizu faciasında 103 maden işçisinin hayatını kaybettiğini anımsattı.
Suriye'nin İdlib kentinde rejim unsurlarının hava saldırısı sonucu gelen şehit haberlerine büyük üzüntü duyduklarını anlatan Yiğit, "Yürekler yanıyor, tüm şehitlerimizi bir kez daha saygı ve şükranla anıyor, gazilerimize de geçmiş olsun temennisinde bulunuyoruz" dedi. 
Soma'da meydana gelen maden faciasında hayatlarını kaybeden maden şehitlerinin yakınlarının kamuda iş istihdamı sağlandığını, bu hakların tüm maden şehitlerinin yakınlarına verilmesi için çeşitli girişimlerde bulunduklarını anlatan Yiğit, "2018 yılında Resmi Gazete'de yayınlanan torba yasa düzenlemesi 10 Haziran 2003 ve 15 Mayıs 2014 tarihlerini kapsadı. Bu kapsamdan TTK Kozlu ve Armutçuk'ta şehit olan maden şehitlerimizin yakınları faydalanamadı. Biz yeni bir düzenleme yapılarak tarih sınırlandırılmasının kaldırılmasını ve tüm maden şehitlerinin yakınlarının kamuda istihdam edilmesini devlet büyüklerimizden talep ediyoruz. Maden şehitleri çocuklarını yetim, eşlerini dul bıraktılar ama ülkesini kömürsüz bırakmadılar" dedi.
Mevlit programında ailelerin duygusal anlar yaşadıklarını belirten Yiğit, "Ben 11 yaşındaydım maden ocağında babamı kaybettiğimde. Cümleler boğamızda düğümleniyor. Bizim amacımız maden şehitlerinin ailelerini bir araya getirebilmek, onlara elimizden gelen desteği sağlamak, acılarını bir nebze de olsa hafifletebilmek" ifadelerini kullandı.
Mevlit okunmasının ardından maden ve tüm şehitler için dua edilen programda, yakınlarını grizu facialarında kaybeden bazı ailelerin gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.
Etkinliğe, Kaymakam İsmail Çorumluoğlu, CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Ereğli Belediye Başkanı Halil Posbıyık'ın yanı sıra siyasiler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, dernek üyeleri ve vatandaşlar katıldı. 

(Haber: Mustafa Kemal Bektaş)