KESK'e bağlı Büro Emekçileri Sendikası (BES) Zonguldak Şube Başkanı Ufuk Esen, bir basın açıklaması yaptı.
Ufuk Esen, sendika binasında düzenlendiği basın toplantısında, yargı emekçilerinin yargı reformunun kapsamına alınmamasını eleştirirken Adli Yıla mutsuz bir giriş yaptıklarını söyledi:
Başkan Esen, şunları kaydetti:
"ADALET DUYGUSU
ZAYIFLIYOR"
"Yargı emekçilerinin yıllardır birikmiş sorunları çözülmeden kutlanan yeni bir Adli Yıl Açılışı daha. Yargı emekçilerini kapsamayan bir yargı reformu, reform değildir.
AKP iktidarının, öncelikle konunun taraflarını dikkate dahi almaksızın sadece kendine yakın çevrelerle yürüttüğü tartışma ve değerlendirmelerin ardından yapmayı planladığı ve ardından bazı kesimlerle paylaştığı yargı reformunun ipuçlarının ortaya konulduğu bir dönemde 2009-2010 adli yılı açılıyor. Yargının siyasallaştırılmaya çalışıldığının öne sürüldüğü, 'adalet duygusu'nun ve "adalete olan inancın' giderek zayıfladığı bir dönemi yaşıyoruz."
"GÖRÜŞÜMÜZ ALINMADI"
"AKP'nin gelenek haline getirdiği istişare ve değerlendirme toplantılarının 12.'sinde Kızılcahamam'da yürütülen çalışmalar sırasında yargı reformu konusuyla ilgili olarak yapılan değerlendirmelerin ardından, yargı reformu konusuyla ilgili olarak yapılan açıklamada yüksek yargı organlarının, HSYK'nın, Milli Savunma Bakanlığı'nın Türkiye Barolar Birliği'nin, Türkiye Noterler Birliği'nin ve bazı üniversitelerin hukuk fakültelerinin görüşlerine başvurulduğu açıklanmıştı.
AKP iktidarınca, Adalet Bakanlığı bünyesinde görev yapan tüm yargı emekçilerinin yetkili sendika olarak, yargı reformuyla ilgili olarak bizim görüşümüz alınmadığı gibi, bu açıklamanın hemen ardından yaptıkları açıklamalardan da anlaşıldığı üzere YARSAV'ın da yargı reformu konusuyla ilgili olarak görüşlerinin alınmadığı aşikardır."
"Yargısı bağımsız olmayan, ekonomik soygun ve vurgunun, toplumsal yaşamda yoksulluğun, işsizliğin, eşitsizliğin ve savaş politikalarının hakim olduğu bir sistemde "bağımsız, demokratik ve adil bir yargıdan bahsedilemez.
Ülkemizde yaşanan ekonomik sorunlar, her alanı olduğu gibi yargıyı da etkilemekte, giderek artan iş yükü ve personel yetersizliği nedeniyle, uzayan yargılama süreci yargıyı giderek işlevsizleştirmektedir. Yargıya ve yargı emekçilerine bütçeden ayrılan pay, yargının ve yargı emekçilerinin kamusal işlevine uygun düşmemektedir. Adil ve etkin bir yargı sistemi, ancak hukukun üstün kılınması ve yargı emekçilerinin sorunlarının çözülmesiyle mümkün olacaktır"
"YARGI EMEKÇİLERİ LEHİNE
HAREKET EDİLMELİ"
"Her adlı yıl açılışında olduğu gibi bugün de, Cumhurbaşkanı'nda Başbakan'a, Adalet Bakanı'ndan Yargıtay Başkanı'na kadar tüm resmi otoritelerce adli yılın açılışıyla ilgili açıklamalar yapılmakta, yargıda yaşanan sorunlar ve bunlara ilişkin muhtelif çözüm önerileri sıralanmaktadır.
Hükümet ve Adalet Bakanlığı; Adalet Bakanlığı'nın yetkili sendikası olarak ifade etmekte olduğumuz görüşleri ve yargı emekçilerinin taleplerini dikkate alarak yargı hizmetlerinin yürütülmesi konusunu bir bütün olarak ele almalı, yargı emekçilerinin ekonomik, sosyal ve özlük sorunlarının çözümü içim yargı emekçileri lehine, hakim savcı ve diğer personel ayrımına yer vermeyen, yeni adil ve bütünlüklü bir düzenleme yapılmalı. Yargı reformu, ancak bu şekilde hayata geçirildiğinde bir anlam taşıyacaktır.