“Teğet geçti”, “Delip geçti” yorumlarının hala konuşulduğu şu günlerde özellikle ekonomik sıkıntı yaşayan kepenk kapatan küçük esnafın sayısı ise giderek artıyor. Karadeniz Ereğli’de Erdemir ile Türk Metal Sendikasının işçi maaşlarında yüzde 35 kesinti yapılması yönünde 22 Nisan 2009 tarihinde anlaşarak, kısa sürede bu kararı uygulamaya sokması, büyük umutlarla kurulan ve gemi inşaasında geleceğin yıldızı olarak gösterilen Ereğli tersaneler bölgesinde işçi çıkarmalar ve maaşların aylarca ödenmemesi, sac tüccarı esnafının büyük oranda ciddi paralarla iflas etmesi Karadeniz Ereğli’de ekonominin tamamen dibe vurmasına neden oldu. Krizin yarattığı boyutu, esnafın derdini ve çözüm önerilerini Ereğli’deki esnafa sorduk. İşte esnafın ağzından gelinen nokta.

GURBETÇİ BEREKETİ

Mustafa Yazıcıoğlu (Yazıcıoğlu Kuyumcu): Krizden yaz sezonu nedeniyle çok etkilendiğimiz söylenemez. 3 Ay öncesine kadar çok şiddetli bir şekilde krizden etkilenmiştik. İnsanlar düğün yaptığında zaruri ihtiyaç olduğu için altın alıyorlar. Fakat şunu da belirtmek gerekir ki 5 alacağı yere 3 alıyor. Geçen yıllara göre kıyaslarsak yüzde 20 civarında bir düşüş olduğunu tespit ediyoruz. Yöremizden gurbette yaşayan vatandaşlarımız olduğu için yazı çok sıkıntılı yaşamadık. Krizin geldiğini devlet büyüklerimiz ulusal ve yerel basından bu tür söylemler çıktığında insanlar zaten bir kere psikolojik olarak etkileniyor. Bu tür haberleri duyduğumuz zaman kendimizi ve giderimizi ona göre ayarlıyor, ürün alımlarını ona göre değerlendiriyoruz. İstediğimiz bilindiği gibi Erdemir'in yüzde 35 maaş indirimine gitti. Erdemir'de çalışan işçilerimizin selayeti açısından ve buna bağlantılı olarak Ereğli esnafı açısından Erdemir yönetiminden biran önce şartlarını zorlayıp işçinin mağduriyetinin giderilmesini istiyoruz. Hem işçi hem de Ereğli açısından iyi olacağı kanısındayım.

DEVLET DESTEKLEMELİ

Semra Güler (Burcu Butik): Erdemir'den yüzde 35 maaş kesintisi olduktan sonra krizden daha fazla etkilendik. İşlerimiz durdu. Bankalardan beklentilerimiz var, kredileri açsınlar. Hükümetten beklentimiz var, küçük esnafa kredi verilmesini istiyoruz. Devlet bizi desteklemez ise bizi kim destekleyecek. Devletimizin küçük esnafı desteklemesini istiyoruz. 28 Senelik esnafız bu kadar durgunluk görmedik. Devlet yardım ettikten sonra in-sanlar daha olumlu ve daha iyi olur.

ACİL ÖNLEM ŞART

Mehmet Şahinler (Paşam Kebap):  İşçi azaltma ve satışların düşmesi yönünden ya-şanan krizden etkilendik. Cirolar ve satışlar aşağılara düştü. Daha önce aileler gelirken şimdi aileler toplu yemeklere çıkmıyor. Tek tek gelenlerin sayısında artış var. Aperatif geçiştiriyor halk artık. Kriz nedeniyle indirime gitmedik eğer gitseydik batışımız olurdu. Gemi tersanelerine el atılmalı. Erdemir'den işçi çıkarılmasına son verilmelidir. OSB’nin biran önce tam faaliyete geçmesi bunlar net bir şekilde halledilirse esnaf ve Ereğli halkı rahatlayacaktır.

VERGİLER DÜŞSÜN

Seval Özbirinci (Gözde Butik): Kriz yüzünden elemanımızı çıkartmak zorunda kaldık. İnsanlar kaliteye değil daha ucuz nasıl giyinebiliriz diye bakıyorlar. Gurbetçi vatandaşlarımız geldi de piyasalar biraz olsun canlandı. Ödemelerimizi rahat rahat yapıyorduk. Günde 10 tane satıyorsak bu şimdilerde 3-5 taneye düştü. Bankaların postlarında kesilen komisyona ve vergilere çalışıyoruz. En başta vergileri düşürsünler, stopajları indirsinler. Düşük faizler ile esnaflara kredi verilmeli, Bağ-kur ve vergileri taksitli hale getirmeliler.

KAZANMAYA ÇALIŞIYORUZ

Yüksel Başkan (Subaşı Kasabı): Krizden aşırı bir derecede etkilendik. Maliyetleri düşürmeye çalışıyoruz. Şu anda malı satarken değil alırken kazanmaya çalışıyoruz. Devletin yapacağı en büyük katkı emekliye yardım etmeleridir. Bölgenin büyük bir kesimi emekli olduğundan bize de yansıyor. Bankaların esnafla bir işi yok onlar aynı sömürü düzeni ile gidiyorlar. Sadece şu anda devlet bankaları döndürüyor. Birçok esnafın sicili bozuk. Ramazan dolayısıyla işlerimiz güzel. Esnaf olarak öz eleştiri yapmamız lazım. Mesela ayağımıza göre yorgan uzatmadık. Olmayan para ile ticaret etmeye kalkıştık. Şimdiden sonrada devletin katkısı olmadan, esnafın ayakta durması lazım. Biz isteriz ki tersaneleri ayağa kaldırsınlar, biz esnaflar ayağa kalkar. Et sektörü olarak Türkiye'de hayvan nüfusunda aşırı azalmadan dolayı fiyatlardaki yükselme sektörümüzü sarsmıştır. Bunun çözümü de kırsaldaki hayvancılığın çözümlenmesi ve desteklenmesidir. Hayvancılığın kalkınması içinde köylerin nüfus olarak çoğalması gerekmektedir. Şehirden köye dönüş olması için Ereğli-Devrek yolunun acilen programa alınıp desteklenmesi gerekir.

GÖSTERİŞE SON

Enver Özsoy (Diş Hekimi): Kuşkusuz serbest hekim olarak biz de krizden etkilendik. Hekimlerin özel muayeneleri kapatılma-sından dolayı çok etkilenmiştir. Hekim hastasına zaman ayırması kısıtlanmıştır. Hekim özel muayenelerinde kazançlarını gelir vergisine tabii olma ları nedeni ile devlete gelir vergisi ve KDV vergisi kaybına neden olmuştur. Binlerce paramedikasyon (yardımcı personel) işsiz kalmasına neden olmuştur. Muayenelerde kullanılan teçhizatını ve tedavi araçlarını saf malzemelerin tüketiminin ise sonlanmasına sebep olmuştur. Genel anlamda muayene kapatmalarının hekimlere ve hastalara yansımasını sağlamıştır. Bir diğer konuda Bölgemizde bulunan tersanelerin krizden oldukça etkilendiğini biliyoruz. Ereğli ile ilgili ekonomik kriz tersanelerde çalışan işçilerin işlerini kaybetmesi müteahhitlerden alacaklarını tahsis edememesi hem insani bir dram'a sebebiyet vermiştir. Erdemir'in küresel kriz nedeni ile kuşkusuz haklı olarak ücretlerde yüzde 35 kısıntıya gitmesi Ereğlimizin ekonomik hayatını büyük ölçüde olumsuz bir biçimde etkilemiştir. Kuruluşların ekonomik krizi fırsat bilerek gerektiğinde Erdemir örneğini emsal alıp işçi çıkartmamalarını dilerim. Vatandaşlarımızın da bu ekonomik krizden ders alarak gösterişe dayalı tüketim alışkanlıklarını mutlaka terk etmelerini tavsiye ederim. Tasarruflu davranmak yaşam biçimimiz olmalıdır.  

HALKTA PARA VAR

İlknur Polat (Rodi Giyim Sanayi): Kampanyalar ile desteklendiğimiz için fiyatları aşağıya çektiğimizden ötürü krizden çok etkilendiğimiz söylenemez. Kampanyalar ile müşteri oranlarımız iyi. Müşterimizde ve halkta para var. Kampanyaların devreye sokulması gerekir ayrıca insanların gözüne çarpan fiyatlar sunulmalı, çeşitler aksine artırılmalıdır.