Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Başkanı Hakkı Karagülmez, ve sendika üyeleri, Merkez Çocuk Yuvası'nın kapatılmaması için dün çocuk yuvasının önünde basın açıklaması yaptı.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şube Başkanı Hakkı Karagülmez, açıklamasını şöyle dile getirdi:

"Ülkemizde yaşanan ekonomik krizin faturası hep ezilenlere çıkarılmış, işsizlik çığ gibi büyümüş, emekli açlığa mahkum edilmiş, işçi ve memur komik zamlarla alay konusu haline getirilmiştir. Tüm bunların üstüne tuzu biberi olarak da kamu her geçen gün daraltılarak sosyal devlet çökertilmeye çalışılmaktadır.
Ülke genelinde; 2002 yılından günümüze siyasi iktidar tüm kamu hizmetlerini satmada ısrarcı ve aceleci davranışlar sergilemiştir. Hiçbir sosyal, ekonomik boyutunun hesaplanmadığı özelleştirme adı altında peşkeş çekilen kamu hizmetleri yandaşlara kolay kazanç kapısı olarak sunulmuştur. Önce kitleri satan siyasi iktidar, 2005 yılı itibarı ile sağlığı ve sosyal güvenliği piyasa koşullarına açmış, bir yığın süslü laflarla birlikte sağlığın daha verimli hale geleceğini söylemiş, ancak tam tersi olduğu yaşanarak görülmüştür. Katkı parası alınması, alternatif ilaç kullanımı, hastaneye gidişte sınırlamalar yaşanmaktadır."

ÜZÜMÜ YEMEK DEĞİL

"Türkiye genelinde bunlar yaşanırken kentimiz özelinde daha vahim gelişmeler yaşanmaktadır. Cumhuriyet tarihinin en hızlı gelişen sanayi kenti olan Zonguldak; son yıllarda köy haline dönüştürülmek için özel bir çaba harcandığına şahitlik edilmektedir. TTK'nın daraltılması, var olan kamu kurumlarının özelleştirilmesiyle özel bir yıkım yaşanmaktadır. Dün var olan ama bu gün olmayan DMO, Tekel, Telekom, Zonguldak Devlet Hastanesi vb. kamu kurumları bu gün kentimizde yoktur. Bunların kapatılması, özelleştirilmesi ya da biçim değiştirmesi sonucu binlerce çalışan bu ilden göç etmek zorunda kalmıştır. Bununla da yetinilmemiş ki şimdi kimsesiz çocukların barındığı 22 yıllık Merkez Çocuk Yuvası kapatılmak isteniyor. Her kapatma öncesinde olduğu gibi bu kurumunda atıl olduğu verimsiz olduğu öne sürülüp yok edilmeye çalışılıyor. İnsani değerler bütün değerler yok sayılarak, iş o kadar aceleye getiriliyor ki 24.08.2009 tarihli SHÇEK Genel Müdürlüğü yazısının son paragrafında Zonguldak ilinde kalması zorunlu çocuklar için (yapılması düşünülen Sevgi Evlerinin bu güne kadar neden yapılmadığı,) çocuk evleri oluşturulması ve 18.09.2009 tarihine kadar işlemlerin bitirilmesi emrediliyor. Bu kadar kısa sürede bu işlemlerin yapılmasının mümkün olmayacağı apaçık ortadayken; bunu emretmekteki amaç " Üzümü yemek değil, bağcıyı dövmek" isteyen bir mantığın ürünüdür."

KAPATILMASI GÖÇ DEMEK


"Ancak şu bilinmeli ki bu kurum en fazla bu ile gereklidir. Zonguldak ilinde ağırlıklı olarak var olan yaşam riski yüksek madencilik belirleyicidir. Son süreç de işsizliğinde zorlamasıyla yaşanan iş kazaları sonucu yaşamını yitiren vatandaşlarımız için de bir güvence olarak bulunması gerekirken, kapatmaya çalışmak ancak ve ancak Zonguldak ilini her alanda yok sayma fikriyatının bir eseridir. Yıllardır göç alan Zonguldak ili son yıllar da göç veren, nüfusu gerileyen bir il konumuna getirilmiştir. Bu kapatmanın kimlere ne faydası vardır? Ama Zonguldak iline zararı çok açıktır. 34 kadrolu ve 20 özel hizmet alımı personeli ile toplam 54 personelin görev yaptığı bu kurumun kapatılması demek, ailesiyle birlikte yaklaşık 250 kişinin bu kent den göç etmesi demektir. Bu göç tüm Zonguldak halkı için bir kayıp değil midir? Sen komşunu kaybedeceksin, gıda satan esnaf, giyim satan tuhafiyeci müşterisini kaybedecek.
Bizler Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri olarak bu yapılmak istenilen uygulamanın hiçbir hukuki, İnsani, vicdani bir gerekçesi olmadığını biliyoruz ve şiddetle karşı çıkıyoruz. Tüm Zonguldak halkını da bir bütün olarak bu uygulamaya karşı çıkmaya davet ediyoruz."

SES Şube Başkanı Hakkı Karagülmez, ile sendika üyeleri Vergi Dairesinin önünde Devlet Hastanesinin birleşmemesi için imza toplayan muhtarlara destek verdiler.