Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Özkan Albas, astım hastalığının ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu açıkladı.

 

Zonguldak İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Doktor Özkan Albas, “6 Mayıs Dünya Astım Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada, astımın tüm dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilen ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirtti. “Astım, ülkemizde yaklaşık her 100 erişkinden 5-7’sinde, her 100 çocuktan 13-15’inde görülüyor” diyen Albas, yaptığı yazılı açıklamada, şunları söyledi: “Astım, tüm dünyada yaklaşık 300 milyon kişiyi etkilediği tahmin edilen ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Ülkemizde yaklaşık her 100 erişkinden 5-7’sinde, her 100 çocuktan 13-15’inde görülmektedir. Her yaştan bireyi etkileyebilen, doğru tedavi ile kontrol altına alınabilen, kontrol altına alınamadığında ise günlük aktiviteleri ciddi olarak kısıtlayabilen kronik (müzmin) bir hastalıktır. 

 

KRİZLER HALİNDE GELİR
Astım, hava yollarının daralması ile kendini gösteren ve ataklar (krizler) halinde gelen bir hastalıktır. Hastalar ataklar arasında kendilerini iyi hissederler. Astımda hava yollarında mikrobik olmayan bir iltihap vardır. Bu nedenle hava yolu duvarı şiş ve ödemlidir. Bu durum akciğerlerin uyaranlara aşırı duyarlı olmasına neden olur. Toz, duman, koku gibi uyaranlar ile hemen öksürük, nefes darlığı ve göğüste baskı hissi gibi yakınmalar ortaya çıkar. Krizde hava yollarını saran kaslar kasılır, ödem ve şişlik artar, ilerleyen iltihapla birlikte hava yolu duvarı kalınlaşır. Hava yollarındaki salgı bezlerinden kıvamlı bir mukus (ifrazat-balgam) salınır. Tüm bunlar hava yollarını önemli ölçüde daraltır ve havanın akciğerlere girip çıkması engellenir. Bu durum, artan öksürük, nefes darlığı, hırıltı, hışıltı ile kendini göstermektedir. Astım hastalığının ortaya çıkmasında rol oynayan bazı risk faktörleri vardır. Toplumda astımın niçin bazı kişilerde ortaya çıktığı, bazılarında ise görülmediği bu risk faktörleri İle açıklanabilmektedir. 

 

GENETİK YAPI BOZUKLUKLARI
Astımın yüzde 70 nedeni alerjik, yüzde 30 nedeni tekrarlayan enfeksiyon olup; alerjik astımın temeli genetik yapı bozukluklarıdır. Küçük yaşlarda en sık görülen astım nedenlerinden biri de alerjidir. Alerjik Astımın başlıca nedenleri ev tozları, polenler, evcil hayvanlar ve küf mantarlarıdır. Alerjenler, sigara dumanı, hava kirliliği, polenler, ev tozu akarları, nezle, grip gibi solunum yolu enfeksiyonları, çeşitli koku ve gazlar krizleri ortaya çıkaran en önemli faktörlerdir. Alerjik astımlı hastalarda; Alerjenler, viral enfeksiyonlar, hava kirliliği ve ev içi alerjenlere maruziyetin olabildiğince azaltılması tedavideki ilk basamaktır. Astımın ortaya çıkması ve tetiklenmelerinde sigara ispatlanmış bir faktördür. 

 

SİGARA UYARISI
Anne ve babası sigara içen çocuklarda astım sıklığının artması beklenen bir durumdur. Astımda erken teşhis çok önemlidir. Erken teşhis ile astımın kronik bir hastalık haline gelmesi önlenebilir. Erken teşhis için oldukça kolay uygulanabilen birçok kan, deri ve solunum testleri vardır. Astım günümüzde tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Düzenli ilaç kullanımı ve hekim kontrolü bu tedavide en önemli faktörlerdir. Bu nedenle hasta hekimle işbirliği yapmalıdır. Tetikleyicileri tanımalı ve onlardan kaçınmalıdır. İlaçlarını düzenli kullanmalıdır.” (Haber Merkezi)