Yanlış ve yanlı yayımlanan haberlerden mağdur olan kesimler Basın Konseyi'ne başvurarak hak aramayı sürdürüyor.

Basın Konseyi, Türkiye'nin dört bir yanında meydana gelen medya infazlarına karşı mağdurların hak aradığı en önemli makamlardan biri olmayı sürdürürken, en son olarak bir hırsızlık olayıyla ilgili verdiği kararda, "Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz"  maddesini dikkat çekti. 
ŞİKÂYETÇİ : 1. Yılmaz Bozkurt 2. Burhan Bozkurt adına Vekilleri Av. Özgül Güçlü
ŞİKÂYET EDİLEN : İlhan İlya Uygun Trakya Hürhaber Gazetesi Yazarı
ŞİKÂYETİN KONUSU :  Şikâyetçiler vekili Hürhaber Gazetesi'nin 13.07.2009 tarihli sayısında İlhan İlya Uygun imzasıyla ve "Bozkurt Kardeşler Gözaltında" başlığıyla yayınlanan haberle ilgili olarak başvuruda bulunmuştur. Yayında Yılmaz Bozkurt ve Burhan Bozkurt'un bir hırsızlık iddiası sebebiyle gözaltına alındıkları, evlerinde arama yapıldığı ve Yılmaz Bozkurt'un evinde, iddia edilen suça konu eşyaların bulunduğu ve Yılmaz Bozkurt ve Burhan Bozkurt'un hırsızlık iddiasıyla Çorlu Adliyesine sevk edildikleri belirtilmiştir. Şikâyetçiler vekili dilekçesinde müvekkilleri hakkında yapılan yayınların "gerçek dışı, asılsız ve uydurma" olduğunu ve müvekkillerinin "kişilik haklarını, onur ve şereflerini rencide edici" olduğunu belirtmiştir. Şikâyetçiler vekili haberde kardeş olarak gösterilen müvekkillerinin kardeş değil, amca çocukları olduklarını ve haberde bahsedilen suçlarla ilgili olarak Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Yılmaz Bozkurt hakkında soruşturmaya yer olmadığı kararı verdiğini ve Burhan Bozkurt'un da tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığını belirtmiştir.
Ayrıca şikâyet konusu haberde yer alan "Yılmaz Bozkurt'un evinde yapılan aramada ise müşteki Kızıltaş, çalındığını iddia ettiği tüm eşyaları buldu" ifadesinin de gerçek dışı olduğu ve bu konunun Gümüşkaya Jandarma Karakolu tarafından tutulan tutanaklarla sabit olduğu belirtilmiştir.
Şikâyetçiler vekili yapılan asılsız yayınlar nedeniyle Hürhaber gazetesine tekzip yazısı gönderildiğini de belirterek, müvekkillerinin kişilik haklarını zedeleyen yazılarla Basın Meslek İlkelerinin giriş bölümü ile "Düşünce, vicdan ve ifade özgürlüğünü sınırlayıcı; genel ahlak anlayışını, din duygularını, aile kurumunun temel dayanaklarını sarsıcı yada incitici yayın yapılamaz" şeklindeki ikinci maddesinin,
"Kamusal bir görev olan gazetecilik, ahlaka aykırı özel amaç ve çıkarlara alet edilemez" şeklindeki üçüncü maddesinin
"Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez" şeklindeki dördüncü,
"Kişilerin özel yaşamı, kamu çıkarlarının gerektirdiği durumlar dışında, yayın konusu olamaz" şeklindeki beşinci,
"Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz" şeklindeki altıncı,
"Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimse "suçlu" ilan edilemez" şeklindeki dokuzuncu,
"Yasaların suç saydığı eylemler, gerçek olduğuna inandırıcı makul nedenler bulunmadıkça kimseye atfedilemez" şeklindeki onuncu maddelerinin ihlal edildiğini belirterek "kınama" kararı verilmesini istemiştir.

ŞİKÂYET EDİLENİN YANITI:
Hürhaber Gazetesi İmtiyaz Sahibi ve Yazarı İlhan İlya Uygun 17.08.2009 tarihli mektubunda Yılmaz ve Burhan Bozkurt'un, Sami Kızıltaş'ın suç iddiası nedeniyle bir gün süreyle Jandarma tarafından gözaltında tutulduğunun şikâyetçi vekilinin beyanlarıyla da doğrulandığını ifade etmiştir. Şikâyet edilen haberde yer alan yanlışların yalnızca Yılmaz Bozkurt ve Burhan Bozkurt'un kardeş olarak gösterilmeleri ve çalıntı oluğu iddia edilen eşyaların Yavuz Bozkurt'a ait mülkte değil, Burhan Bozkurt'a ait mülkte bulunması olduğunu belirtilmiş ve yapılan yayınla ilgili tekzip metninin gazeteye ulaşır ulaşmaz yayınlandığını belirtmiştir.

DEĞERLENDİRME VE SONUÇ:
Basın Konseyi Yüksek Kurulu 2 Eylül 2009 tarihinde toplanmış ve Basın Konseyi Çalışma Kuralları ve Başvuruları Değerlendirme Usulleri'nin ilgili maddeleri uyarınca başvurunun değerlendirilebilmesi için gerekli olan toplantı yeter sayısının sağlandığı anlaşılarak dosyanın incelenmesine geçilmiştir. Şikâyet konusu haberde Basın Meslek İlkeleri'nin ikinci, üçüncü, dördüncü ve beşinci maddelerinin ihlal edebilecek ifadelere rastlanmamıştır. Haberin, Sami Kızıltaş'ın yargı mercilerinde ileri sürdüğü hırsızlık iddialarına ve yetkili mercilerce yapılan işlemlere dayanması sebebiyle Yılmaz Bozkurt veya Burhan Bozkurt'un suçlu ilan edilmediği veya inandırıcı makul nedenler olmadan suç atfedilmediği saptanmıştır. Bununla birlikte Yılmaz Bozkurt ve Burhan Bozkurt'un kardeş olmadıkları ve iddia edilen suça ilişkin eşyaların Yılmaz Bozkurt'un evinde bulunduğu yönündeki ifadenin gerçeği yansıtmadığı, taraf beyanları ve Jandarma tutanaklarıyla sabittir. Bu belgeler uyarınca iddia edilen suça ilişkin eşyalar Burhan Bozkurt'un evinde bulunmuştur. Gerçeği yansıtmayan bu iki konunun soruşturulmasının gazetecilik olanakları içinde bulunduğu ve bu hataların haberin kusurlu olmasına sebebiyet verdiği saptanmıştır. Gazetenin düzeltme ve cevap metnindeki bilgileri yayınlaması, yapılan haberin kusurunu ortadan kaldırmamaktadır. Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Basın Meslek İlkeleri'nin "Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz" şeklindeki altıncı maddesini ihlal eden İlhan İlya Uygun'un "uyarılmasına" oy birliğiyle karar vermiştir.