* GMİS Armutçuk Şubesi , TTK Armutçuk Müessesesi lavuarının özelleştirilmesi süreci durdurulmadığı takdirde 5 bin kişi ile Ereğli’de eylem yapmaya hazırlanıyor.

 

* Son umut olarak Ankara’ya gidip bölge milletvekilleri ile görüşerek lavuar ihalesinin durdurulmasını isteyecek olan sendikacılar, izlenen politikaların iş barışını bozduğuna dikkat çekiyorlar.

 

* TTK Genel Müdürlüğü ve Armutçuk Müessesesi yöneticilerine eleştiren sendikacılar, “Son 1 yıl içinde 5 tane üretim ocağının teknik sebeplerden ötürü yanmasının nedenlerini sorgulamalılar. Bunun mutlaka ve mutlaka bir teknik izahı olmalıdır” vurgusunda bulundular.

 

TTK Genel Müdürlüğü’nün yeni özelleştirme politikası; müesseselerdeki lavuarları birer birer kapatarak, özel şirketlere mobil sistemle kömür yıkattırıp kurumu küçültme operasyonu. Kurum böyle parça parça küçültülerek özel sektörün eline geçiriliyor. Zonguldak lavuarı kapatıldıktan sonra TTK’ya ait sadece Amasra, Çatalağzı ve Armutçuk lavuarları hizmette kaldı. Öncelikle Amasra’nın ihalesi yapılıp özelleştirilerek mobil sisteme geçirilme kararının ardından, şimdi sıra Armutçuk’a geldi. Çatalağzı lavuarının da şimdilik kısmen yarı özel bir şekilde işlevini sürdürmesi karar altına alınıp uygulandı.  Armutçuk’ta ise tamamen mobil sisteme geçilmek için aynı politika izlendi ve özelleştirme kararı alınıp ihaleye çıkıldı en sonunda da ihale süreci tamamlandı. İhalenin kurumda çalışan sayısının azalması anlamına geleceğini ve kurumun her geçen gün bu tür politikalar ile özelleşeceğine dikkat çeken GMİS Armutçuk Şube yöneticileri Yeni Kuyu başında madencilere yaptıkları konuşmada eyleme hazır olmalarını istediler.

Şube Başkanı Şeref Bozkurt kuyu başında şöyle konuştu:

 

İŞÇİYE OKUNAN BİLDİRİ:

BARIŞIMIZI BOZUYORLAR

 

Türkiye Taşkömürü Kurumunda, (TTK) uzun zamandır özel sektöre ve taşeron şirketlere iş verme uygulaması sürdürülüyor. Bu süre içerisinde herkes gördü ki beklenen randıman alınamadı, tam tersine maddi manevi ağır bedeller ödendi. TTK’nın herhangi bir kazancı olmadı. 160 Yıldır bu işi yapan TTK’yı yeni teknoloji ile geliştirmek işçi açıklarını kapatarak tam kapasiteyle çalıştırmak yerine sürekli başka arayışlar içerisine girildi. Öyle ki yeraltı hazırlık işleri inşaat şirketlerine verildi. Tabiî ki bunun bedelini yine bizler ödedik. 17 Mayıs 2010’da Karadon Müessesesinde yaşanan facianın havza tarihinde bir benzeri yok. Onun için buna kaza değil facia, cinayet dedik. Bu kurumu her an benzeri kazaların yaşanabileceği bir işyeri haline getirildi. Dolayısıyla sadece taşeron şirketlerin çalışanları değil hepimiz huzursuz oluyoruz. Tüm havzada ciddi bir verimlilik azalması söz konusu. 5 Milyon ton/yıl üretim kapasitesine sahip olan TTK’nın bu rakama ulaşmaması için her türlü yolu deneyenler var. 20 Milyon ton kömür ihtiyacı olan Türkiye’nin sadece kamu ve özel sektörle birlikte 3 milyon ton/yıl taşkömürü üretmesi anlaşılır bir durum değildir. Daha önce merkez, Üzülmez ve Kozlu’da TTK’nın kendi lavuarları kapatılarak hizmet satın alınma yoluna gidildi. Ancak beklenen randıman alınamadı ve zaman zaman yeraltındaki üretimi engelleyen sorunlar yaşandı. Hal böyleyken kurumun bütün lavuarlarını elden çıkartılıp yıkamada tamamen özele bağımlı hale gelinmesi yanlıştır. Karadon, Üzülmez, Kozlu ve Amasra lavuarı ihalelerinden sonra Armutçuk lavuarı da ihaleye çıkartıldı. Bizim lavuarımızda ciddi bir sorun yok ve bölgemizin ihtiyacını karşılamaktadır. Eğer daha verimli ve daha düşük maliyetle çalışma isteniyorsa küçük çaplı bazı yatırımlarla bunu yapmak da mümkündür. Ancak sanki başka hiçbir sorun yokmuş gibi bizim çalışma barışımızı bozmak, huzurumuzu kaçırmak, verimliliğimizi düşürmek için ellerinden geleni yapıyorlar. Biz oyuna gelmeyeceğiz. Bu kurumu atalarımızdan devraldık, daha iyi koşullarda çalışır bir şekilde çocuklarımıza bırakmak istiyoruz. İşimize, işyerimize sahip çıkacak ve bu yanlış girişimlere izin vermeyeceğiz. Bizim daha acil sorunlarımız var, işçi açıklarını gideriniz, daha sağlıklı bir şekilde hazırlık çalışmalarını sürdürelim ve üretimimizi artıralım.

 

SENDİKADAN TTK’ya REST: 

5 OCAK YANDI HESAP VER!

 

Şeref Bozkurt Gazetemizin Sorumlu Müdürü Mustafa Kemal Bektaş’a yaptığı ziyaret sırasında da görüşlerini şöyle dile getirdi:

 

TTK  Armutçuk Müessesesi lavuarının hizmet alımı ile özelleşmesine ciddi anlamda çok sert tepki koyacağız. TTK Genel Müdürlüğünü ve TTK Armutçuk Müessesesinin yönetimini ciddi şekilde eleştiriyoruz. Önümüzdeki günlerde en sert şekilde kitlesel bir eylem yapmayı planlıyoruz, bununla  ilgili alt yapı çalışmalarını tamamladık. Son kez Ankara’ya gidip ilgili milletvekillerine derdimizi anlatıp çözümü isteyeceğiz. Ardından genel bir değerlendirme toplantısı yapıp. Armutçuk’taki üretim kapasitesinin yarı yarıya düşmesinde asıl sorumlu olanlar son bir yıl içinde 5 tane üretim ocağının teknik sebeplerden ötürü yanmasının nedenlerini sorgulamalılar. Bunun mutlaka ve mutlaka bir teknik izahı olmalıdır. Biz bunların sorunlarını ararken üretimin nasıl arttıralım işçiyi nasıl motive edelim onun mücadelesini verirken bu tür olumsuz hareketler iş barışını bozmakta, sıkıntı yaratmaktadır. Maden işçisi geçmişte olduğu gibi şuanda da işini aşını korumak için en sert tepkisini gösterecektir. Bunu en kısa zamanda göstereceğiz. TTK Yönetim Kurulu’nu burada son kez uyarıyoruz. Yapılan bu yanlıştan hızlı bir şekilde dönülmesini talep ediyoruz. Daha önceki eylem kültürümüzü bu mücadeleye karşı koyacak şekilde yansıtacağız. Biz bölgede huzur istiyoruz huzur içerisinde çalışmak üzerimize düşen görevine yerine getirmek istiyoruz. TTK Genel Müdürlüğünün ve Armutçuk Müessesesi Yöneticilerinin yanlış uygulamalarını Armutçuk üzerinde yaptığı yanlış politikalarını, yakın zaman içinde kamuoyu ile çok ciddi şekilde paylaşacağız.