Basın Konseyi, etik kuralların yerleşmesi ve kişi hak ve özgürlüklerine saygılı bir yayıncılık açısından demokratik yoldan hak aramaya çalışanların ilk başvurduğu makam olmaya devam ediyor.
Konsey, en son aldığı kararlardan birinde yanıt hakkına saygı duymayan yayın organını ve haberi yazanı kınadı.
Konseyin kararı şöyle:
Şikayetçi Burgaz Alkollü İçkiler Şirketi avukatı Fatih Mehmet Yoğurtçu'nun, Hürriyet Gazetesinin 10 Mayıs 2009 tarihli sayısında yayımlanan Çetin Aydın imzalı ''Burgaz Rakı'yı uyaran köstebek, dinlemeye takıldı'' başlıklı haberde, firmanın şeref ve haysiyetinin ihlal edildiğini ileri sürdüğü belirtildi.
Açıklamada, haberin ''müvekkil firma aleyhinde başlatılan bir kampanyanın parçası olduğunu'' iddia eden Yoğutçu'nun, Basın Meslek İlkeleri'nin bazı maddelerinin ihlal edildiğini savunduğu kaydedildi.
Hürriyet Gazetesi muhabiri Çetin Aydın'ın gönderdiği cevapta, ''bazı gazetelerde Burgaz Rakı'nın depolarında 100 ve 70 cc'lik şişelere 20 cc'lik bandrol takılarak devletin ciddi zarara uğratıldığı haberlerini okuyunca konu üzerine gitmeye karar verdiğini, daha sonra ise üst düzey bir emniyet yetkilisinden 100 ve 70 cc'lik bandrol takılması gereken 102 bin şişeye 20 cc'lik bandrol takılarak devletin 3,5 milyon lira zarara uğratıldığını tespit edildiğini öğrendiğini ifade ettiği'' belirtildi.
-KARAR-
Basın Konseyi Yüksek Kurulunun konuyu değerlendirdiği belirtilen açıklamada, ''Burgaz Rakı'yı denetleyecek görevlilerin bu firmanın deposundakilere önceden haber verdikleri ve emniyetin dinlemesine takıldıkları'' anlamına gelen bölümlerinin gerçeğe aykırı olduğunu Aydın'ın daha sonra anladığı, bu nedenle kendisinin de üzüldüğünü belirttiği kaydedilerek, şöyle denildi:
''Çetin Aydın'ın iyi niyeti göz önünde bulundurulmakla birlikte, haberle ilgili gerekli araştırmayı yapmadığı sabit olduğundan, Basın Meslek İlkeleri'nin 'Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz' şeklindeki 6. maddesini ihlal ettiği, Hürriyet Gazetesinin de Burgaz Rakı adına gönderilen cevap hakkına saygı göstermeyerek 'Basın organları, yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip hakkına saygı duyarlar' şeklindeki 16. maddeyi ihlal ettiği için uyarılmalarına oy birliğiyle karar verilmiştir.''