Zonguldak İl Tarım Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğü çalışmalarını sürdürüyor. Gıda üretim ve satış yerlerinden analiz için numune alındığı ve uygun çıkmaması halinde ise idare para cezası veya savcılığa suç duyurunda bulunulduğu da belirtilirken yem, tohum ve su ürünleri hizmetleri de verilmeye devam ediliyor.

Zonguldak İl Tarım Müdürlüğü Kontrol Şube Müdürlüğü Gıda Kontrol Faaliyetleri yem ve tohum hizmetleri ile su ürünleri hizmetleri ile ilgili bilgiler verdi. Gıda Kontrol faaliyetlerinde 5179 sayılı Kanun Hükümleri doğrultusunda gıda maddeleri üreten işyerleri ile gıda ile temasta bulunan madde ve malzemeleri üreten işyerlerine üretim izni verilmekte ve denetlenmekte olduğu, Gıda maddeleri satan ve toplu tüketime sunan işyerleri de aynı kanun hükümlerine göre denetlendiği belirtildi.
Zonguldak İl Tarım Müdürlüğünden konu ile ilgili verilen bilgilerde, Gıda üretim ve satış yerlerinden analiz için numune alınmakta ve uygun çıkmaması halinde idari para cezası veya savcılığa suç duyurusunda bulunulmaktadır. İşyerlerine yapılan denetimlerde iyotlu tuz analizi yapılmaktadır. Kırmızı Et ve Et Ürünleri Üretim Tesislerinin Kuruluş, Açılış, Çalışma ve Denetleme Usul ve Esaslarına Dair Yönetmeliğine göre, Mezbaha ruhsatlandırma ve denetimleri. Avrupa Birliği ülkelerine ihracatta bulunan işletmelerden numune alınarak, analizi gerçekleştirilmekte ve analiz sonucu uygun çıkan işletmelerin ürünlerin ihracatı yapılabilmesi için sağlık sertifikası düzenlenmektedir. Bakanlığımız süt desteklemeleri uygulama talimatı hükümlerine göre, İlimizde faaliyette bulunan ve Bakanlığımızca onay numarası verilmiş, gıda üretim izni bulunan süt işleme tesislerinin almış olduğu süt karşılığına istinaden üreticilere süt teşvik primi ödemesi yapılmaktadır.

YEM VE TOHUM HİZMETLERİ
Yem ve Tohumluk Kanununa göre, ruhsatsız yem ve tohum satan işyerleri ruhsatlandırılır. Yem Depolama ve Satışa Arz etme yerlerinde yem bayi denetimi gerçekleştirilir, bu denetimlerde yem numunesi alınır. Uygun çıkmayan numuneler sonucunda işletmelere idari para cezası verilir. Tohum bayi denetimleri yapılmaktadır.

SU ÜRÜNLERİ HİZMETLERİ
1380 Sayılı Su Ürünleri Kanunu ve Yönetmelik Hükümlerine göre Su Ürünleri istihsal kontrolü ve Kum Çakıl Ocağı kontrolü yapılmaktadır. Nitrat Yönetmeliğine istinaden, Nitrat Amaçlı Su Numunesi alınarak, analizleri yapılmaktadır. Perakende satış yeri, deniz ve iç sular, karaya çıkış noktalarında denetim, çekek yerlerinin denetim ve kontrolü, su ürünleri işleme tesislerinin denetimi, su kirliliği çalışmaları, beyaz kum midyesi ve su numune alımı, ruhsat teskereleri, avlanma izin belgeleri ve menşei belgesi düzenlemesi, deniz ürünleri anket, balıkçı barınakları denetimi uygulamaları sürdürülmektedir.