Kdz Ereğli Kandilli Hema Kömür İşletmesi'nde çalışan maden işçileri 14.12.2009 tarihinde 24:00_08:00 vardiyasında iş bıraktı. Geçtiğimiz ay 1 Ocakta yangın çıkmasını gerekçe göstererek son maaşlarından % 20 kesinti yapacağını belirten işvereni uyarmak, geçmiş aylardan ödenmeye 2 aylık maaşlarının ve yaklaşık 1 yıldır ödenmeyen yemek paralarının tümünün ödenmesi, maaşlarında eksiltmeye gidilmemesi talepleriyle gece vardiyasında çalışan işçiler ocağa girmedi.
 
Geçtiğimiz yıllarda da maaşlarına zam yapılmaması, ödenmeyen maaşlarının ödenmesi, yemek paralarının verilmesi talepleriyle eylem yapmış olan Hema İşletmesi maden işçileri her seferinde işveren temsilcilerinin kendilerine söz verildiğini, 1-2 aylık iyileşmeler sonrası tekrar maaş ödemelerinin geciktirildiğini, 1 yıldır yemek paralarının ödenmediğini, en son 12. ay maaşlarından % 20 kesinti yapılacağının söylenmesinin bardağı taşıran son damla olduğunu belirttiler.
 
Bazı maden işçileri en son Bursa'da yaşanan maden ocağındaki grizuyu da anımsatarak tepkilerini şu şekilde dile getirdiler:

 

"Kelle koltukta ocağa giriyoruz. İşverenin bize söylediği işi yapıyoruz. Bugüne kadar iş kazası sonucu ölen ve sakat kalan arkadaşlarımız da oldu. Yaptığımız işin zorluğu ve riskini düşündüğümüzde bize reva görülen bu sefalet koşullarını kabul etmiyoruz. Tüm yetkililerin ellerini vicdanına koyup verdikleri kararı gözden geçirmeye, kamuoyunu hassas olmaya çağırıyoruz."