Muğlak ifadelerle bir hastane başhekimine yanlı bir saldısı içinde bulunan gazeteciye Basın Konseyi  "uyarı" cezası verdi.

Hastane başhekimi de medyadaki yargısız infaz nedeniyle Basın Konseyi'ne başvurarak şikayetini dile getirdi ve kalemini doğru kullanmayan yazara uyarı verdirtti. İşte bu konuyla ilgili olarak Basın Konsey'inin verdiği karar.

ŞİKÂYETÇİ : Osman Naci Çelik Bursa Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi Başhekimi
ŞİKÂYET EDİLEN : Cennet Cankılıç Olay Gazetesi Yazarı
ŞİKÂYETİN KONUSU : Şikâyetçi, Bursa'da yayınlanan Olay Gazetesinde 3 Haziran 2009 tarihinde "Başhekim Bey`in arkası gerçekten kuvvetli imiş!", 11 Haziran 2009 tarihinde "En sonunda hastaneyi de uyuttular!", 12 Haziran 2009 tarihinde "Başhekim üzerinden Bakan Çelik'i yıpratma politikası gündemde" ve 20 Haziran 2009 tarihinde "Başhekimi bir de arkadaşından dinleyelim" başlıklarıyla ve Cennet Cankılıç imzasıyla yayınlanan yazılar hakkında şikâyette bulunmuştur.

Şikâyetçi "Başhekim Bey`in arkası gerçekten kuvvetli imiş!" başlıklı yazıda geçen "Başhekim Osman Naci Çelik'in arkası kuvvetli. Siyaseten sırtını Devlet Bakanı Faruk Çelik'e dayadığı ve uzaktan akrabası olduğu konuşuluyor. Ama çok iyi biliyorum ki Bakan Çelik bu konuşulanlardan rahatsız. Akraba bağı da bulunmuyor." şeklindeki ifadenin yazının başlığıyla çeliştiğini ve "Bir diğer dayanağın da cemaatler olduğu söyleniyor." şeklindeki ifadenin gerçeği yansıtmadığını belirtmiştir. 11.06.2009 tarihli yazıda yer alan "Son yıllarda yönetim krizleriyle çalkalanan ve kapasitesinin çok altında hizmet veren hastane bu olay sonrası tam anlamıyla sessizliğe, ardından da yalnızlığa düştü. Tam anlamıyla uyuyan bir hastane görünümünde. Buna hayalet hastane de denebilir." şeklindeki ifadenin, günde üç bin kişiye poliklinik ve acil servis hizmeti veren bir hastaneyi eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşürdüğünü ve adeta iftira niteliğinde olduğunu belirten şikâyetçi, aynı yazıdaki (şikâyet dilekçesinden aktarılarak) "Gelen bir bilgiye göre 8 hasta dumandan zehirlenerek yaşamını yitirmedi Yoğun Bakım Ünitesinde tahliye destek ünitesi cihazlarının fişlerinin çekildiği" yönündeki iddiaların haber kaynağı belirtilmeden muğlak bir biçimde yayınlandığını ve suçlulukları mahkeme kararıyla kesinleşmeyen kişilerin suçlu ilan edildiğini iddia etmiştir.

12.06.2009 tarihli yazıda yer alan "hala koltuğunda oturuyor" ifadesinin kendisini rahatsız ettiğini dile getiren şikâyetçi, 20.06.2009 tarihli yazıda yer verilen "ihmalkâr, vurdumduymaz, sorumsuz" ifadelerinin kendisini suçlu ilan eden ifadeler olduğunu ve aynı tarihli yazıda, yakın arkadaşı olduğunu teyit ettiği bir kişiyle yapılan röportaja yer verildiğini ve bu röportajda yer alan "spekülatif" görüşlerin özel yaşamına bir müdahale olduğunu ileri sürerek Türkiye Gazeteciler Hak ve Sorumluluk Bildirgesi'nin ilgili maddeleri ile Basın Meslek İlkeleri'nin;

*"Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez" şeklindeki dördüncü,
"Kişilerin özel yaşamı, kamu çıkarlarının gerektirdiği durumlar dışında, yayın konusu olamaz" şeklindeki beşinci, "Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz"
şeklindeki altıncı ve

*"Suçlu olduğu yargı kararıyla belirlenmedikçe hiç kimse "suçlu" ilan edilemez" şeklindeki dokuzuncu maddelerinin ihlal edilmesi gerekçesiyle Gazeteci Cennet Cankılıç hakkında "kınama" kararı verilmesini talep etmiştir.

ŞİKÂYET EDİLENİN YANITI:
Olay Gazetesi Yazarı Cennet Cankılıç hakkındaki şikâyetle ilgili bilgi veren Genel Sekreterlik mektubu 7 Ağustos 2009 tarihinde, 0224 331 70 57 No'lu faksa iletilmiş, bunun alındığı Ceren Baharlar tarafından bildirilmişse de Cennet Cankılıç'dan herhangi bir yanıt gelmemiştir.

DEĞERLENDİRME VE SONUÇ:
Basın Konseyi Yüksek Kurulu 2 Eylül 2009 tarihinde toplanmış ve Basın Konseyi Çalışma Kuralları ve Başvuruları Değerlendirme Usulleri'nin ilgili maddeleri uyarınca başvurunun değerlendirilebilmesi için gerekli olan toplantı yeter sayısının sağlandığı anlaşılarak dosyanın incelenmesine geçilmiştir.

Şikâyet konusu yazıların yazarın görüşlerini yansıtan "köşe yazısı" niteliğinde oldukları saptanmıştır. Şikâyetçinin, yazılar yayınlandığı dönemde, Bursa Şevket Yılmaz Hastanesi Baştabibi olduğu da kendi beyanlarıyla sabittir. 11.06.2009 tarihli yazıda yer alan "buna hayalet hastane de denebilir" şeklindeki ifadenin yazarın kendi görüşlerini yansıttığı açıktır. Yazarın polikliniklere başvuru sayısının üçte bire düştüğü yönündeki ifadesine karşılık şikâyetçide "resmi belgeler" den söz ederek günde üç bin kişiye poliklinik ve acil servis hizmeti verildiğini ve hastanenin tam kapasiteyle çalıştığını söylemiş ancak o da iddiasını destekleyecek hiçbir belge sunmamıştır. Yazarın "ihmalkâr, vurdumduymaz, sorumsuz" şeklindeki ifadeleri, bir mühendislik odasının raporlarıyla ilgili işlem yapılmaması yüzünden kullanıldığı tespit edilmiştir. Hakkında bu ifadeler kullanılan şikâyetçinin sağlık hizmeti yürüten bir kurumun başındaki kamu görevlisi olması nedeniyle bu ifadelerin iletişim (basın) özgürlüğü kapsamında kaldığı saptanmıştır. Bununla birlikte yazılarda, "?bir diğer dayanağın da cemaatler olduğu söyleniyor.  Doğruluk payını bilmiyorum", "Ancak gelen bir bilgiye göre (belki henüz açıklanmayan bir rapor bu yönde hazırlanmış olabilir) 8 hasta dumandan zehirlenerek yaşamını yitirmedi." "Yoğun bakım ünitesinin tahliyesi sırasında yaşam destek ünitesi cihazlarının fişlerinin çekildiği, jeneratörün devreye girmediği iddia edilirken, olay sonrası konuşan yetkililer ve doktorlar fişlerin çekilir çekilmez makinelerin akülerinin devreye girdiğini ve hastaların ölüme terk edilme gibi durumlarının olamayacağını söylediler" gibi muğlak ifadelere yer verildiği ve soruşturulması gazetecilik olanakları içinde olan bu bilgilerin soruşturulmadan ve doğruluğundan emin olunmadan aktarıldığı tespit edilmiştir. 
Basın Konseyi Yüksek Kurulu, Basın Meslek İlkeleri'nin "Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz" şeklindeki altıncı maddesini ihlal eden Cennet Cankılıç'ın "uyarılmasına" oy birliğiyle karar vermiştir.