30 Mart yerel genel seçimlerinde Kandilli Belediye Başkanlığına benim de aile olarak tanıdığım Mustafa Aydın oturdu. Mustafa Aydın ve Ailesi’nin polemiklerden uzak duruşları ile Kandilli halkı tarafından sevildiklerini ve bu sevginin de seçim sandığına yansıdığını bilen biri olarak, oturduğu koltuğun her geçen gün kendisini rahatsız edeceğini görüyorum.

Çünkü…

Kandilli’nin birikmiş o kadar sorunu var ki.

Bir de, bu sorunların üzerine belediye hizmet alanının Gökçeler Belediyesi’nin kapatılması ile büyüdüğü gerçeğini eklersek, Mustafa Aydın için yandı gülüm keten helva.

Aynen öyle.

Kandilli’de belediyenin herhangi bir geliri yok.

Emlak gelirleri, su parası, pazar tatili ruhsatları falan hepsini üst üste koysanız da hiçbir anlamı yoktur.

Tek gelir İller Bankası’ndan gönderilecek ödenektir.

O da borç yok ise tam gelir.

Kandilli’nin borcu olmaz mı?

 

1986 yılında kurulan ve 7 Haziran 1987 yılında ilk seçimlerini yapan Kandilli’nin geçmişinden bu güne kadar süreçteki gelişmelerini iyi kötü bilirim.

Kandilli’nin geleceği üzerine kafa yoranlardan olup bu konuda düşünce üretirken, çözüm noktasında tek çıkışı da Kandilli’nin Kdz. Ereğli’nin mahallesi olmakta bulurum.

Kandilli Kdz. Ereğli’nin mahallesi olmalı.

Başka seçenek var ise bilen söylesin.

Duyalım, okuyalım ve anlayalım.

Ama içi boş sözlerle Kandilli’nin kurtuluşunu önlemek de kimsenin bir işine yaramaz.

Olan Kandilli’ye olur.

Her geçen gün güç kaybeder.

En sonunda göç vere vere yeniden Gökçeler, Armutlucuma ve Çaylıoğlu gibi köy olur.

Aman dikkat!

 

Kandilli’nin Kdz. Ereğli’ye katılımının önünde fiziki olarak tek engel Keşkek Köyü’nün Buruncuk Mahallesi’nin durumu vardır.

Buruncuk Mahallesi Keşkek’ten ayrılmayı kabul eder veya Keşkek Köyü tamamen Kdz. Ereğli Belediyesi’ne katılmaya karar verir ve de bu kararı Kdz. Ereğli Belediyesi kabul ederse, sadece Kandilli kurtulmaz.

Aslolan Kdz. Ereğli’nin de geleceğine altın bir imza atılır.

Şöyle ki, Kdz. Ereğli’nin batı yakası sanayileşti ve sosyal yaşam açısından ilçenin doğu yakası daha bakir ve denizi de tertemiz. Ereğli’nin Kandilli yönü imar bütünlüğü içinde değerlendirilip projelendirilerek imara açılabilir. Bu alanda Kireçlik’e ve Hatta Cemaller Köyü’nün sahili Çavuşağzı’na kadar sahil var. Bu sahil ve  orman alanlarında uydu kentler kurulabilir.

En önemlisi kentsel dönüşüp projeleriyle çarpık yerleşim alanları rehabilite edilerek yeniden çağdaş bir Kandilli’nin temel taşları atılabilir.

Önemli olan istemek.

Ama… Öncelikle böyle bir istek olması gerekir.

Bu istek Kandilli Belediye Başkanı ve Meclisinin ardından Keşkek Köyü’nden gelecek ki, gündeme girebilsin.

Ardı sıra Kdz. Ereğli Belediyesi’nin bu isteği değerlendirmesi ve kabul etmesi gerekecek tabi ki.

 

Şimdi…

Daha önce bu konuda girişimde bulunan eski Başkanlardan Mehmet İpekçi’nin kulağını çınlatayım. İpekçi, o dönem kentin geleceği için koltuğunu bırakmaya hazır olduğunu açıklamıştı. Ama bu istek olmadı.

Şimdi yeni bir dönem var.

Bu dönemde, Zonguldak Milletvekili Ercan Candan’ın akla mantığa uyan her görüş ve düşünceye açık olduğunu da fırsat olarak gördüğümüzde; un, su ve şekerin hazır olduğu ortaya çıkıyor.

Şimdi ustalık zamanı.

 

Ortaya bir soru atayım mı?

“Kandilli böyle kalır ise mi yoksa Kdz. Ereğli’nin mahallesi olunca mı gelişir?”

Yanıtını hepimiz iyi niyetle ve birlikte arayıp bulmalıyız !..