Zonguldak Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), CHP, İşçi Partisi ve Türkiye Gençlik Birliği (TGB) işbirliği kapsamında 23 Aralık Pazar günü Asteğmen Kubilay'ın Menemen'de katledilişinin yıldönümü anma programı yapılacak.

Zonguldak Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), CHP, İşçi Partisi ve Türkiye Gençlik Birliği işbirliği çerçevesinde 23 Aralık Pazar günü 23 Aralık 1930 tarihinde genç öğretmen Asteğmen Kubilay'ın Menemen'de gericiler tarafından katledildiği günün yıldönümü dolayısıyla yürüyüş, basın açıklaması ve çeşitli programlar gerçekleştirileceği belirtilerek, tüm Zonguldak halkını, kurum ve kuruluşların davetli olduğu ifade edildi.
Yapılacak olan program hakkında bilgi veren Zonguldak Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Şükran Karahasan, şöyle dedi:
Hepimizin bildiği gibi ülkemiz son günlerde hızla değişen günlerin peşinde bir uçtan bir uca savrulmaktadır. Halkın kafası karıştırılarak doğru ve yanlışı ayırt edebilmesi engellenmektedir. Geleceği karartacak olan olaylar karşısında uzunca bir süredir tepki veremez hale getirilmektedir. Ancak toplumsal olaylara karşı toplumun sonsuza denk tepkisiz kalması olanaksız olduğu için Türk halkı da 19 Mayıs'ta, 29 Ekim'de, 10 Kasım'da, 13 Aralık'ta artan bir ivmeyle geleceğini karartan olaylara karşı duyarsız olmadığını Cumhuriyete ve vatanına sahip çıktığını göstermeye başlamıştır. Bütün bu olumsuzluklar halka başarı gibi kabul ettirilmek istenirken, toplum çağdaşlıktan, cumhuriyetten, laiklikten onun önderliğini yapan Atatürk'ten vazgeçmeyeceğini tepkileriyle dile getirmeye ve göstermeye başlamıştır. Şimdi önümüzde yeni bir hedef görülmektedir. Cumhuriyetimizi tehdit eden en büyük tehlikenin irtica yani gericilik hareketleri olduğunu gösteren Menemen olayının yıldönümüdür. Asla unutulmaması gereken 23 Aralık 1930 tarihi cumhuriyetimizin aydınlık yüzünün simgeleyen genç öğretmen Asteğmen Kubilay'ın Menemen'de gericiler tarafından katledildiği günün tarihidir. Bu nedenle bizler vatan ve cumhuriyet birlikteliği adı altında ülkenin bütünlüğünün, çağdaş, laik, demokratik hukuk devleti olma özelliğinin korunması ve sürdürülebilmesi amacını taşıyan tüm kesimlerin katılımına açık olan bu oluşumu başlattık. Bu oluşum ilimizde özellikle 29 Ekim, 10 Kasım, 13 Aralık tepkilerinin devamını 23 Aralık 2012 Pazar günü Menemen olayının yıldönümünde birlikte bir kutlama programı düzenlemeyi düşünmüştür. Tüm halkımıza açık olan bu programa aynı düşünceyi paylaşan, bu birlikteliği de paylaşan her kurum ve kuruluşun katılabileceğini duyuruyoruz ve bekliyoruz. 23 Aralık Pazar günü uygulanacak olan program, saat 13.30'da Madenci Anıtı'nda toplanılacak ve yürüyüşe geçilecektir. Yürüyüşün ardından Atatürk Anıtı'na karanfil bırakılacaktır. Basın açıklaması yapılacaktır. Daha sonra Türk tarihindeki irtica olayları ve Menemen konulu bir söyleşi yapılacaktır. Belediye Kültür Merkezinde Kubilay konulu bir film gösterisi yapılacaktır. Vatan ve cumhuriyet birlikteliğini başlatan bu düşünceleri paylaşan tüm kurum ve kuruluşları davet ediyor ve bekliyoruz. Başlatan kuruluşlar, Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), CHP, İşçi Partisi ve Türkiye Gençlik Birliği şimdilik bu oluşumu oluşturdular. Dileğimiz bu oluşumun diğer katılımcılarla birlikte daha güçlü bir hale gelmesi ve bu birlikteliğin Türkiye'nin geleceğini ve önünü açması dileğimizdir dedi.