Zonguldak Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Alparslan Küçük, odalarının 4 büyük sıkıntısı olduğunu belirterek, üyeleri uyardı. Başkan Küçük, meslek odalarına kayıtlı üyelerin Torba Yasası’ndan faydalanabildiğini, ancak bugüne kadar üyelerin odayla ilgili hiçbir borçlarını yapılandırmadıklarını ve bunların Ağustos ayı sonuna kadar yapılandırılması gerektiğini söyledi. Esnafın işyerlerinde ücret tarifesi bulundurma zorunluluğuna uymadığını belirten Küçük, belediye ve Tarım Müdürlüğü’ne de çağrıda bulunarak, ruhsat denetimlerine hassasiyet gösterilmesini istedi. Meslek odalarına kayıtlı üyelerin işyerlerini kapattıkları halde odalardan sicillerini sildirmediği takdirde aidat parası kesileceğini belirten Küçük, yıllık 80 lira olan aidatın 5 yılda 500 lira civarına ulaşacağını vurguladı.
Odanın sıkıntılarıyla ilgili bilgi veren Küçük, “Odamızla ilgili 4 tane sıkıntımız var. 6160 sayılı kanuna göre borçların yapılandırılmasıyla ilgili meslek odalarına borçlarından dolayı taksitlendirme hakkı getirildi. Torba Yasası’ndaki bu kanundan meslek odasının üyeleri olan vatandaşlarımızın da odaya olan borçlarından dolayı bu yasadan yararlanma hakları var. Yani meslek odalarına kayıtlı üyeler, Ağustos ayının sonuna kadar borçlarını yapılandırabilirler. Çünkü bu imkan Ağustos ayından sonra ortadan kalkacak. Üyelere borçlarını yapılandırmalarını tavsiye ediyorum. Zonguldak’ta bu konu kangren haline geldi. Bütün kahveci ve lokantacı esnafı yasa gereği işyerlerinde bulundurmaları gereken ücret tarifelerini de bulundurmuyorlar. Bu ücret tarifelerinin her işyerinde bulundurulması gerekir. Bu konuda üyelerimiz gerekli hassasiyeti gösterip ücret tarifesini meslek odamızdan temin edebilirler” dedi.
“HAKSIZ  REKABET ÖNLENMELİ”
Tarifelerle ilgili haksız rekabetin önlenmesi gerektiğini belirten Küçük şunları söyledi; “Zonguldak’ta lokanta ve döner salonu adı altında işyeri açılması ve bu işyerlerinin ruhsatlarının olup olmadığı konusunda ruhsat veren kurumlara buralara gerekli denetimlerini yapmalarını meslek odası tarafından talep ediyoruz. Çünkü birçok konuda haklı olarak ustalık belgesi, ruhsatı ve odaya kayıtlı olan esnafımız bu konuda haksızlıkla karşı karşıya kalıyor. Bununla ilgili meslek odası olarak Zonguldak Belediyesi’nin ve İl Tarım Müdürlüğü’nün gerekli hassasiyeti göstermelerini istiyoruz. Yine lokantacı ve dönerci esnafının mutlaka döner tezgâhının yanında yasa gereği tartı aleti bulundurma zorunluluğu var. Döneri tartarak vermeleri gerekiyor. Ama birçok arkadaşımız bu konuda gerekli hassasiyeti göstermiyor. Bu haksız bir rekabettir. Herkes tarifelerin üzerinde de yazar herkes yaptığı işle tarifelere uymak zorunda.”