Alaplı'da balık türlerinin azalması balıkçıları deniz salyangozu ve kum midyesi avlamaya yöneltti. Balıkçılar sabah saatlerinde balık yerine deniz dibinden kum midyesi ve deniz salyangozu çıkarıyor. Kum midyesi ve deniz salyangozlar akşam saatlerinde kamyonlarla fabrikalara naklediliyor. Fabrikalarda işlenen söz konusu ürünler, İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.  İlçede balıkçılık yapan Orhan Avcı(60) Karadeniz'de özellikle son iki yıldır balık türünde azalmalar olduğunu belirterek bu nedenle balıkçıların dip avcılığına yöneldiğini söyledi. 
Dip avcılığının ilçede yaygınlaşmaya başladığını belirten Avcı,"  Bölgemizde küresel ısınma nedeni ile balık çeşitleri azaldı, ayrıca her yıl bir çeşit balık yok oluyor. Son zamanlarda deniz salyangozu, kum midyesi ve dipte yaşayan diğer deniz canlıları avlanmaya başlandı. Deniz salyangozu kilosu bir TL'den satışa sunuluyor. Özellikle kum midyesi ve deniz salyangozu doğrudan ihraç edilen bir yiyecek.
Bizim halkımız bu hayvanları yemiyor. İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine gönderilen kum midyesi, Karadeniz'den çıkartılan deniz salyangozları Sinop ve Samsun'da bulunan tesislerde konserve haline geliyor ve ihraç ediliyor" dedi.