Sigara yasağının yürürlüğe girmesinin ardından ilçe genelinde denetimlerin belirli aralıklarla yapılacağını belirten Kaymakam Ekşi, vatandaşları ve işletmeleri uyararak, “Cezai işleme maruz kalmayın” dedi.

Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, sigara yasağının yürürlüğe girmesinin ardından ilçe genelinde kontrollerin belirli aralıklarla yapılacağını belirtirken Kaymakamlık Toplantı Salonunda kurum ve kuruluş temsilcileri ile bir araya geldi.

CEZASI AĞIR

Sigara yasaklarının başladığını kolluk kuvvetleri, zabıtanın gerekli ikazları vatandaş ve işyerlerine yaptığına dikkati çekerek konuşmasına başlayan Ereğli Kaymakamı Osman Ekşi, sağlık teşkilatının da düzenli olarak denetimleri rapor haline geti-receğini söyledi. Oluşturulan ekip ile planlı olarak belirli aralıklarla işletmelerin kontrol e-dileceğini ifade eden Ereğli Kaymaka mı Ekşi, vatandaşların ve işyerlerinin uyarılacağını kurallara uymayanlara da cezai işlem uygulanacağını vurguladığı basın toplantısında şu görüşle-re yer verdi. Kabahatler kanununun belirlediği 69 TL, işletme bazında işletmelere 560'den 5 bin 600 TL'ye kadar verilebilecek para cezaları var.

ÖNEMLİ MİKTAR
Oldukça önemli bir miktardır. İşletme-lerimizin bu konuya özel hassasiyet göstermesini gerekiyor. Onların mağdur olmamaları açısından önemli. İlçe merkezinde veya herhangi bir köyde kahvede 1 kişi sigara içti diye 5 bin 600 TL cezai işlem uygulanması işletmeyi zora sokar. Vatandaşımız da bilinçli olmalı ve işletme kurallarına saygılı olmalı. Basın da zaman zaman bu kanunun vatandaşa anlatılmasında tütünün zararlarının anlatılmasında bu alışkanlıklardan insanlarımızın vazgeçilmesi yönünde görüş yazılar yazması işimizi kolaylaştırır. Şu bir gerçek, 20-30 sene önce "sigara acaba zararlı mıdır değil midir?" diye tartışılıyordu. Bugün itibari ile sigaranın sağlığa zararlı olduğu tescil edildi. Sigara içenler dahi sigaranın zararlı olduğunu biliyorlar.

BİZ BIRAKALIM
Sigara kötü bir alışkanlıktır, bırakmakta da zorlanılıyor. Sonuçta nefes alınamayacak duruma geldiğinde bir günde bırakılabiliyor. Ben şunu söylüyorum bir günde sigara bırakılıyorsa biz sigarayı değil sigara bizi bırakıyor. Sigara bizi bırakmadan biz sigarayı bırakalım. Toplum sağlığı açısından bunun uygulanması önemli. Belki ilk başta bazı zorluklar olacaktır ama insanlarımız bunun faydasını gördükçe kendiliğinden bırakacaklardır. Daha önce şehirlerarası yolcu taşımacılığında sigara içilmesi yasaklandı. Şimdi her şey yolunda herkes memnun, temiz bir ortamda yolculuğunu yapıyor.

İŞYERLERİ DUYARLI
Sigara yasağının gelmesinin ardından geçtiğimiz hafta yaptığımız kontrollerde umduğumuzdan daha iyi bir sonuç aldık. 10'dan fazla yer kontrol edildi bir kişi kapıda içerken bulundu. İnsanlarımız buna kendiliğinden uyacak şekilde şekilleniyor. Belediyelerin işyerlerini uyarması önemli. Yazılı olarak uyarılacak ve imzası alınacak. Ceza kesilirken seni şu tarihte uyarmıştık diye elimizde belgesi olmalı. Aynı şekilde köylerimizde Jandarma, Özel İdare ile birlikte bu yapılacaktır.

HAPİS CEZASI
18 Yaşından küçüklere sigara satmanın hapis cezası var 6 aydan 1 yıla kadar. Yani arkadaşının bakkalından oğlunu gönder git bana sigara al gel dediniz adamın 6 ay içerisine girmesine neden olabilir. 18 Yaşından küçük çocuklara sigara aldırılmayacak ve sigara da satılmayacak.

İZMARİTİ DE CEZA
Hükümet konağında ceza kesmeye yetkili 2 müdürü belirledik. Herhangi bir sigara içen yakalandığında cezası kesilecek. İzmariti sokağa atmakta cezası var. Sadece izmarit değil çevreyi kirletecek her türlü davranıştan mutlaka kaçınmalıyız”