Zonguldak Kurban Hizmetleri Komisyonundan açıklama geldi. Buna göre komisyon kararları başta olmak üzere kurban satış, kesim yerleri, kesim ücretleri açıklandı. Zonguldak Valiliğinden konuya ilişkin yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

 

 

KURBAN SATIŞ YERLERİ:

Eski Araç Muayene İstasyonunun Olduğu Yer. (Ankara Yolu Üzeri)

 

 

KURBAN KESİM YERLERİ:

Zonguldak Belediye Mezbahanesi. Bağlık Yeni Mahallede Bulunan Zonguldak Belediyesine Ait Eski Asfalt Tesislerinin Bir Kısmı. Terakki Mahalle Aslansuyu Sok. No: 54 adresinde (TV. Vericilerinin bulunduğu boş alan). Vatandaşlarımız 2014 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğin 4. Bölümde belirtilen 16. Maddesine istinaden Etrafı Kapatılmış özel mülk veya bahçesinde kurban keseceklerin uyması gereken kurallar çerçevesinde usulüne uygun olarak çevreye zarar vermeyecek şekilde kurbanlarını kesebilirler. Aksi takdirde cezai işlemler uygulanır.

 

 

KURBAN KESİM ÜCRETLERİ:

Mezbehanelerde ve Komisyonca belirlenen yerlerde yapılacak kesimlerde; Büyük Baş Hayvan Kesim Ücreti: 250.-(İkiyüzelli) TL. - Küçük Baş Hayvan Kesim Ücreti : 50.-(Elli TL.

 

 

KURBAN KESİMİ TESİSTEN YARARLANMA ÜCRETLERİ:

Mezbahanelerde ve Komisyonca belirlenen yerlerde kurbanlarmı kendileri kesmek isteyenlerden, Büyük Baş Hayvan: 50.-(Elli) TL. Küçük Baş Hayvan: 25.-(Yirmibeş) TL. Tesisten yararlanma ücreti alınacaktır. Halkımıza ilanen duyurulur.

 

 

KOMİSYON KARARI

Yılı Kurban Hizmetleri Komisyonumuz 11.09.2014 Perşembe günü saat 14. 00' de Zonguldak­lı Müftülüğünde, Vali Vekili Ekrem AYLANÇ ' in Başkanlığında toplanarak aşağıdaki kararlan almıştır. "2014 Yüı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliği" 07 Temmuz 2014 tarihli ve 29081 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 08/08/2014 tarihli ve 1432 sayılı Diyanet İşleri Başkanlığının 2014 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ yazısı okunmuştur. 2-İlitniz merkezinde kurban satış yeri olarak; a) Belediye Eski Garajınm(Eski Araç Muayene İstasyonu) Ankara Yolu Üzerinde bulunan alan. Kurban satış ve kesim yerlerinin dezenfekte edilmesi ve hayvan sağlığının korunmasının kontrolü Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından yapılacaktır. 3-İlimiz merkezinde kurban kesim yeri olarak; Belediye Mezbahanesi, Bağlık Yeni Mahalle Zonguldak Belediyesine ait eski asfalt şantiye tesislerinde. Terakki  Mahalle  Aslansuyu Sok. No: 54 adresinde (Vericilerin   bulunduğu   alan) kullanılacaktır. Mezbahanelerde ve kesim yerlerinde kesilen kurbanların etrafa mikrop saçmamaları, çevre kirliliğine neden olmamaları ve arıklan kedi ve köpeklerin yememeleri için belediyelerce toplanıp, derin çukurlar açılarak gömülecektir. Kesim yapılan yerlerde Gıda Tanm ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce görevlendirilen Veterinerler ile Mezbahane Veterineri nöbetleşe görev yapacaklardır. Görevlendirilen personel, belirtilen saatlerde görev yerinde olacaklardır.

 

 

DENETİMLER ARTTIRILACAK

Kesim yapacak kasaplar Belediye Başkanlığı nezaretinde Mezbahanesini işletme hakkını alan YAKAMOZ Harfiyat Nak. İş. Tem. Teks. Gıda San.tic. Ltd. Şti. yönetimi tarafından temin edilecektir.Kesimi yapan Kasapların yevmiyeleri Komisyon tarafından belirlenen tutarda Zonguldak Mezbahane Yönetimi tarafından ödenecektir. Kurban bayramı öncesinde kurbanlık hayvanların şevklerinin denetimi açısından Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Teşkilatları ve Belediye Zabıtası, Gıda Tarım ve Hayvancdık İl Müdürlüğü arasında işbirliği ve yardımlaşma sağlanacak, hayvanların kimlik ve sağlık kartlarının, kaçak hayvan hareketlerine karşı düzenlenen denetimlerinin sayısı arttırılacak. Yaşı küçük olan kurbanlık hayvanların satış yerlerine sokulmaması için ilgililerce gerekli tedbirler alınacaktır. Mezbahanede ve komisyonca belirlenen yerlerde yapılacak kesimlerde; Büyükbaş hayvanlar için 250,00.- (ikiyizelli) TL, Küçükbaş hayvanlar için ise 50.00.- (elli)TL. kesim ücreti alınacaktır. Mezbahanede ve komisyonca belirlenen yerlerde kurbanlarını kendileri kesmek isteyenlerden büyükbaş hayvanlar için 50.00.- (Elli) TL, küçükbaş hayvanlar için ise 25.00.- (yirmibeş) TL. tesisten yararlanma ücreti alınacaktır. Diyanet İşleri Başkanlığının 2014 yılı Kurban Hizmetleri Tebliğinin 4. Maddesi gereği, Kurban Hizmetleri Komisyonu tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden iki memur, İl Tanm Müdürlüğünden bir Veteriner ile bir Şoför, İl Müftülüğünden bir Din Görevlisi, İl Halk Sağlık Müdürlüğünden bir sağlık memuru, Zonguldak Belediyesinden kesim yerlerinde görev yapmak üzere iki zabıta memuru, İl Emniyet Müdürlüğünden satış yeri ve kesim yerlerine bir Polis Memuru iki gün boyunca görevlendirilecektir. Görevlendirilen personele günlük net 50.00 TL.(Ellira) ücret ödenecektir. Görevlendirilen personelin günlük yevmiyeleri Zonguldak Belediyesi Mezbahanesinin işletme hakkım alan YAKAMOZ Har.Mat.Nak.İş.Tem. Teks.Gıda San.Tic.Ltd.Şti. Yönetimi tarafından ödenecektir.Her türlü vergi ve harçlar söz konusu şirkete aittir. Ayrıca, Mezbahane dışında kesim yapılacak olan yerlerde en yakm Camii görevlileri iki gün boyunca İlimiz Müftülüğü tarafından vatandaşlann kurban keserken dini vecibelerini yerine getirebilmeleri hususunda yardımcı olacaklardır.

 

 

ŞOFÖR TAHSİS EDİLECEK

Kurban kesim günlerinde, belirlenen görevliler için Mezbahane yönetimi tarafından araç ve şoför tahsis edilecektir. Kurban kesim yellerinde kurban derileri kurban sahiplerinin isteği doğrultusunda 26/09/2013 tarihli ve 2877 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklik neticesinde yayınlanan, İçişleri Bakanlığı' mn 04.10.2013 tarih ve 68303338-3503 sayılı genelgesiyle; kurban derisi bağırsak ile fitre ve zekat toplama faaliyetlerinde bulunabilme yetkisi gerçek kişileri, demekleri, vakıfları, kurum ve kuruluşları kapsayacak şekilde genişletilmiş, bu kapsamda, "... Bakanlar Kurulunca izin almadan yardım toplayabileceği kararlaştırılan kuruluşlara da ... yetkili makamlara bildirimde bulunmak suretiyle, kurban, kurban derisi ile bağırsak toplama faaliyetlerinde bulunabilme..." yetkisi verilenler makbuz karşılığı kurban, kurban derisi ve bağırsak toplayabileceklerdir. Komisyonun almış olduğu kararlara aykırı olarak kurban satışı yapılan yerler ile komisyon tarafından tespit edilen yerler dışında ve gerekli hijyen koşullarına uymadan kesim yapanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu ve 5326 sayılı kabahatler kanunu'na göre işlem yapılması, yine Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Belediye Başkanlığınca yerine getirilecektir. Vatandaşlarımıza kurban alımında damızlık dişi hayvanların yerine erkek cinslerinin tercihi yapılması hakkında, 2 yaşını doldurmayan sığırların gebe ve kurban olarak dinen sakıncalı hayvanların olduğu hakkında vaaz ve hutbelerde halkın aydınlatılması sağlanacak ve satış yerlerine bu tür hayvanların girmesine izin verilmeyecektir. İl Halk Sağlığı Müdürlüğünce Kurban kesim yerlerinde olabilecek kazalara karşı gerekli tedbirler alınacaktır. Alınan kararlar mahalli basın yayın, radyo ve TV' lerde, Vaaz ve Hutbelerde, Belediye anonsları ile vatandaşlarımıza duyurulacaktır. Kesilen kurbanların kulak küpeleri ve pasaportları görevlilerce Gıda Tarım ve Hayvancılık 11 Müdürlüğü'ne teslim edilecektir. Güvenlik kuvvetleri ile ilgili bölümlerin uygulanması amacıyla Diyanet İşleri Başkanlığına ait 2014 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına dair Tebliğ ile alınan Kurban Hizmetleri Komisyon Kararı suretleri İl Emniyet Müdürlüğüne ve İl Jandarma Komutanlığına gönderilecektir. Kurban kesim ve satış yerlerinde güvenlik ve asayişe ilişkin önlemler İlgili kuruluşlarca alınacak olup; özellikle kurban satış yerlerinde İl Emniyet Müdürlüğü tarafından gerekli tedbir ve önlemlerin alınması sağlanacaktır. Bayram öncesi ve bayram süresince özellikle kurban kesimlerinin yoğun olduğu ilk iki gün belediyelerin zabıta birimleri yukarıda belirtilen hususlar doğrultusunda aralıksız denetim yapacaktır. Yapılan bu hizmetler için Türkiye Diyanet Vakfı Zonguldak Şubesine kırtasiye, vs. bedeli ödenecektir”