Alaplı Kaymakamı Yıldıray Malğaç başkanlığında toplanan Kurban Hizmetleri Komisyonu kurban kesim ve satış yerlerini belirledi.
Toplantıya Alaplı Kaymakamı Yıldıray Malğaç, Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, Alaplı Müftü Vekili Osman Fatih Eryiğit, İlçe Tarım Müdürü Rafet Yılmaz, Alaplı Toplum Sağlığı Sorumlu Hekimi Dr. Gamze Oynar, İlçe Tarım Veteriner Hekim Oral Bulum, Belediye Veteriner Hekim Yılmaz Koçak ve TDV Temsilcisi Mustafa Öztük katıldı.
Yapılan toplantıda, kurban kesim yerleri olarak Çay Boyu itfaiye altı, belediye mezbahanesi, Çamlıca öğrenci yurdunun bahçesi kurban kesim yeri olarak belirlendi. Alaplı Kapalı Pazaryeri yanı ise kurban satış yeri olarak tespit edildi.
Kurban kesim yerlerinde kurbanını kendi kesmek isteyen vatandaşlardan, tesis kulanım ücreti olarak küçükbaş hayvanlar için 20 TL, büyük baş hayvanlar için 40 TL kurbanını kendi kesim yerinde kestirmek isteyen vatandaşlar için kasap ücreti küçükbaş hayvanlarda 50 TL büyük baş hayvanlarda ise 150 Lira olarak belirlendi.
Kurban Hizmetler Komisyonu tarafından alınan kararlar ile ilgili bilgiler veren Alaplı Kaymakamı Yıldıray Malğaç, İlçemiz merkezindeki kapalı pazaryeri alanının kurban satış yeri olarak tespit edilmesine, kurban satış yerinin Kurban Bayramından 15 gün önce açılmasına ve bayramdan sonraki gün kapanmasına karar verilmiştir. İlçemizde kurban kesim yeri olarak belediye mezbahanesi, Çamlıca öğrenci yurdunun bahçesi tespit edilmiştir.
Kesim yapılan yerlerde ilçe müftülüğünce din görevlileri nöbetleşe görevlendirilecek ve dini hizmetleri yapılacaktır. Belediye başkanlığınca veteriner hekimler görevlendirilecek, ilçe tarım müdürlüğü veterinerleri ise diğer kesim yerlerinde görevlendirilecektir. Kurban satış ve kesim hizmetlerinin umumi hıfzı sıhha kanunu, kurban satış ve kesimi ile ilgili yönetmelik ve ilçe komisyon kararlarına uygun olarak yürütülmesi gereğince komisyonca ve gerekirse ilçe sağlık tabipliği ve belediye başkanlığı ekiplerince denetim yapılacaktır. Gerektiğince ekiplere yardımcı olmak üzere güvenlik görevlisi verilecektir. Komisyonun almış olduğu kararlara aykırı olarak kurban satışı yapılan yerler ile komisyon tarafından tespit edilen yerler dışında ve gerek hijyen koşullarına uymadan kesim yapanlar hakkında umumi hıfzısıhha kanunun ve bu kanuna dayalı yönetmelikler hükümleri uyarınca işlem yapılması yine sağlık grup başkanlığı ve belediye başkanlığınca yerine getirilecektir.
Kurban kesim yerlerinde görev yapacak kasapların Alaplı belediyesince, veterinerlerin Alaplı belediyesi ile ilçe tarım müdürlüğünce din görevlilerinin ise ilçe müftülüğünce belirlenmesine karar verilmiştir. Kurban kesim yerlerinde kurbanını kendi kesmek isteyen vatandaşlardan, tesis kulanım ücreti olarak küçükbaş hayvanlar için 20 TL, büyük baş hayvanlar için 40 TL kurbanını kendi kesim yerinde kestirmek isteyen vatandaşlar için kasap ücreti küçükbaş hayvanlarda 50 TL büyük baş hayvanlarda ise 150 Lira olarak belirlenmiştir.
İsteyen vatandaşlarımız dini hüküm ve çevre temizliğine riayet etmek ve cadde ve sokaklar üzerinde kesim yapmamak kaydı ile kendi bahçesinde ve mülklerinde temizlik kurallarına uymak suretiyle kurbanlarını kesebilirler dedi.