Gıda, Tarım ve Hayvancılık Genel Müdürlüğü’nce, Valilikler aracılığıyla İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine gönderilen yazıda, bu durumdaki dişi hayvanların, hayvan satış yerlerine girişlerine ve kurbanlık olarak kesimlerine müsaade edilmemesi yönünde, İl Hayvan Sağlık Komisyonu’nca karar alınması ve alınan kararın titizlikle uygulanması istendi.

 

“SEVKİNE İZİN VERİLMESİ…”

Aynı yazıda, dişi kurbanlık hayvanların gebe veya damızlık olmadığının serbest veteriner hekimlerce rapor altına alınmaları durumunda kurbanlık satışının, sevkinin ve kesiminin yapılıp yapılamayacağı yolunda görüş talebinde bulunulduğu da ifade edilerek, şunlar kaydedildi: “Serbest veteriner hekimler tarafından düzenlenen raporda, gebe olmadığı veya damızlık niteliği taşımadığı belirtilen dişi hayvanların İl ve İlçe Müdürlüğünde görevli resmi veteriner hekimler tarafından kontrol edilmesi gerekmektedir. İl ve İlçe Müdürlüğünde görevli resmi veteriner hekimin uygun görmesi halinde hayvanların sevkine izin verilmesi, damızlık niteliği taşıyan dişi hayvanların kurbanlık hayvan satış yerine, sevkine veya kesimine izin verilmemesi hususunda gereğinin yapılmasını rica ederim”

 

“AMAÇ HAYVANCILIĞI KORUMAK”

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Ereğli İlçe Müdürü Doğan Kale, Bakanlığın buradaki amacın, damızlık hayvanların kesiminin önüne geçmiş olduğunu, ülkenin, hayvancılık açısından sıkıntıya düşmemesi için Bakanlığın böyle bir karar aldığını belirterek, şöyle dedi:  “Bakanlığımız, ülkemizin hayvancılık açısından sıkıntıya düşmemesi açısından damızlık değeri olan hayvanların kesimini bu Kurban Bayramı’nda yasakladı. Kesim ağırlığı erkek hayvanlara verildi. Ancak, damızlık değeri olmayan dişi hayvanların kesilmesinde bir sakınca yok. Bölgemize de doğu bölgelerinden kurbanlık hayvan getiriliyor. Dolayısıyla ülke genelinde dişi hayvanları korumak amaçlı kurbanlık sevkini de kapattı. Gebe hayvan zaten dinimizce de kurbanlık olarak kesilmesi uygulanmıyor. Ancak genelgede bunun da belirtilmesi gerektiği için yer verildi.

 

"DÖL TUTMAYAN HAYVANLAR VAR"

Bakanlığımızın, damızlık değerlerinde bazı kriterleri var. Mesela; 8 yaş üstü olan, ekonomik durumunu tamamlamış hayvanlarda da bir problem yok. Yani bir inekten 5-6 buzağı alındıktan sonra kesiminde bir problem yok. Onun dışında tohumlanan, döl tutmayan hayvanlar var. Bunlar da raporlandığı taktirde kurban olarak kesilebiliyor. Burada da Devlet, suistimallerin önüne geçebilmek için, verilecek raporun, resmi veteriner hekimlerce verilmesini uygun görüyor.

 

GİRİŞLERİ ENGELLENECEK

Artık Kurban hareketliliği başlıyor, kurban pazarımız açılacak, komisyon toplanacak. Bu toplantıda alınacak kararlara ekleteceklerimiz olacak. Dişi hayvanların, damızlık olmadığına dair resmi raporu olmayan hayvanlar kurban pazarına sevk edilmeyecekler ve ilçenin girişlerinde gerekli kontrolleri yapılacaktır”