Zonguldak Karaelmas Üniversitesi (ZKÜ) ile Almanya'da faaliyet gösteren Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Vakfı işbirliği ile Türkiye'den Almanya'ya Göçün 50'nci Yılında Zonguldak Göç ve Uyum Konferansı ZKÜ Konferans Salonu'nda sona erdi.
Konferansa, Vali Yardımcısı Engin Durmaz, ZKÜ Rektör Yardımcıları Prof.Dr.M.Haluk Güven, Prof.Dr.Muhlis Bağdigen, Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Mustafa Aydın, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan V.Prof. Dr.Kemal Büyükgüzel,öğretim üyeleri, konuklar, davetliler ve öğrenciler katıldı.  ZKÜ Göç Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden Yrd.Doç.Dr.Ahmet Özarslan ve Rektör Yardımcısı Prof.Dr.M. Haluk Güven'in yaptıkları açılış konuşmalarının ardından düzenlenen ilk oturumda konuşmacı olarak Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Vakfı'ndan Prof.Dr.Hacı Halil Uslucan, Hacettepe Üniversitesi AB Araştırmaları ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı Doç.Dr.M.Murat Erdoğan, Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'ndan Alparslan Öğüt katıldı.
Almanya'daki Türk Göçmenler ana başlığı ile düzenlenen ikinci oturum; Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi Vakfı'ndan Yunus Ulusoy, Essen Uyum Meclisi Başkanı Muhammet Balaban, Almanya Zonguldak Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Erol Yukarıbaş'ın katlımlarıyla Hacettepe Üniversitesi AB Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi Doç.Dr.M. Murat Erdoğan'ın oturum başkanlığında gerçekleşti. Zonguldak Bölgesi Göç Olgusu başlıklı üçüncü oturum ise Karaelmas Gazeteciler Derneği (KGD) Yönetim Kurulu Üyesi ve Pusula Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Atilla Öksüz'ün oturum başkanlığında; ZKÜ Göç Araştırma ve Uygulama Merkezi'nden Yrd.Doç.Dr.Halil Yıldırım, İstanbul Zonguldaklılar Derneği Başkanı Orhan Bayraklı, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Faruk Tezel'in katılımlarıyla tamamlandı.
Konferansın ardından katılımcılara teşekkür belgesi verildi.