Kdz. Ereğli’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıldönümü çeşitli etkinlikler ile kutlanırken ne halk ne de protokol bu önemli güne tanıklık edemedi.

 

Ereğli’nin kurtuluş gününün yıldönümünde düzenlenen etkinlikler, Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasıyla başladı. Çelenklerin konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ilk tören sona erdi. Daha sonra Alemdar Gemisinde Kore Gazilerinin eşlerine Kore Muharip Gaziler Derneği tarafından gönderilen madalya ve belgeler takdim edildi.

Kdz.Ereğli Muharip Gaziler Derneği Başkanı Temel Şahin konuya ilişkin yaptığı konuşmasında, “Kdz.Ereğli ve Alaplı ilçe bazında bölgemizden 60 kişi Kore savaşına katılmış, 3’ü kayıp olmak üzere 7 kişi şehit olmuştur. Türkiye Kore savaşında ne kazanmıştır? Türkiye Nato’ya alınmıştır, modern silahlara kavuşmuştur, dünya ülkeleri arasında saygınlığı artmıştır. Kore Gazilerimize madalya gönderen Kore Muharip Gaziler Derneği Başkanının barış büyükelçisi diye başlayan resmi bildirisinde şöyle denilmektedir, ‘Kore Savaşı sırasında sizin ve ülkenizin Kore Cumhuriyetinin hürriyeti ve demokrasisinin korunmasında gösterilen yardımlardan dolayı Kore halkı olarak sonsuz şükranlarımızı sunuyoruz. Minnet dolu takdirlerinizle değerli katkılarınızdan dolayı Kore Cumhuriyeti halkının bütün iyi dilekleri ile barış büyükelçisi ilan etmekten onur duyuyor, iki ülke arasında saygı ve dostluğun gelecek nesillere uygun olacak şekilde ebediyen devam etmesini istiyoruz’ desteklerine teşekkür ediyoruz” sözleri ile konuştu. Protokol üyeleri tarafından madalya ve plaketleri verilen Kore Gazilerinin eşleri ve yakınları zaman zaman duygusal anlar yaşadı. Buradaki tören toplu çektirilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi. Son tören ise Devrim Bulvarı güzergahında gerçekleştirildi. Kdz. Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Garnizon Komutanı Tuğamiral Ali Sadi Ünsal ve Ereğli Belediye Başkanı halkı selamladı bayramlarını kutladı. 18 Haziran Ereğli’nin Kurtuluş günü dolayısıyla Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen yarışmalarda dereceye Öğrencilerin ödülleri verildi. Ödül töreninden sonra Ereğli Belediyesi Forklör Ekibinin gösterisi gerçekleştirilmesinin ardında geçiş töreni ile kutlamalar son buldu. Kdz.Ereğli’nin bu çok önemli tarihi günlerinin birinin anmasında ise ne halk ne protokol yeterli ilgiyi göstermedi.